Hvordan slanke katten sin

Det anslås at nesten halvparten av alle norske katter er overvektige, og en del av disse er også sykelig overvektige. Både overvekt og sykelig overvekt øker risikoen for andre sykdommer og problemer hos katter, og det er absolutt viktig å sørge for at katten blir normalvektig.

For å sjekke om katten er overvektig kan du kjenne på den ved å ta fingrene over brystet. Om du ikke kjenner ribbeina godt betyr det at den er overvektig, og trolig bør slankes. Om du ikke klarer å finne ribbeina i det hele tatt er det i alle fall på høy tide å slanke den.

Men hvordan skal man egentlig slanke en katt? Hos hunder kan man jo slanke dem ved å øke mosjonen de får, men hos katter er det umulig å kontrollere hvor aktiv den er. Det finnes heldigvis noen gode råd du kan benytte deg av for å slanke katten din.

Overvektig scottish fold
Overvektig scottish fold. Foto publisert med tillatelse.

Slik får du katten til å gå ned i vekt

Det første man må tenke på når man skal slanke katten sin er at det er en prosess som tar tid. Sett deg gjerne et mål om at katten skal gå ned omtrent 2 % av kroppsvekten sin hver uke, og ikke push den til å gå ned i vekt på for kort tid. Om katten får for lite energi kan dette føre til leverskader og andre problemer med kroppen.

Den vanligste måten å slanke katten sin på er ved å redusere fôrinntaket dens. Start med å velge et kattefôr med høyt innhold av protein og andre stoffer katten skal ha, og unngå de med tilsatt sukker og kornprodukter. Om du tidligere har gitt den et fôr med mye sukker (typisk for «billigmerker») kan det å bytte til et skikkelig fôr kanskje være nok.

Jeg har allerede laget en omfattende guide til hvordan du selv kan velge et godt kattefôr, så ta en titt på denne artikkelen for mer info om dette.

Acana Cat Wild Prairie
Acana Cat Wild Prairie er et ypperlig kattefôr med mye protein, og lite sukker.

Samtidig bør du måle opp hvor mye fôr katten faktisk trenger, og gi den akkurat så mye som det står på sekken. Unngå å gi katten godbiter og mat ved siden av fôret den skal ha, og vær streng med deg selv.

Det finnes eget slankefôr til katter, men dette anbefaler jeg kun å bruke i samråd med veterinær. Slankefôr er først og fremst brukt på katter som er sykelig overvektige, og som virkelig må slanke seg for å unngå sykdom. Om katten din bare er litt lubben er det neppe nødvendig å gå over til slankefôr.

Få katten ned i vekt ved å aktivisere den

Det er også mulig å få katten til å gå ned i vekt ved å øke mengden aktivisering, og dette er spesielt viktig for innekatter og katter som er litt late. Om du er flink til å finne frem katteleker og leke med katten vil den raskt bruke veldig mye mer energi enn om den bare ligger og slapper av, så å sette av 10 til 20 minutter om dagen med lek og moro kan faktisk ha mye å si for å få katten til å gå ned i vekt.

Om du ikke gidder å bruke mye tid på å leke med katten finnes det mange katteleker som går på batterier slik at de beveger seg uten at du trenger å blande deg.

Katter har aldri vondt av å leke, og om du klarer å oppmuntre katten din til å leke mye vil det være supert for slankingen dens, så her er det bare å leke så mye som dere orker.

Husk også at katter er veldig nysgjerrige dyr. Kjøp derfor gjerne litt ulike leker, og legg vekk de du ikke bruker. Når du finner dem frem igjen er de superspennende for katten!

Katt som leker
Katt som leker. Foto publisert med tillatelse.

Noen katter er vanskelige å slanke!

Det skal sies at det kan være notorisk vanskelig å slanke visse katter. Det er rett og slett noen katter som er sta av en annen verden, og nekter å spise slankefôr, leke eller aktivisere seg. For noen vil det være en skikkelig utfordring å skulle slanke katten sin!

Om du sliter med det kan det være en idé å snakke med veterinær om råd, eller bare smøre deg med tålmodighet og bruke den tiden det tar.

Overvektig katt
Overvektig huskatt. Foto publisert med tillatelse.

Er katten egentlig overvektig?

Dersom du er litt usikker på om katten faktisk er overvektig eller ikke ville jeg anbefale deg å ta den til veterinær for en sjekk. Disse er kjempeflinke til å vurdere hvorvidt katten er overvektig eller normalvektig.

Det er viktig å ikke slanke en normalvektig katt, så hvis du er litt usikker på om den faktisk er overvektig bør du fokusere på å aktivisere den mer, ikke begrense eller redusere hvor mye mat den får.

Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.

Legg igjen en kommentar