Hvem passer chinchilla for?

Chinchilla er et nydelig kjæledyr med den mykeste pelsen av alle gnagere vi kan ha i fangenskap. Det er derimot er litt krevende dyr som ikke nødvendigvis passer for hvem som helst, for chinchillaen har en del krav den må ha oppfylt for at den skal trives.

Det er derfor slik at chinchilla ikke passer for alle og enhver, men om du klarer å oppfylle kravene til chinchillaene vil det være et supert kjæledyr. Nedenfor skal vi se litt nærmere på hvilke krav chinchillaer stiller til eieren sin, så kan du selv vurdere om chinchillaer passer for deg.

Chinchillaer trenger mye tid utenfor buret

Det er viktig å være klar over at chinchilla ikke er et dyr som bare kan stå i buret ditt dag inn og dag ut uten å aktiviseres. Chinchillaene er nemlig dyr som må få komme ut av buret for å lufte seg hver eneste dag, og minst én times tid daglig. Jo lenger de kan være ute hver dag, jo bedre.

Dersom du ikke kan lufte chinchillaen din hver dag bør du vurdere om kanskje et annet dyr passer bedre for deg. Dyr som reptiler vil trives mye bedre ved å få være i fred i terrariet sitt enn det chinchillaer eller andre smarte gnagere vil. Chinchillaer vil raskt mistrives dersom de ikke får tid til å være utenfor buret.

Chinchilla

Chinchillaer er aktive på ettermiddagen og natten

Chinchillaer er nattaktive dyr som våkner på ettermiddagen. Dersom du jobber kveldsskift og stort sett kun er tilgjengelig på morgenen og formiddagen, så passer kanskje ikke chinchilla for deg. Den passer derimot godt for de som jobber vanlige arbeidstider, og kommer hjem rundt 4 eller 5 hver dag. Dette er omtrent samme tidspunkt som chinchillaene våkner fra søvnen sin, og de er veldig glade i å kunne ut og kose seg utenfor buret på ettermiddagen.

De bråker også en del på natten, så det er lurt å ha buret et sted hvor du ikke hører det veldig godt på soverommet ditt.

Chinchillaer trenger ganske store bur

Selv om chinchillaer skal være mye utenfor buret sitt, trenger de fortsatt et veldig stort bur. Det må være minst 1,5 meter høyt, og bør dessuten ha en ganske stor grunnflate. Det tar en del plass, og buret bør stå i et rom med stabil temperatur hvor det er mennesker jevnlig på ettermiddagen.

De fleste har chinchillaer i stuen eller i andre fellesrom hvor man er mye, mens noen også har de på kontoret sitt. Det viktigste er bare å ha de et sted hvor du ikke blir veldig plaget av at de bråker på kveldstid og natten.

Bur til chinchilla
Et voliére til fugl omgjort til et bur for chinchilla. Foto: © Salix / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0 & GFDL.

Chinchillaer trenger en venn som også er en chinchilla

Chinchillaer er dyr som lever i grupper, og vil mistrives dersom de ikke bor minst to stykker sammen. Så om du ønsker deg kun ett dyr bør du heller velge en annen art som kan trives alene, som for eksempel hamster eller en type reptil. Chinchillaer trenger nemlig å være minst to stykker sammen i samme bur, og dette er et absolutt krav man som eier må kunne ta hensyn til.

Chinchillaer

Chinchillaer trenger tilgang til riktig mat

En chinchilla trenger at eieren setter seg godt inn i hva de spiser, og kjøper god chinchillamat som er spesiallaget for akkurat disse dyrene. Det betyr at man må være villig til å gi dem chinchillapellets som Brit Animals Chinchilla, Burgess Excel Chinchilla eller Nature Chinchilla, samt høy og ferskt vann hver dag.

Du må være villig til å sørge for at de får både mat og ferskt vann hver dag, og ha tid til å plukke kvister til dem fra tid til annen.

Les mer om fôring av chinchilla.

Chinchilla som spiser

Chinchillaer trenger tilgang til veterinær

Jevnt over er chinchillaer dyr som holder seg ganske friske, men de trenger likevel en eier som har råd og mulighet til å ta de til veterinær for å gi de den behandlingen de trenger i de situasjonene de trenger det, akkurat som alle andre dyr. Så selv om de sjeldent blir syke er det viktig at de bor hos personer som har mulighet til å gi dem den hjelpen de potensielt kan trenge.

Chinchillaer er sårbare skapninger

Chinchillaer er dyr som ikke tåler spesielt mye. De er ekstremt lette, og knekker fort ribbein og andre bein. Om man har unger som håndterer chinchillaene litt for røft kan de faktisk knekke både ribbein og så store innvendige skader, så chinchillaer egner seg ikke godt for barn.

Chinchillaer passer derfor aller best for rolige og forsiktige personer som ikke har mange brå bevegelser.

Chinchillaer kan ikke være alene hjemme mens eieren er på ferie

Som de fleste andre dyr kan ikke chinchillaer stå alene stort lenger enn 12 timer. Chinchillaer trenger daglig tilsyn av noen som kan sjekke at de har nok mat, at de har tilgang til drikke, og at de ikke har blitt syke. Dersom du reiser mye må du nødt til å ha en plan for hvordan chinchillaene skal få dekket behovene sine mens du er bortreist. For personer som jevnlig reiser vekk mer enn bare et par dager betyr det også at man må ha en «barnevakt» som kan ta chinchillaene ut av buret for å lufte dem. Det kan ta litt tid for chinchillaer å bli vandt til nye mennesker, så er det er også viktig at de får god tid til å bli kjent med barnevakten sin før du reiser vekk.

Det er med andre ord litt stress med pass til chinchillaer, så det er viktig å legge en plan for dette før man skaffer seg disse dyrene.

Chinchilla

Chinchillaer bruker litt tid på å bli tamme

Dersom du vil ha en tam chinchilla må du bruke ganske mye tid på det. Chinchillaer har vært domestisert lenge, men aldri på en måte som har krevet at de har vært spesielt tamme, så det kommer ikke naturlig for dem å være helt tett på mennesker. Det er derimot helt mulig å temme dem til et punkt hvor de liker å sitte på fanget og få kos, men det krever mye tålmodighet.

Chinchillaer passer ikke for dem som ikke har lyst til å legge noe innsats i det, for du må jobbe mye med en chinchilla før den blir trygg på deg. Det kan ta mange uker før den vil stole på deg, og du må gå aktivt inn for å temme dem.

Noen chinchillaer er selvsagt enklere å temme enn andre, så det kan være lurt å se etter en chinchilla som hadde foreldre som enkelt lot seg temme.

Dersom du kan oppfylle alle kravene til en chinchilla kan det være det perfekte kjæledyret for deg

Chinchillaer har altså en god del krav, men dersom du føler at du skal klare å oppfylle alle disse kan det være at chinchilla er et helt supert kjæledyr for akkurat deg. Det er viktig å være helt sikker på at du virkelig vil ha en chinchilla, for de kan faktisk leve i over 15 år, så dette er et valg man må leve med i lang tid fremover.

Legg igjen en kommentar