Kan katter spise reker? Alt du må vite om reker til katt

De fleste katter er glade i alt av fisk og sjømat, og det er ikke uvanlig å høre at pusen maser litt om å få smake når man har reker. Men kan egentlig katter spise reker?

Katter kan spise reker som snacks, men bør aldri få mer enn et par stykker innimellom. Reker er nemlig veldig salte, noe som ikke er bra for katten i lengden, men noen få reker går fint. Gi kun katten reker uten skall. Reker fra lake må ligge i vannbad før servering.

Reker

Merk at alle reker har nokså høyt saltinnhold, både de fra saltlake og ferske rekene. Så dette er en av grunnene til at man helst kun bør gi små mengder med reker til katten sin. Jeg pleier å si maks 2 – 3 stykker når vi har reker, og at det kun skal være en liten snacks, ikke en del av selve kostholdet til katten.

Det anbefales å gi reker som har vært stekt eller varmebehandlet, selv om kattene også spiser rå reker om de får sjansen. Men rå reker har en viss risiko for å ha parasitter og bakterier i seg, og kan i verste fall føre til at katten din blir syk.

Slik gjør du reker fra lake klare for katten din

Reker som selges i saltlake har åpenbart mye salt i seg, som nevnt ikke er noe bra for katter. Det er heldigvis nokså enkelt å løse problemet, og alt du trenger å gjøre er å la rekene ligge i en skål med ferskvann i noen minutter for å vaske ut så mye salt som mulig.

Det er umulig å fjerne alt saltet i en reke som har vært i saltlake, men du kan få vekk en ganske stor del av det på denne måten.

Siden det er mer salt på denne typen reker må du være ennå mer forsiktig med at du ikke gir for mye om gangen.

Derfor kan ikke katter få reker med skall

Rekeskall er faktisk mye hardere enn det mange tror, og det er nesten helt umulig å bryte ned i magesekken og tarmene til en katt. Dette resulterer i at det kan sette seg fast i tarmene, noe som kan forstoppe katten.

I disse situasjonene sitter rekeskallet som en propp i tarmen, og ingenting kommer ut.

Noen ganger er man heldig nok til at katten får rekeskallet ut av seg selv, men i ytterste konsekvens kan man risikere at man må operere ut rekeskallet fra magesekk eller tarmer.

Samtidig er det jo slik at siden rekeskallet ikke kan brytes ned er det heller ingen næring i det. Det er med andre ord virkelig ingen gode grunner til å gi katter rekeskall.

Så skrell alltid rekene før du lar katten smake!

Katt som leker

Katter skal alltid ha et godt kattefôr som hovedmat

Det er mange typer menneskemat som er OK å gi katter i små mengder (og en del mat som er farlig for katter), men man må aldri finne på å bytte ut kattematen med menneskemat.

Grunnen er blant annet at kattemat er tilsatt taurin, en aminosyre som ikke vanligvis finnes i så store mengder som katten trenger i vanlig mat. Dette stoffet er helt essensielt for kattens syn, og katter som får menneskemat eller kattemat av lav kvalitet kan i verste fall utvikle sykdommer.

Jeg anbefaler alltid alle om å bruke litt penger på å kjøpe et godt kattefôr! Jeg har skrevet en stor guide om hvordan du selv velger det beste kattefôret for katten din, så ta gjerne en titt på den.

Om du bare vil gjøre det enkelt kan jeg si så mye som at Orijen Original Cat regnes som det beste kattefôret. Her får du alt av næringsstoffer, en høy andel kjøtt (viktig for katten), nok omega 3, nok vitamin A, og lite karbohydrater.

Et litt billigere alternativ som er nesten like godt (men mer enn godt nok!) er Acana Cat. Disse kommer i mange ulike typer, men alle oppfyller alle kravene til å være et knallgodt kattefôr!

Katter som spiser
Det er kjempeviktig å gi katten en god type kattefôr!

Denne artikkelen inneholder reklame for Zoo.no.

Legg igjen en kommentar