Hvordan trygge hunder i tordenvær (7 gode tips!)

Lyn og torden er den største fienden til mange hunder, og plutselig tordenvær er ofte en stressende situasjon for både hund og eier. Den beste løsningen er jo å trene opp hunden til å håndtere tordenvær, men det er også visse ting man kan gjøre når tordenværet først har inntruffet for å gjøre det bedre for hunden.

I denne artikkelen tar vi for oss de beste tipsene for hvordan du kan trygge hunden din når det tordner ute. Noen av rådene fungerer godt på noen hunder, men ikke andre, så her må hver enkelt hundeeier prøve seg litt frem for å finne ut hva som passer best for akkurat sin hund.

Lyn og torden
Mange hunder og andre dyr er livredde for lyn og torden. Foto publisert med tillatelse.

Noen tegn på at hunden er redd når det tordner er klynking, piping, at den tisser inne, bjeffing, gnaging på møbler, at den prøver å gjemme seg, eller at den graver. Alle disse tingene er symptomer på redsel, og det er noe du bør ta på alvor.

Så, la oss gå videre til å se på de tingene du kan gjøre for å hjelpe stressa hunder når det tordner ute.

PS. jeg har også skrevet en stor guide til hvordan du kan trene hunden din til å takle tordenvær bra. Det er svært fornuftig å jobbe med dette hvis du sliter med en stressa hund når det tordner, for det er mulig å trene den til å bli trygg på torden. Om du derimot leser dette nå med tordenvær ute bør du heller fortsette å lese her, og heller komme tilbake til preventiv trening i morgen.

1) Ha hunden i et rolig rom med bakgrunnslyd

Når tordenværet først stormer ute gjelds det å finne det rommet i huset som er best egnet for å skjerme hunden. Om du har mulighet bør du velge det rommet med færrest vinduer og best lydisolasjon.

Dersom du er heldig nok til å ha et rom uten noen vegger eller vinduer ut mot utsiden er dette helt perfekt.

Ta med hunden hit, og dekk til eventuelle vinduer. Bruk laptop, nettbrett eller mobil for å sette på litt lyd, og noe så enkelt som å sitte der sammen med hunden og se på Netflix fungerer ofte godt nok.

Om du ikke vil se på noe bør du ha musikk eller bakgrunnsstøy som gjør at det ikke er musestille helt til det tordner.

Her er målet rett og slett å isolere hunden fra tordenværet. Ha lyden såpass høyt at den kan overdøve tordnet utenfor.

Om hunden blir redd må du ignorere det. Prøv å oppfør deg så vanlig som du klarer, og gi verken ros eller kjekt hvis den er stressa, nervøs eller redd.

Å ha hunden i et isolert rom sammen med eier er ikke nødvendigvis en god løsning på problemet, men det er en god midlertidig løsning for å komme seg gjennom problemet der og da. Det anbefales sterkt at man tar tak i problemet ved rota, for det er jo ikke alltid du har mulighet til å gi hunden denne isoleringen.

2) Bruk en Thundershirt

Thundershirt er et slags dekken du bruker på hunden som gjør den mer avslappet. Det er mange hundeeiere som har hatt veldig god erfaring med Thundershirt, og opplevd at hunder som tidligere har vært veldig redde for tordenvær nå takler det helt fint.

Selve Thundershirten fungerer ved at den legger et forsiktig trykk på hundens kropp, noe som har en beroligende effekt for den. Det fungerer ikke for hunder som har total angst for høye lyder, men det fungerer ofte veldig bra for hunder som er litt stress og oppkavet når de hører skumle lyder som torden eller raketter.

Det er viktig å være klar over at man må tilvenne hunden å bruke Thundershirt! Det er derfor viktig å kjøpe den god tid i forveien, og gjøre hunden komfortabel med å ha den på i normale omgivelser. Hvis hunden ikke er vandt til å bruke Thundershirt kan man i verste fall gjøre alt mye verre når det først tordner, for da introduserer man et nytt (og kanskje skummelt) element i en allerede skummel situasjon.

Thundershirt

3) Oppfør deg normalt

Når hunden er litt bekymret for tordenværet ute er det viktig at du som eier oppfører deg helt normalt. For selv om du ikke selv er redd for tordenværet er det mange hundeeiere som lar seg påvirke av å se hunden være redd.

Dette er dessverre veldig dumt, og kan gjøre alt mye verre.

Når hunden ser at eieren blir stressa og nervøs tolker den dette som et signal på at det er riktig å være redd. Og da bare bekrefter du oppførselen dens.

Om du derimot fortsetter med det vanlige livet ditt uten å tilsynelatende legge merke til at det tordner og lyner ute, vil hunden lese det som at det er en helt normal og ufarlig situasjon.

Å være normal er kanskje ikke nok for hunder som allerede er redde, men om du derimot ikke oppfører deg helt normalt kan du risikere at du gjør situasjonen mye verre.

4) Gi hunden noe å tygge på

Å tygge på gnagebein eller tilsvarende er beroligende for hunder, og kan være en fin måte for dem å regulere eget stress på. Ikke minst kan det hjelpe med å ta tankene vekk fra det som skjer utenfor huset. Et skikkelig skinkebein eller noe sånt kommer til å friste selv en nervøs hund.

Det er viktig å passe på at du ikke bruker beinet for å belønne dårlig atferd når du gir det til hunden. Så ikke gi beinet når den piper eller er redd, men heller i den perioden hvor den er litt mer rolig enn ellers. Aller best er det om du får gitt hunden beinet litt i forkant av at det tordner.

Tyggebein til hund
Tyggebein til hund.

5) Få beroligende midler fra dyrlegen

Om hunden er veldig stressa når det er tordenvær kan det være nødvendig med hjelp fra dyrlegen. De kan skrive ut resepter på beroligende midler for hund, og preparatet Sileo er vanlig å gi. Dette kan man oppbevare hjemme, og smøre på tannkjøttet til hunden når det er trolig at tordenvær er på vei.

Det er viktig å være tidlig ute hvis du trenger hjelp fra veterinær. Det beste er å kontakte dem god tid i forveien slik at du har preparater liggende hjemme, og kan bruke dem når det plutselig begynner å tordne.

I tillegg har veterinærer kunnskap om hvordan du ellers kan hjelpe hunden med å takle disse skumle situasjonene.

6) Legg den i bur med teppe over

Dersom hunden er vandt til å ligge i bur kan det fungere godt å låse den inn i buret, legge et teppe over, og la den ligge i fred. Kombiner gjerne dette med å prøve å dempe støyen ved å dekke til vinduer og kanskje sette på noe bakgrunnsmusikk.

Dette fungerer faktisk knallgodt for mange hunder, men ikke alle. Så det kan fort være verdt et forsøk.

Merk at jeg kun anbefaler dette for hunder som allerede er vandt til å ligge i bur, og som normal roer seg ned når du låses inn i buret sitt.

7) Vurder å bruke Adaptil duftgiver i tiden før tordenværet

Adaptil er en dings som du kobler i veggen, så skildrer den ut dufthormoner som roer ned hunden. Disse hormonene er de samme som hundemødre skiller ut når hun har valper, og selv voksne hunder blir roligere av å ligge i et rom hvor disse hormonene er i lufta.

Om du har en hund som er stressa og nervøs når det tordner kan det være mulig å roe den ned ved å bruke Adaptil i det rommet hvor den skal være når det tordnet. En enkel og billig løsning som faktisk kan utgjøre en stor forskjell!

Det er viktig å være klar over at Adaptilen må være koblet på i minst 24 timer, men gjerne et par dager før den fungerer optimalt. Så her må du følge med på værmeldingen og sette den inn så fort som mulig når det er meldt tordenvær.

Les mer om bruk av Adaptil duftgiver her.

Adaptil duftgiver i stikkontakten
Adaptil duftgiver i stikkontakten. Foto: Nicklas Iversen / Dyreliv.no.

Hva med hunder som er krakilske når det er tordenvær?

Dersom hunden er helt krakilsk eller ser ut til å ha et angstanfall når det tordner er det ikke alltid bare-bare å roe den ned, selv om du prøver deg på alle tipsene ovenfor. På et tidspunkt tar instinktene til hunden helt over, og de kan i verste fall oppleve en slags dødsangst når det tordner.

Disse hundene må tilvennes tordenvær og slike situasjoner over tid, og det er ingen vei utenom å drive eksponeringstrening. Her gjelder det bare å komme seg gjennom selve tordenværet, og begynne treningen neste dag!

Denne artikkelen inneholder reklame for Zoo.no.

En kommentar om “Hvordan trygge hunder i tordenvær (7 gode tips!)”

  1. Synets det står veldig bra om hva man skal gjøre min hund blir altid livredd når det kommer Lyn å torden vær jeg pleier som oftes å se på vær mld så jeg er altid klar over om det kommer Lyn og torden lg da pleier jeg å stå opp lit ekstra tidelig sånn at jeg får gå ned til leo=hunden min også skrur jeg på en film jeg vil se så skrur keg opp lit ekstra en jg pleiere igså pleier altid Leo å skjelve når jeg kommer ned å har halen nedover men da jeg setter på film å tar for gardinene så roer han seg veldig han pleier å ligge på fange mitt menst jeg ser åå filmen å da pleier han å sovne jeg har gjort dette veldig mange ganger å det funker har prøvd trening men ser ikke ut til å virke så denne metoden har vært super

    Svar

Legg igjen en kommentar