Raseprofil: Hermelin

Hermelin er en veldig liten kaninrase hvor voksne kaniner bare veier rundt 1 kg. De kommer i alle ulike kaninfarger, har oppstående ører, og er kjent for å være veldig greie å ha med å gjøre.

Selv om hermelin er en veldig liten kanin er det teknisk sett ikke en dvergkanin, siden dvergkaniner er kaniner som har et såkalt dverggen som gjør dem så små. Man regnes hermelin for å være den nest minste godkjente kaninrasen her i Norge, og bare rasen dverghare er mindre.

Hermelin er populære å se som utstillingskanin, men den er også veldig vanlig blant hobbyister som bare vil ha en snill og rolig kanin. Mange velger den lille hermelinen fordi den er så liten, men akkurat som alle andre kaniner trenger den mye plass å bevege seg på, og mye tid utenfor buret.

Les også: De mest populære kaninrasene.

Hermelin
Hermelin. Foto: TinyForest / CC BY-SA 2.5.

Hermelin er absolutt en kaninrase som kan trives i en liten leilighet, og man må derfor ikke ha en stor gård for å kunne holde denne kaninrasen.

Hermelin sin atferd

Hermeliner er stort sett veldig snille og rolige av seg, og spesielt hannkaniner og kastrerte hunner er kjent for å være skikkelig kosete. Om du vil ha en kanin som er relativ enkel å ha med å gjøre er hermelin et godt valg. Med litt tålmodighet blir de aller fleste hermeliner veldig tamme og kosete, selv med barn som kan bære litt brå av seg.

De skal likevel ikke holdes av barn som er for unge til å håndtere dem riktig, for den lille størrelsen dem gjør de også i risikosonen for å brekke ribbein eller få andre skader hvis unger er for uforsiktige når de håndterer hermelinen.

Etter litt trening vil de fleste hermeliner være veldig glad i eierne sine, og sette pris på å få kos på fanget.

Hermelinkaniner er en relativt smart rase, og man kan trene en hermelin til enkle kommandoer som «bli» eller «kom», og få dem dotrente relativt enkelt. Her bruker man klikkertrening på samme måte som med en hund, selv om det tar lenger tid for kaniner enn selv de minst intelligente hunderasene.

Hermeliner er også kjent for å godta å være sammen med andre husdyr, så de kan trives med å være sammen med en katt eller hund hvis begge parter trenes opp til det.

Hermelin sin fysikk og utseende

Vekt mellom 0,6 kg og 1,41 kg er godkjent ved utstilling, men det er vanligst at de er rundt 1 kg tunge, plussminus rundt 200 gram.

Pelsen til en hermelin kan komme i alle kjente kaninfarger. Den skal være lang, men ikke så lang at den henger ned fra kroppen. Ørene er mellomlange og stående.

En hermelin skal ha store øyne og en kompakt kroppsbygning.

Hermelin
Hermelin. Foto: SableSteel / CC BY-SA 4.0.

Fôring av hermelin

Hermelin er relativt enkelt å ha med å gjøre når det kommer til fôret, og den trenger bare kaninpellets av høy kvalitet, tilgang til ferskt høy, og begrensede menger med godbiter. Det er viktig å ikke bli for snill med sukkerholdige godbiter som eple, banan, gulrot eller lignende, for den lille kroppen gjør at de fort legger på seg.

Gode kaninpellets er Oxbox Adult Rabbit og Science Selective Rabbit. Disse har alle næringsstoffene kaninen trenger, og bør gis ved siden av daglig høy.

Stell av hermelinkanin

Hermelin trenger ikke noe spesielt stell utover normal kaninstell. Pelsen børstes etter behov, men gjør det gjerne til en vane at du går over den med en børste ukentlig.

Ellers krever hermelin samme stell som andre kaniner. Den trenger et trygt og rent bur den kan bo i, men må få komme ut av huset for å lufte seg i minst et par timer hver dag.

Hermelin sin helse

Hermelin er en kaninrase med et par ulike helseproblemer man må ta hensyn til. Den største utfordringer er at de er tilbøyelige til å få forstoppelser på grunn av høyballer. Ellers er de eksponert for det meste av bakterielle infeksjoner som andre kaninraser, og man må følge godt med på at de ikke blir syke.

Ellers er hermeliner sensitive mot lave og høye temperaturer, så man må være forsiktig med å holde dem utendørs her i Norge. Det er jo ikke et direkte helseproblem,

Hermelin sin rasehistorie

Hermelin kommer fra Engang fra tidlig 1800-tallet. Det er stor usikkerhet knyttet til hvordan rasen oppsto, men trolig kom den av ulike små kaninraser som ble krysset til å gi det resultatet man ville. Allerede på tidlig 1900-tallet ble rasen svært populær i store deler av Europa, og spredde seg siden til resten av verden.

Spørsmål og svar om hermelin

Hvor stor blir en hermelin?

Hermelin er en veldig liten kaninrase, og blir ikke mer en toppen 1,4 kg. Vanlig vekt er rundt 1 kg.

Er hermelin en fin førstegangskanin?

Hermelin er enkel å trene, og både snill og rolig, så den egner seg godt for deg som er ute etter din første rasekanin.

Hvor lenge lever en hermelin?

Den forventede levetiden til en hermelin er 5 – 6 år om de ikke er kastrert, og 8 – 10 år dersom de er kastrert.

Er det vanskelig å få tak i en hermelin?

Hermelin er en veldig vanlig rase, og det er ikke spesielt vanskelig å få tak i unger. De er ikke nødvendigvis så vanlige på dyrebutikker, men det er mange som driver privat oppdrett av rasen.

Kan man stille ut hermelinkaniner?

Hermeliner kan stilles ut både i Norge via NKF og internasjonalt via ARBA.

Hvor mye koster en hermelin?

Prisen for en hermelinkanin er typisk et sted rundt 400 – 700 kroner for en kaninunge fra en privat oppdretter. Prisen på dyrebutikker er trolig i øvre enden av dette sjiktet.

/zoo

Legg igjen en kommentar