Hvordan trene hunden til å håndtere torden

Det er mange hunder som er livredde for lyder de ikke kan se eller forstå, og de vanligste problemene med dette ser man ofte når det er tordenvær eller på nyttårsaften. I motsetning til med nyttårsaften kan man aldri helt planlegge for tordenvær, så det er anbefalt å trene hundene til å kunne håndtere lyn og torden uten problemer.

For å trene hunden til å takle torden bør du drive tilvenningstrening. Den enkleste måten er å se YouTube-klipp av lyn og torden på lavt volum som gradvis økes. Gjør dette regelmessig over tid i situasjoner hvor hunden er rolig, og alltid ha det så lavt at hunden ikke bryr seg om det. Etter noen uker vil den kunne ha høyt volum uten at den blir redd.

Tilvenningstrening som dette fungerer for det aller meste, og tordenvær er intet unntak. Nå har vi sett på den raske oppsummeringen, men for de av dere som ønsker mer detaljer er det bare å lese videre for mer info om hvordan man bør gå frem.

Lyn og torden
Mange hunder og andre dyr er livredde for lyn og torden. Foto publisert med tillatelse.

PS. i denne artikkelen tar vi for oss hvordan du kan få hunden til å slutte å være redd for lyn og torden, ikke hva du skal gjøre når det tordner og du har en redd hund i hus. Rådene i denne artikkelen må benyttes i forkant av tordenværet, og kan trenes inn når som helst.

Slik gjør du hunden din komfortabel med tordenværet med tilvenningstrening

Metoden med tilvenning av lyn og torden er nok den beste metoden for de fleste hunder, og som en bonus er den jo veldig enkel å få til. Alt du trenger er å slå på YouTube-klippet nedenfor og la hunden bli vandt til det.

Til å begynne med setter du på klippet med lavt volum i situasjoner hvor hunden er komfortabel eller har det moro. Det kan for eksempel være under fôring, mens dere leker, mens hunden slapper av, eller i andre situasjoner hvor den har det fint.

Se an hvordan hunden reagerer. Om den blir stressa setter du volumet ennå lavere. Om det derimot går greit lar du den stå en stund, og ser om hunden etter hvert ikke bryr seg om lyden.

Hvis du synes det går veldig bra kan du prøve å øke volumet på lyden litt. Ta dette gradvis, og bruk heller for lang tid enn for kort. Husk at hele poenget er at hunden ikke skal bli oppkavet eller stressa av lyden!

Du kan holde lyden gående så lenge hunden er komfortabel med det. Noen tar lange øker, mens andre foretrekker litt kortere.

Mens lyden står på skal du leve livet som vanlig, og ikke selv bli synlig påvirket av det som skjer.

Og deretter er det bare å gjenta dette hver dag fremover. Over tid kan du gradvis starte med høyere lyd, og øke den ennå høyere.

Noen hunder slutter raskt å bry seg om lyden selv om den er høy, mens andre hunder trenger lang tilvenning før de blir komfortabel med å ha tordenlydene på høyt.

Husk at det kan være lurt å gjenta treningen med jevne mellomrom, selv om hunden er komfortabel med et høyt volum som tilsvarer hvor høyt vanlig tordenvær er. Selv om den har fullført tilvenningen er det alltid positivt å terpe litt fra tid til annen under kontrollerte former, fremfor at den går for lang tid før det kommer ekte tordenvær.

Alternativ: Gå turer i nærheten av skytebaner

Jeg har møtt svært få jakthunder som er redd for torden eller raketter på nyttårsaften, og det er noen gode grunner til akkurat dette. Noen tenker at det har med rasen å gjøre, men faktisk har det mer å gjøre med at jakthunder typisk er godt vandt til høye smell de ikke aner kilden til.

Jakthunder er jo åpenbart med på jakt, og er ofte med på skytebanen. Her lærer de seg raskt at disse plutselige lydene er helt ufarlige, og attpåtil trenes de fleste til å forbinde lydene med noe positivt. Dette gjør man ved å rose dem og gi godbit når det smeller.

Hvis man ikke driver med jakt kan man fortsatt dra nytte av dette, og en god måte er å gå turer med hunden i nærheten av skytebanen. Da kommer det noen plutselige smell tilsynelatende helt ut av det blå, nesten som med torden.

Beagle
Beagle. Foto publisert med tillatelse.

Dersom hunden forholder seg OK rolig til det kan du som eier rett og slett ignorere det. Etter en del turer i området vil den raskt lære seg at det ikke er noe å bry seg om, og skjønner at høye, plutselige lyder ikke er så farlig som den trodde.

Om hunden derimot reagerer sterkt på lydene av skudd bør du vurdere å desensitivisere den før du går i gang med disse turene. Da kan du gjøre det samme som over; kjør på med YouTube-klipp til den er mer komfortabel med lydene.

La valpen desensitiviseres til torden som en del av miljøtreningen

Med hunder er det nesten alltid slik at det er bedre og enklere å forhindre problemet ved å legge litt innsats i å forebygge tidlig i livet til hunden istedenfor å håndtere problemet når det først blir et problem. Og slik er det jo med torden og lyn også.

Hvis du har en valp bør du vurdere å gjøre tilvenning av tordenlyder til en del av miljøtreningen. Da lærer den at slike lyder er helt trygt helt fra den er unghund av, og vil trolig aldri få noen problemer verken med torden eller fyrverkeri.

Fremgangsmåten er helt lik med YouTube-klippet over i artikkelen. Men husk at valper har mye raskere for å bli overstimulert, så ikke ta veldig lange økter med tilvenning.

Nova scotia duck tolling retriever
Nova scotia duck tolling retriever. Foto publisert med tillatelse.

Legg igjen en kommentar