Når vinteren kommer og snøen legger seg er det ekstra viktig å ta godt vare på potene til de firbente vennene våre. Hunder har veldig lett for å få både sår på potene, tørre poter, oppsprukne tredeputer og infeksjoner i småsår på potene i løpet av vinteren, og dette kan være utrolig plagsomt for hunden.
Som med det meste andre her i livet er forebygging bedre enn behandling, så vi skal se nærmere på de beste tipsene til potestell på hund på vinteren her! Så følg rådene under, så slipper du problemer med potene til hunden din når vinteren kommer for alvor.
1) Klipp vekk ekstra pels under potene
Mange hunderaser har lang pels under potene, og denne har en tendens til å feste seg til løs snø når man er ute å går. Den ekstra pelsen under potene har ingen viktig funksjon for hunder med ellers tynn pels, og det er mye bedre å klippe den vekk hvis man ferdes utendørs i områder med snø. Da slipper man all denne snøen som fester seg på undersiden og er utrolig plagsom for hunden.
Du har sikkert opplevd det hundre ganger allerede: en kort tur i løssnø så er det store isballer mellom tærne til hunden, og i de små rommene rundt tredeputene. Dette er ikke godt, og hunden stopper for å prøve å bite det vekk konstant. Ved å fjerne pelsen vil det være vanskeligere for snøen å feste seg.
Les også: Slik unngår du snø og is under potene til hunden.
Men det finnes også noen unntak. Typiske polare hunderaser og andre hunder som har pels som beskytter godt mot vinterkula har også en god beskyttende effekt av å ha pels under potene. Her må man vurdere hvor stort problemet med is og snø som fester seg under potene er, kontra hvor viktig man synes pelsen der er. I disse tilfellene kan man følge rådene om potesokker eller potekrem under for bedre effekt.
Et godt råd er å la pelsen under potene bli om det er en hund som går lange turer i kulda, f.eks over flere timer ute i snøen. Hunder som er laget for å tåle et norsk klima godt bør generelt sett ikke klippes.
2) Bruk potesokker
Den desidert beste måten å sikre at potene til hunden din er fine og gode gjennom vinteren er ved å bruke noen gode potesokker hver gang man lufter hunden på vinterhalvåret – spesielt når det er snø ute. Da slipper man belastningen på tredeputene på potene, og så godt som alle de potensielle problemene er løst.
Det finnes utrolig mange ulike typer potesokker, så man må nesten prøve seg litt frem for å finne noen gode som passer til potene til hunden din. Størrelse på poter i forhold til resten av beinet har en del å si. Sjekk Zoo.no sitt store utvalg av ulike potesokker her.
Jeg bruker stort sett Non-Stop sine potesokker på våre hunder, og synes de er de som fungerer best.
Husk også at noen underlag er en dårlig match med potesokker, som frossen grusvei eller veier hvor det er mye skitt og støv. Da blir potesokkene raskt ødelagt, selv om du kjøper noen gode kvalitetssokker.
3) Smør inn med potesalve
Hvis du ikke vil bruke potesokker på vinteren er potesalve eller potevoks det beste alternativet. Dette er rett og slett en fettholdig krem som smøres rett på hundens poter. Dette forhindrer at snø fester seg, hjelper mot frostskader, og forhindrer veisalt fra å få feste. I tillegg vil den tilføre fuktighet til potene, og kan dermed også være med på å beskytte mot sprekker i tredeputene.
Alt i alt er potesalve en viktig nødvendighet for alle som går tur med hunden sin uten potesokker!
Man kan kjøpe en god potesalve hos Zoo.no ved å klikke her, eller i en lokal dyrebutikk. Noen bruker også egne løsninger som formfett eller lignende, men det har vi ikke selv prøvd, så vi kan ikke si om det fungerer godt eller ikke.
Om du ser at tredeputene på potene til hunden din er på vei til å sprekke eller virker veldig tørre kan det være lurt å smøre med potevoks eller potekrem jevnlig for å tilføre fuktighet, ikke bare når den skal på tur.
4) Pass på at klørne er korte nok
Det er fare for skade på klørne om hunden går med for lange klør rett mot is, og dette er faktisk mer belastende for klørne enn f.eks asfalt. Så ikke glem å holde klørne korte også på vinteren!
For lange klør kan føre til både brukne, sprukne og oppflisede klør, noe som er smertefullt for hunden, og som kan føre til skade som må behandles av dyrlege.
Så skaff deg en god klosaks om du ikke allerede har det, og ta jevnlige klipp av klørne gjennom hele året.
5) Pass på at potene blir tørre etter tur!
Når man ferdes mye ute med hunden om vinteren blir naturligvis potene fuktige og våte når den går i snøen (med mindre du har brukt potesokker da), og i disse tilfellene er det viktig å tørke potene.
Fuktige poter kan nemlig føre til fukteksem eller soppinfeksjon på potene. Spesielt ille er det om det er små sår eller rifter der, da fukt i disse gir god grobunn for bakterier og sopp i såret! Og en infeksjon i såret er absolutt ikke noe man vil ha, og som ofte må behandles av dyrlege.
Ha gjerne et håndklede liggende i yttergangen, og gå over potene raskt hver gang du har vært ute med hunden. Da slipper du dette problemet som raskt kan bli alvorlig.
6) Vask potene for salt etter turen
Om du går tur med hunden langs en vei som har blitt saltet er det god risiko for at det samler seg salt under potene til hunden. Dette er ikke bra for tredeputene, og tørker dem ut!
Vask alltid potene til hunden dersom du vet eller tror at du har ferdes et sted hvor det har blitt saltet. Ta en rask skyll i dusjen, og husk å tørke godt etterpå for å unngå at hunden går med fuktige poter.
Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.