Bunnmateriale i buret til chinchillaer

De fleste kjæledyr som bor i bur trenger en form for bunnmateriale i bunnen av der de bor. Dette er ikke bare for å gjøre det mykere og mer behagelig for dyret, men også for å absorbere urin og avføring som ellers ville ført til mye søl i bunnen av buret.

Akkurat som hos andre burdyr trenger chinchillaer bunnmateriale i bunnen av buret sitt, men på grunn av den veldig sensitive magen deres kan man ikke bare bruke hva som helst som bunnmateriale. Chinchillaer er også glade i å spise det meste som er av bunnmateriale, så det er veldig viktig at man ikke bruker noe som potensielt kan være giftig for dem.

Vanlig spon er en av disse bunnmaterialene som kan være farlige for chinchillaer. Disse er nemlig laget av gran eller furu, og kan fortsatt inneholde stoffer som de fleste andre gnagere tåler fint, men som chinchillaen kan bli syk av. Så unngå å gi spon til chinchillaen.

Det finnes spon som er varmebehandlet, og da forsvinner også disse giftige stoffene i prosessen. Dette kan man altså fint bruke, men ulempen er at det er vanskeligere å få tak i, og koster en del mer enn vanlig spon eller annen type strø.

Chinchilla som spiser

Ha papirstrø som bunnmateriale

Et godt alternativ til bunnmateriale som faktisk er veldig godt for chinchillaer er såkalt papirstrø. Papirstrø er rett og slett helt rent papir som er revet opp og kan brukes som bunnmateriale. Selve papiret er nesten helt likt på avispapir, men unngå å bruke faktisk avispapir, da dette har mye blekk som er giftig for chinchillaer og andre gnagere.

Det er mulig å kjøpe papirstrø på dyrebutikker, men det er også mulig å lage det selv ved å bruke uparfymert og ubehandlet dopapir (som for eksempel First Price dopapir) som rives opp i passende biter. Dette har god sugeevne, men den er hakket dårligere enn papirstrø man kjøper. Ulempen med å lage eget papirstø er at det er en del mykere enn papirstrø du kjøper i dyrebutikken.

Om du vil lage ditt eget så er det bare å kjøpe inn dopapir, ta bitene fra hverandre og legge de i en haug. Riv det så opp i 3 – 4 biter, så har du store mengder med strimler som fungerer bra som bunnmateriale for chinchillaer.

Les også: Utstyrsliste for chinchillaer.

Chinchilla

Unngå bunnmaterialer som støver

Chinchillaer kan, akkurat som rotter, få pusteproblemer dersom de lever med et bunnmateriale som støver. Dette støvet kan tette igjen luftveiene, og gjøre det vanskelig for chinchillaene å puste. Så når du kjøper en ny type bunnmateriale bør du sjekke det for svevestøv ved å riste litt på posen før du bruker det. Dersom det blir mye støv i lufta er det et dårlig valg for chinchillaer.

Legg igjen en kommentar