Artsprofil: Achatina immaculata

Achatina immaculata er en afrikansk kjempesnegle som blir et sted mellom 12 og 15 cm stor, målt på skallet. Den er populær i hobbyen, og kommer i flere ulike varianter, inkludert en panthera-variant som har tydelige tigerstriper.

Maksstørrelse på skallet regnes for å være rundt 16 centimeter, men det er vanligst at den blir omtrent 13 – 14 cm i fangenskap.

Mønsteret og fargen på skallet varierer mer hos Achatina immaculata enn hos andre afrikanske kjempesnegler, så det kan være litt vanskelig å skille dem fra andre arter. Den beste måten er å se etter en rosa underleppe som denne arten har, men som Achatina fulica mangler.

Panthera-varianten er også kjent for å være tilbøyelig til å spise andre, mindre snegler, så disse bør fortrinnsvis få gå alene i terrariet.

Ellers er Achatina immaculata kjent for å være aktive snegler som vokser veldig raskt. Om du vil ha en afrikansk kjempesnegle som sjeldent graver seg ned i bunnmaterialet er den et godt valg! Den er ikke spesielt krevende, men må ha både varmematte og få tilført luftfuktighet.

Informasjonen i denne artikkelen må sees på som tilleggsinformasjon til det du finner i guiden til å holde afrikanske kjempesnegler. Klikk deg inn på denne for å finne informasjon om fôr, terrarium og håndtering av afrikanske kjempesnegler.

Afrikansk kjempesnegle (Achatina immaculata)
Afrikansk kjempesnegle (Achatina immaculata). Foto publisert med tillatelse.

Hold av Achatina immaculata i terrariet

Achatina immaculata trenger et terrarium hvor det er mellom 24 og 27 varmegrader, og en luftfuktighet som er minst 80 % relativ luftfuktighet.

Afrikansk kjempesnegle (Achatina immaculata)
Afrikansk kjempesnegle (Achatina immaculata). Foto: HardLucy / CC BY-SA 3.0.

Varianter av Achatina immaculata

Achatina immaculata kommer i flere ulike varianter hvor noen regnes som egne underarter. Disse er følgende:

  • Achatina immaculata immaculata.
  • Achatina immaculata panthera. Dette er den vanligste varianten som ofte finnes i hobbymiljøet og handelen. Den har striper.
  • Achatina immaculata mozambique.
  • Achatina immaculata two-tone. Two-tone-varianten har ett lyst parti, og ett mørkt parti.
  • Achatina immaculata var. antourtourensis. Dette er en slags dvergvariant av sneglen som er både tynnere og mindre enn de andre variantene. Disse blir maks 10 – 11 centimeter lange.
  • Achatina immaculata var. lamarckiana.
  • Achatina immaculata var. «albino«. Dette er en slags fremavlet albinovariant av sneglen som kun vil finnes som tilfeldige mutasjoner i naturen. Den er derimot populære noen steder.

Achatina immaculata i naturen

I naturen finner man Achatina immaculata i Sør-Øst-Afrika, spesielt i kystnære strøk. Den er veldig vanlig på øya Madagaskar, samt i landene Sør-Afrika, Malawi, Mosambik og Zimbabwe.

Den har en lang kulturell historie ettersom skjellene fra sneglen har blitt brukt til å grave i keramikk, og dermed har fungert som en spade for å lage boller, skåler og lignende i lang tid.

Afrikansk kjempesnegle (Achatina immaculata)
Afrikansk kjempesnegle (Achatina immaculata panthera). Foto: HardLucy / CC BY-SA 3.0.

Oppdrett av Achatina immaculata

Som de andre afrikanske kjempesneglene legger Achatina immaculata store mengder egg, og hver klase inneholder typisk et sted mellom 20 og 150 egg. Det er ikke spesielt vanskelig å få dem til å formere seg hvis du gir dem god tilgang til mat, riktig temperatur og riktig luftfuktighet.

Eggene klekker etter rundt 9 – 10 dager ved 27 grader.

Afrikansk kjempesnegle (Achatina immaculata)
Afrikansk kjempesnegle (Achatina immaculata). Foto: Huhulenik / CC BY-SA 3.0.

Legg igjen en kommentar