Om fôring av chinchilla

Den søramerikanske gnageren chinchilla er et middels populært kjæledyr som ofte havner i skyggen av marsvin og hamster, men som egner seg ypperlig for deg som ønsker et koselig og sosialt flokkdyr som blir en god venn. Akkurat som med mange av de andre gnagerne krever chinchilla et spesielt kosthold beregnet for nettopp denne arten, og vil ikke trives dersom den fôres med gnagerblanding eller fôr beregnet for andre gnagere.

I naturen er chinchilla en trespiser som gnager på bark og røtter, men som også spiser nøtter og litt planter om den finner det. I dens naturlige leveområder er det lite søt frukt, og den er laget for å spise mer hardfordøyelig og næringsfattig mat enn mange andre gnagere.

Heldigvis for oss som holder chinchilla som kjæledyr er det ikke slik at du må ut i skogen for å plukke bark og røtter til den, for den klarer seg helt fint med spesialdesignet chinchillafôr. De fleste godt utstyrte dyrebutikker selger egne chinchillapellets.

Chinchilla

Når man skal velge chinchillapellets bør man se etter en som har høyt innhold av fiber, og gjerne et som er tilsatt litt C-vitamin. Unngå typiske fôrmikser som er basert på korn, og velg heller de som er basert på treverk eller bark.

Noen gode chinchillapellets er:

I tillegg til å få chinchillapellets er det viktig at chinchillaer får ubegrenset tilgang til rent høy. Dette er helt essensielt for fordøyelsen, og faktisk regner man høy som mye viktigere for kostholdet til chinchillaen enn det pellets er. Høy skal nemlig være primærkosten, mens man også gir litt chinchillapellets som et tilleggstilskudd.

Man må regne med at det går en del høy for chinchillaer, og du må også regne med å måtte fylle på med rent høy hver dag.

Chinchillaer
Høy er superviktig for chinchillaer!

Hva slags godbiter kan man gi til chinchilla?

Chinchillaer er ikke en gnager som trenger spesielt mye godbiter, og bør heller få dette så sjeldent som én eller to ganger i uken. Noen typiske godbiter kan være tørkede pærebiter, eplebiter eller rosiner. Det er også mulig å kjøpe egne chinachillagodbiter i dyrebutikken som man kan gi dem.

Generelt sett er tørket frukt godt, men pass på at de ikke får for mye. Et par biter innimellom holder i massevis for dem. Husk at de nesten ikke spiser noe som er så søtt og næringsrikt som frukt i naturen! Selv om tørket frukt er aller best fungerer også fersk frukt bra, og chinchillaene dine vil absolutt kose seg med dette også. Her bør man gi ennå litt mindre porsjoner enn om man gir tørket frukt, da fersk frukt inneholder veldig mye fuktighet.

Chinchilla som spiser
Chinchilla som har fått en liten godbit.

Ellers er chinchillaer bare glade for å få litt ferske grønnsaker som løvetann, ruccolasalat, gulrot, johannesbrød eller andre typer salat, men også her skal det være små mengder, spesielt på salattyper som inneholder mye vann. De kan også få litt knekkebrød fra tid til annen.

Til slutt vil vi fraråde fra å kjøpe godbiter som inneholder melk. Det finnes fortsatt noen dyrebutikker som selger melkedrops og sånt til gnagere, men dette er ikke noe gnager skal ha, og som de heller ikke tåler spesielt godt. Hold disse langt vekk fra chinchillaen din, for dette har stor risiko for å føre til mageproblemer.

Slik kan du bytte fôr for chinchilla

Chinchillaer har ganske ømfintlige mager, og kan oppleve mageproblemer som diaré eller forstoppelse dersom man bytter fôr brått. Dersom man skal bytte fra én type for til et annet bør man gjøre det gradvis. Man bør derfor helst begynne prosessen en god stund før man faktisk går tom for det gamle fôret.

En god strategi for å få til vandt til det nye fôret på uten å få mageproblemer er ved å gi dem omtrent 20 % av det nye fôret hver dag den første uken. Det betyr altså 80 % gammelt fôr hele uken. Deretter går man over til 50 /50 % i en uke til, før man går over til 80 % av det nye fôret i ennå en uke.

Å ta denne prosessen med å bytte fôr over tre uker gir dem god tid til å bli vandt til det nye fôret uten at de blir dårlige i magen av det.

Det er viktig at chinchillaen alltid har tilgang til helt rent høy

Rent høy er utrolig viktig for en chinchilla, og dette er stort sett mye viktigere enn selve pelletsene (men du må jo gi begge deler så klart). Høyet fungerer nemlig som hovedmaten til chinchillaen, mens pelletsene er mest for å sikre at den får i seg nok vitaminer og mineraler som den trenger for å klare seg.

I tillegg til å være viktig for fordøyelsen er høyet utrolig viktig for å slipe ned tennene til chinchillaen. Disse vil nemlig konstant vokse gjennom hele livet dens, men de vil sjeldent vokse seg for lange dersom den får god nok tilgang til høy og litt kvister. Om de blir for lange må man til dyrlegen for å klippe dem, noe som ikke er spesielt moro for chinchillaen din.

Chinchilla

Disse kvistene kan du gi til chinchillaen din

Chinchillaer elsker å gnage på kvister og bark, så du må gjerne ta deg en tur ut i skogen for å plukke litt godbiter til den. De fleste kvister fungerer godt, men hold deg unna frukttrær som har frukter med hard kjerne. Det vil si trær som plukker, kirsebær eller lignende. Disse kvistene inneholder nemlig litt cyanid, et giftig stoff som kan være skadelig for chinchillaen din. Hold deg også unna kvister fra bjørketrær.

Noen gode kvister man kan velge er selje, lønn, eple, bjørk eller pære.

Frukt og grønt som er bra for chinchillaer

Det er mange frukter og grønnsaker som egner seg for chinchillaer.

Noen eksempler på gode grønnsaker er gulrot, løvetann, ruccolasalat, andre typer rød salat og johannesbrød.

Noen gode frukter man kan gi i er pære, eple, banan, jordbær, tranebær og drue (rosin). De kan få enten ferske eller tørkende varianter.

Chinchillaer skal ikke ha frukt eller grønt spesielt ofte, og én eller to ganger i uken holder i massevis.

Nei-mat for chinchilla

Det er ganske mye mat chinchillaer ikke tåler, og på listen nedenfor er noen av de vanligste typene «nei-mat» for chinchillaer. I tillegg til alt på listen er egentlig all menneskemat noe man ikke bør gi chinchillaer, og dersom du er i tvil er det bedre å la være enn å håpe på det beste.

Ellers er det spesielt viktig å holde seg unna mat som:

  • Asparges.
  • Erter.
  • Kål.
  • Mais.
  • Brokkoli.
  • Spinat.
  • Rabarbra.
  • Solsikkefrø.
  • Peanøtter.
  • Sjokolade.
Chinchilla

Husk at chinchillaer alltid må ha tilgang til ferskt vann

Akkurat som med andre gnagere og for øvrig andre dyr er det utrolig viktig at chinchillaen har tilgang til helt rent vann hver dag. Man bør bytte vann hver morgen selv om det er mer igjen i skålen eller drikkeflasken, for rent vann er viktig for at chinchillaen skal holde seg frisk.

Trenger man mineralstein for chinchilla?

Mineralstein er et produkt som ofte selges for gnagere, og det har to mål. For det første er en slik stein genial for å være med på å slipe ned tennene til chinchillaer og andre gnagere. Disse har alle tenner som vokser hele livet, og må alltid ha noe å gnage på for å unngå at de blir for lange. De fleste chinchillaer klarer fint å holde tennene korte ved å gnage på høy og kvister, men en gnagestein kan også være til hjelp.

For det andre er slike mineralsteiner fulle av ulike mineraler som kalk. Dette er viktig for chinchillaer, og kan føre til sykdom dersom de ikke får i seg nok. Nå inneholder veldig mange av fôrblandinger for chinchilla alle vitaminer og mineraler de trenger, men dersom det ikke gjør det kan en mineralstein være et god tilskudd som er med på å sikre at de får alle næringsstoffene de trenger. Dette er spesielt viktig for de som får gangermiks eller annen type fôr som ikke er spesiallaget for chinchilla.

Chinchilla

Denne artikkelen inneholder reklame for Zoo.no og VetZoo.

Legg igjen en kommentar