Giftig og farlig mat for papegøyer og burfugler

Fugler har generelt sett lav terskel for å bli syke av å spise mat som er giftig for fuglene, eller mat de tåler dårlig, så det er viktig å vite hva man kan og hva man ikke kan gi til fuglen sin.

I denne artikkelen skal vi gå nærmere inn på mat som er giftig eller farlig for burfugler og papegøyer. Denne listen gjelder altså for selv de minste sebrafinkene til de største arapepegøyene, og alt her bør man være forsiktig med å gi fuglen sin.

Blågulara
Blågulara. Foto publisert med tillatelse.

Nei-mat for fugler og papegøyer

Avokado: Avokado er akutt giftig for alle fugler. Grunnen er at steinen inne i frukten skiller ut et giftstoff som heter persin, som siver ut fra steinen og setter seg i fruktkjøttet.

Sjokolade: Fugler og papegøyer skal ikke spise sjokolade. Ikke bare er det proppfullt av sukker, men fugler kan heller ikke bryte ned teobromin, et stoff man finner i kakao- og sjokoladeprodukter.

Teflon og teflongass: Man skal jo ikke akkurat spise teflon, men jeg ønsker likevel å inkludere det. Hvis du steker mat i en teflonpanne eller -gryte er det en viss risiko for at det blir teflonpartikler i lufta. Om papegøyen puster inn dette kan den dø. Det er ingen mangel på fugler som har dødd som følge av dette, så du som fugleeier bør kaste ut alt kjøkkenutstyr med teflonbelegg først som sist.

Salt: Fugler tåler salt veldig dårlig, og det skal ikke mye til før nyrene til dyret er ødelagt.

Sukker: Fugler tåler fint fruktsukker, men bør ikke få mat med tilsatt sukker i seg.

Fett: Fugler har ikke lever som er laget for å takle fett, og lever blir raskt ødelagt om du gir fuglen din fettrik mat som bacon eller lignende.

Alkohol: Fugler og papegøyer bør aldri få alkohol, for de har ikke en lever som tåler dette.

Løker: Alle typer løk er farlig for fugler, inkludert vanlig løk, hvitløk, sjalottløk, gressløk, ramsløk eller andre typer løker. Det farligste er selve løken, men unngå også det grønne som vokser opp.

Rå potet: Rå poteter regnes som giftig for fugler og papegøyer. Kokte eller stekte poteter er OK.

Kål og kålrot: Kål og kålrot danner gasser i magen til fuglen som fører til store mageproblemer. Unngå derfor å gi dette.

Kiwi: Kiwien er litt rar, fordi noen papegøyearter tilsynelatende blir syke av det, mens andre ser ut til å håndtere dem fint. Så unngå hvis du kan, og ellers gir du dem det på egen risiko. Dvergpapegøyer ser ut til å takle kiwi dårlig.

Frukter med kjerner (plommer, kirsebær, nektarin og flere): Fruktkjerner er svært giftige fordi de inneholder cyanid / blåsyre, noe som kan drepe papegøyen eller fuglen din hvis den får det i seg. Aldri la fugler tygge på fruktsteiner eller -kjerner.

Eplefrø: Eplefrø inneholder faktisk også litt blåsyre, og selv om det er mye mindre grad enn på andre fruktkjerner er det likevel nok til at man bør fjerne dem før fuglen eller papegøyen får epler.

Godteri: Man skal aldri gi menneskegodteri til fuglene sine. Disse er ofte tilsatt kunstig søtningsmiddel som fuglene ikke tåler, har høyt innhold av sukker, eller inneholder mye fett og salt, alle ting fuglen ikke tåler.

Tyggis og pastiller: Både tyggis og pastiller inneholder det kunstige søtningsstoffet xylitol, noe som er giftig for fugler og papegøyer.

Kaffe: Fugler er dårlige til å håndtere koffein, og det skal lite til før det blir så mye for hjertet dens til at den får store pusteproblemer. Ikke la den verken drikke kaffe eller spise noen kaffeprodukter eller -grut.

Lime og sitron: Selv om fugler og papegøyer liker det meste av frukt og grønnsaker bør man holde de unna de aller syrlige av disse. Lime og sitron er rett og slett litt for syrlig for papegøyer og fugler.

Melkeprodukter: Fugler har laktoseintoleranse, og får derfor vondt i magen sin om de drikker eller spiser melkeprodukter. Laktosefri melkeprodukter (som hvitost) er OK som en liten godbit, men ikke gi dem overdrevent mye.

Bruk og kullsyreholdige produkter: Fugler og papegøyer er dårlige til å håndtere kullsyre, og det skal lite til før det skader magen til fuglen.

Selleri: Selleri er ikke direkte giftig eller skadelig, men de lange trådene kan raskt sette seg fast i svelget til fugler og papegøyer. Hvis du skal gi det må de kuttes i små deler på tvers av trådene.

Tomater: Tomater er veldig irriterende for magen til fugler og papegøyer, og kan føre til ulike tarminfeksjoner. Den grønne plantedelen av en tomatplante regnes også som giftig.

Rabarbra: Samme som tomat, men ennå mer potent, så unngå å gi dette.

Varm mat: Unngå i gi fugler og papegøyer varm mat, da de ikke kan kjøle ned maten i munnen slik som oss mennesker. Om maten er for varm er det en reel risiko for at fuglen brenner seg på nebbet eller inne i magesekken!

Sopp: Sopp generelt skaper litt trøbbel i fordøyelsessystemet til fugler og papegøyer, så det er jevnt over best å holde det vekk fra fuglene.

Legg igjen en kommentar