Sivastrild (Bathilda ruficauda) er en type astrild som kan holdes som burfugl. I naturen finner vi sivastrild i Australia, hvor det er to ulike underarter. Det er en nokså sjelden, men vakker burfugl.
Vanlig sivastrild har et knallrødt ansikt, lysgrønn/gul buk med hvite, stjerneformede prikker, og en gulgrønn rygg og vinger. Hunnene har en mer gråaktig farge enn hannene.
Det finnes en underart av sivastrild med navn Neochmia ruficauda clarescens som har mye sterkere farger enn den vanlige.
Det finnes også andre fargevarianter som har oppstått som følge av selektiv avl i fangenskap, som ikke finnes i naturen. De finnes også i kanelfarger, fawn og gul. Det er også mutasjoner hvor fuglene har et gult ansikt istedenfor det vanlige røde.
Hannene har mye tydeligere farge både på hodet og på resten av kroppen, og det er enkelt å skille dem fra hverandre.
På engelsk kalles arten for star finch på grunn av de stjerneformede prikkene på brystet. Det er derimot ikke en ekte fink, men heller en astrild som igjen tilfører spurvene og sangfulgene, ikke de ekte finkene.
Hold av sivastrild
Selv om sivastrild er sjelden er den ikke spesielt vanskelig å holde i fangenskap. Både hold og opprett pleier å gå ganske fint for de fleste.
De bør holdes enten som et par, eller i en flokk. De trives i store flokker, så du kan fint ha 10 – 15 fugler i buret hvis du liker det.
Sivastrild er relativt friske fugler, så sant du er flink til å holde det rent og hygienisk i buret.
Håndtering av sivastrild
Sivastrild er ikke en fugl du skal håndtere stort. Disse trives best om de får være i buret sitt sammen med andre astrilder eller fugler på samme størrelse.
De kan læres til å spise fra hånda, men det er ikke en typisk fugl du kan ta med ut som vil kose eller forme bånd til eieren din.
Voliéret til sivastrild
Sivastrild vil trives i mer eller mindre alle typer voliér eller store bur. De bør gjerne få en del gjemmeplasser og hus, og vil sette pris på litt ulike størrelser og fasong på husene og gjemmestedene.
Det er mulig å holde sivastrild i et tropisk aviarum med planter, men pass på at det ikke blir for høy luftfuktighet. De vil nappe en del på planter, så ha robuste, ikke-giftige planter om du skal ha det i buret.
De kan fint holdes sammen med for eksempel sebrafink, tigerastrilder og andre fugler i samme størrelse.
Arten kommer jo fra Australia, så de må ha det ganske godt og varmt. Pass på at rommet er oppvarmet godt gjennom hele vinteren.
Fôring av sivastrild
Sivastrild er en fugl som primært spiser frø, og finkeblandinger som for eksempel Prestige Premium Tropical Finches fungerer godt, til tross for at det teknisk sett ikke er en fink. Men alle blandinger ment for praktfinker fungerer også til sivastrilder.
De er også glad i grønnsaker, så du kan godt gi de litt salatrester, eller ta en tur ut i hagen for å plukke noen løvetannblader eller litt grønt gress til dem.
Oppdrett av sivastrild
Oppdrett av sivastrild regnes som ganske enkelt, og når et par først danner par og legger egg, kan du regne med at de legger egg jevnlig i mange år fremover.
Sivastrild er stort sett glad i å lage redene sine selv, så det beste du kan gjøre er å ha paret i et eget bur, og gi de mye redemateriale. Tørket gress, kokosnøtthusk og sånt fungerer bra. Du kan også lage et par-tre reder til de, så har de mye å velge mellom. De vil ofte bytte rede mellom hver egglegging.
Hvis du skal drive oppdrett uten å skille paret fra resten av flokken må du ha veldig mye redemateriell i buret, slik at de andre fuglene ikke stjeler redermateriale for å lage sine egne reder.
Vanligvis legger paret mellom 4 og 6 egg, og de fleste pleier å overleve til voksen alder. Eggene klekker etter 13 dager, og bor i reiret i 21 dager før de flyr ut.
Sivastrilder er raske til å forlate ungene om de føler seg truet, så du må ikke kikke på egg eller unger før de flyr ut av redet!
Ungene er for øvrig kjent for å være ekstremt stille av seg sammenlignet med mange andre fugler, så det er mange som ikke engang merker at de har lagt egg og fått unger før de plutselig kommer ut av redet.
Etter at de flyr ut fra redet tar det omtrent 3 – 5 måneder før de får de karakteristiske fargene sine.
Sivastrild i naturen
I naturen finner vi sivastrild i Australia, og først og fremst i den nordlige halvdelen av landet. Det finnes tre underarter av sivastrild, hvor kun to av de fortsatt finnes i naturen. Man regner nemlig at underarten Bathilda ruficauda ruficauda er utryddet, selv om den er vanlig i bur verden over.
Sivastrild holder til i gressområder i nærheten av innsjøer, elver eller andre vannforekomster, selv om noen populasjoner også finnes i savanneområder. Arten er et flokkdyr som typisk bor i flokker på mellom 30 og 100 fugler.
Disse fuglene holder seg stort sett unna mennesker, men noen populasjoner har slått seg ned i nærheten av der hvor det bor folk.
I naturen spiser de frø og insekter, og virrer rundt i gress og siv i jakt på dette.
Anskaffelse av sivastrild
Sivastrild er ganske sjelden her i Norge, men den dukker opp i dyrebutikker fra tid til annen. Det er også enkelt å få oppdrett på dem, så det er mange som selger sivastrilder privat.
Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.