Hvordan ID-merke katten sin

ID-merking av katter er den beste måten å øke sjansene for at katter kommer til sitt rette hjem igjen hvis den forsvinner hjemmefra, og det er noe de aller fleste ansvarlige dyreeiere velger å gjøre. I praksis er ID-merking av katt en liten mikrochip som settes inn i nakken til katten, så kan alle med en mikrochipskanner lese av ID-nummeret til katten.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på alt som er verdt å være om å ID-merke katter, fra hvordan man gjør det til hvorfor det er så sterkt anbefalt.

Ragdoll
Både huskatter og rasekatter bør ID-merkes. Foto publisert med tillatelse.

Slik kan du ID-merke katten din

Det har blitt veldig enkelt å ID-merke katter hos veterinæren, og alle autoriserte veterinærer kan sette mikrochip. Denne injeseres med en slags «sprøyte» som fører mikrochippen mellom skulderbladene til katten (se bilde nedenfor). Dette gjøres mens katten er våken, så man trenger verken narkose eller noe bedøvende midler. Det er nesten helt smertefritt, og er omtrent som når katten får en vaksine.

Hvert ID-chip har en unikt nummer på 15 siffer som kan brukes for å identifisere katten. Når dette leses av kan nummeret føres inn på nettsidene til DyreID for å få opp kontaktinformasjon for katten. Både politiet, veterinærer, dyrebeskyttelsesorganisasjoner og mange oppdrettere har en mikrochipavleser som kan brukes for å lese av mikrochippen i katten.

Husk at du som katteeier selv må melde fra til DyreID om du endrer adresse eller telefonnummer.

Mikrochipinjektor
En injektor for å sette mikrochipper for å ID-merke dyr. Selve mikrochippen er til høyere for injektoren. Foto publisert med tillatelse.

5 grunner til at det er lurt å ID-merke katten din

Det er mange fordeler med å ID-merke katten sin, og her har jeg samlet sammen noen av de beste grunnene til å koste på seg en ID-merking av katten sin:

 1. Om katten forsvinner kan andre finne kontaktinformasjonen din. Å miste katten sin er jo de fleste katteiere sin største frykt, men om noen finner en katt som har fått seg vill kan de ta den med til en dyrlege for å få sjekket ID-en dens. Da får du opp navn og telefonnummer på eieren, og kan kontakte deg slik at du får tilbake katten.
 2. Man kan finne eieren til katten dersom den blir påkjørt. Dersom man kjører på en katt er det normalt å banke på hus i nabolaget for å prøve å finne ut hvem eieren er, men hvis ingen kjenner igjen er neste stopp en veterinærklinikk i nærheten. Da kan igjen mikrochip være reddende, så får du i alle fall vite hva som skjedde med pus.
 3. Man kan ha en kattedør som kun åpner seg for katten din. Det finnes noen typer kattedører som leser av mikrochipper, og kun åpner seg for katter de er programmert til å åpne seg for. Veldig kjekt for oss som blir plaget med at nabokatten kommer på besøk for å spise mat!
 4. Du kan få et kjæledyrpass til katten din. Det er ikke mulig å få et eget kjæledyrpass til katten sin med mindre den har ID-merking, og det betyr videre at du i praksis ikke kan ta med katten ut av landet.
 5. Mange forsikringsselskap krever at katten er ID-merket før den kan forsikres. Det blir mer og mer vanlig at forsikringsselskap krever at katten har et ID-merke for å kunne forsikres, så det kan være vanskelig å få forsikrings til den uten en mikrochip.
Norsk skogkatt
Norsk skogkatt. Foto publisert med tillatelse.

Tangmerking og tatovering av katt

For rundt 15 år siden var det normalt å tangmerke eller tatovere øret til katter istedenfor å bruke mikrochip, men det har man heldigvis sluttet med etter at bedre metoder ble utviklet. Tangmerkingen eller tatoveringen ble altså gjort inne i øret, og det ble lagt inn en unik nummer- og tallkombinasjon som kunne leses av for å se identiteten til katten.

Ulempen med denne metoden var at katten måtte i narkose for at man kunne tangmerke eller tatovere den, så det var åpenbart mye mer risiko rundt det. Som oftest ble det gjort samtidig som katter ble kastrert eller sterilisert, men da kunne man jo altså ikke ID-merke kattunger eller katter som ikke ellers skulle i narkose.

I tillegg var det en fare for at tatoveringen ble utydelig over tid, eller at ID-en ble vanskelig å lese som følge av at øret til katten ble skadet.

Spørsmål og svar om ID-merking av katter

Hvor mye koster det med ID-merking av katt?

Det koster gjerne mellom 800 og 1 200 kr for å ID-merke katten sin med mikrochip.

Gjør det vondt for katten å få mikrochip?

Katten kjenner et lite stikk når den får mikrochippen, men dette er omtrent som å få en liten sprøyte, så det er mange katter som ikke engang reagerer på det.

Kan man kjenne ID-merket til katten under huden?

Det er ofte mulig å kjenne den lille mikrochipbrikken i nakken på katten hvis man stryker forsiktig over med fingeren.

2 kommentarer om “Hvordan ID-merke katten sin”

 1. Hei
  Er det muligheter til å få bytte navnet på katten?
  Navnet han har passer dårlig, så jeg ønsker at han skal få et annet navn.
  Glad for svar

  Svar

Legg igjen en kommentar