Så ofte bør du vaske mat- og vannskåler

De fleste av oss mater både katter, hunder, fugler og smågnagere fra matskåler, og det er også vanligst å gi drikkevann i vannskåler. Noen liker å etterfylle disse, andre bytter skåler hver gang de serverer mat og drikke, og noen bytter de litt innimellom. Men hvor ofte bør man egentlig vaske mat- og drikkeskålene til dyrene?

Hos hunder, katter og fugler bør både mat- og drikkeskåler vaskes hver dag. Det vil nesten alltid vokse seg frem bakteriekulturer om de blir stående noen dager uten å vaskes, og dette kan gjøre dyret sykt, selv om det er sjeldent. For smågnagere som hamstere og lignende kan det holde med å vaske matskåla hver uke når de får mat, mens drikkeskåla bør vaskes daglig eller annenhver dag.

Matskål til hund
Matskåler bør vaskes ofte! Foto publisert med tillatelse.

Mat- og drikkeskåler skal altså vaskes ganske mye oftere enn det mange tror, og det er en god rutine å vaske skålene etter hver måltid eller hver gang man fyller på vann. Da rekker de heller ikke å bli så superskitne, så da går det ganske raskt å gå over den med oppvaskbørsten.

Det er mange som tenker at hunden «vasker» matskålen selv når den sleiker den helt ren etter å ha spist, men dette er ikke nok til at bakteriene forsvinnes. Tvert imot kan dette være helt supert for å få bakteriene til å vokse fortere, ettersom de får litt fuktighet fra tungen til hunden.

Både mat- og drikkeskåler bør vaskes skikkelig med enten oppvasksåpe som Zalo, eller ved å ta seg en runde i vaskemaskinen.

Nesten halvparten av alle hundematskåler har mugg i seg

Amerikanske forskere gjennomførte en studie hvor de ville undersøke hvor i huset det var bakterier og mugg, og det viste seg at det var spor av mugg og bakterier på omtrent halvparten av alle matskåler (for hunder) de undersøkte. Her var det også flere farlige typer muggsopp og bakterier som forbindes med sykdom, og dette tyder på at det kan være en viss helserisiko for hunder å spise fra skitne matskåler.

Katter har også samme problemet, men katter er gjerne litt mer kresne av seg. Det er mange som har opplevd at katten rett og slett mener at matskålen er for møkkete, og nekter å spise av den før du vasker den. Dette kan være et tydelig tegn på at det er bakterier og mugg i skålen.

Det er også eksempler på fugler som har blitt syke av møkkete vann- og matskåler. Disse er ofte spesielt utsatt siden de ofte kan finne på å gjøre fra seg i mat- og drikkeskålen, og da blir det uheldige bakterier i skålene. Om du har en fugl som har bæsjet i en skål bør denne vaskes med det samme, før den kan spise eller drikke av den.

Katter som spiser
Våtfôr blir grisete, og da bør du vaske matskåla etterpå. Foto publisert med tillatelse.

Ha flere mat- og drikkeskåler du kan rotere på

Et godt råd for å gjøre vaskingen av mat- og drikkeskåler så enkel som mulig er ved å kjøpe 3 – 4 sett av begge. Da kan du bare ta frem nye skåler hver morgen når du skal bytte drikkevannet og gi dyrene mat, og legge de gamle til vask i oppvaskmaskinen. Da slipper du å tenke mer over når det er på tide å vaske dem, og kan heller ha rutine på å bytte dem med rene skåler hver gang dyrene får nytt vann eller fôres.

Hva med vannkolber og drikkeflasker?

Når man har vannkobler eller drikkeflasker som henger slik at dyrene kan drikke av en tut, er det ikke nødvendigvis alltid nødvendig å vaske flasken eller kolben hver eneste dag. Her må man se det litt av avhengig av hvor skitten drikkevannet er, og vaske kolben eller flasken hvis vannet er tydelig skittent. Ellers holder det gjerne å vaske disse rundt én gang i uken.

Det finnes egne børster som er spesialformet for å få plass inn i små åpninger som drikkeflasker, så jeg anbefaler å investere i en slik. Dette gjør vasken mye enklere.

Legg igjen en kommentar