Derfor biter katter: 7 grunner til at katten biter deg

Det er mange som har opplevd at katten biter, noen ganger uten noen tilsynelatende fornuftig årsak. Kanskje ligger den på fanget og får kos, og plutselig gir deg et bitt rett i hånda? Men hvorfor biter egentlig katten når du koser med den?

Det er mange ulike situasjoner hvor katter biter, og ikke minst mange ulike grunner til hvorfor katten biter deg. I denne artikkelen skal vi se nærmere på nettopp dette, og har tatt for oss 7 av de vanligste grunnene til at katten biter. Og vi skal selvsagt også ta for oss hvordan vi kan trene vekk og unngå bittene!

Katt som klappes av et barn
Katt som klappes av et barn. Foto publisert med tillatelse.

1) Katten leker

Det er helt vanlig at katter biter litt under lek, spesielt kattunger og ungkatter som ikke har lært seg at dette ikke er OK.

Noen katteeiere godtar litt biting under lek, mens de fleste trener vekk dette så raskt som mulig.

Det er også situasjoner hvor du ikke leker med katten, men den likevel biter under lek. For eksempel kan katten ha jaktlek med deg uten at du vet det. Da kan du plutselig få et bitt på tærne eller på leggen, ettersom du spiller rollen som byttedyr i leken dens.

Disse bittene er også ufarlige, men det anbefales å trene de vekk først som sist, for det er jo ikke noe moro å bli bitt ut av det blå.

Noen tegn på at katten driver med lekebiting er hvis den ligger i «jaktposisjon» med forkroppen lavt, har oppsperrede øyne, vifter med haletippen og legger ørene flatt.

Katt som jakter
Katt som jakter. Foto publisert med tillatelse.

Hvordan trene vekk biting under lek

Det er godt mulig å trene vekk at katten skal bite når den leker, og det er lurt å gjøre det fra katten er ung av. Noen har god suksess med å bare unngå å gi noen form for respons (ignorere katten), men ikke alle katter tar dette hintet.

Et godt triks er å lage et høyt, brått pip, samtidig som du trekker deg vekk fra katten. Katten skjønner faktisk at dette pipet betyr at du har fått vondt, og vil slutte å bite deg.

Gi den oppmerksomhet når den roer seg ned igjen.

Noen sverger til å ta katten i nakkeskinnet og kjefte på den, men jeg har i alle fall aldri opplevd at det er nødvendig med så harde grep for å trene vekk biting. Faktisk kan det være litt dumt å prøve å «ta» katten, for da tror den at du er med på leken.

2) Katten sier ifra at den er irritert

Det er mange som plutselig opplever at katten biter deg litt mens du klapper og koser på den, og blir litt overrasket. For likte ikke katten å bli klappet, egentlig?

Det som skjer i disse situasjonene er at katten lenge har sendt deg dempende signaler om at den ikke vil bli klappet og koset med lenger, men som de fleste mennesker har du ikke oppdaget kattens nokså skjulte signaler.

Det er heldigvis nokså enkelt å lære å lese kattens kroppsspråk, så kan du lære å se når du skal stoppe klappingen. For alle katter vil sende mange signaler før de kommer til signalet om å bite.

Les mer: Kattens dempende signaler.

Når katten biter som et dempende signal er det sjeldent spesielt hardt, og fungerer mer som et signal enn for å faktisk skade deg.

Tre ragdoll-katter
Tre ragdoll-katter. Foto: Eric Semling / CC BY 2.0.

Hvordan unngå at katten biter når den er irritert

Man bør ikke trene vekk katten fra å bite når den er irritert, da dette er et tegn på at katten er tydelig irritert og har det ubehagelig. Da er det bedre at den sier ifra så tydelig at andre forstår det, selv om det ikke er noe moro å bli bitt.

Så her er den beste løsningen for å unngå at katten biter når den er irritert, å lære seg de dempende signalene. Hvis du plukker opp at den er irritert før den biter deg (ja, den gir ofte mange og tydelige signaler først) vil du enkelt unngå problemet.

Og ikke glem å lære barna i huset om disse signalene også. Selv små barn kan lære å lese kroppsspråket katten sender ut, og signalene er faktisk ganske tydelige når man først lærer seg dem.

3) Katten kjeder seg og vil ha oppmerksomhet

Katter kan finne på å bite fordi de kjeder seg, noe som åpenbart ikke er bra. Man ser denne atferden oftere hos innekatter, og det bunner enkelt nok ut i at katten er understimulert.

Over tid kan kjedsomheten føre til at den biter eieren sin eller andre, og målet er rett og slett å få oppmerksomhet.

Disse bittene er gjerne ikke så harde, men heller et signal katten bruker for å få oppmerksomheten din. Det får den jo, men kanskje får den ikke helt det resultatet den ønsker.

Hvordan unngå at katten biter for oppmerksomhet

Første steg med å rette opp i katter som biter for å få oppmerksomhet er å passe på at de har nok mental aktivisering. Alle katter (og spesielt innekatter) trenger å bruke hodet sitt, og de må ha ulike leker og aktiviteter som lar dem måtte bruke både hjernen og instinktene sine.

I praksis må du leke mer med katten din, og gi den en spennende og variert hverdag. Det finnes mange ulike produkter på markedet som er laget for akkurat dette, men det krever jo også litt innsats av deg som eier.

Les også: Slik aktiviserer du innekatter.

Samtidig må man få stopp på bitingen. Bruk samme metode som for katter som biter under lek ved at du piper og trekker deg unna katten. Vent til den roer seg ned, og gi den kos, oppmerksomhet og ikke minst lek.

Balansehinder til katt
Balansehinder til katt. Foto publisert med tillatelse.

4) Katten føler seg truet

Katter vil først og fremst prøve å stikke fra farlige situasjoner hvor den føler seg truet, men om den er trengt opp i et hjørne vil den bruke både klør og tenner for å forsvare seg.

En katt som er redd eller frykter at den skal bli skadet vil bite for å forsvare seg, og disse bittene kan være veldig kraftige og vonde, selv for oss mennesker.

Du som eier vil trolig ikke oppleve at en vanlig katt havner i denne situasjoner. Katter flest er fortrolige med eierne sine, og det skal ekstremt mye til før de faktisk biter som en del av å være redde eller føle seg truet.

Noen katter kan være veldig sensitive for trusler

Det må også nevnes at noen katter utvikler ulike grunner til å være oversensitive for å føle seg truet, og kan tilsynelatende angripe mennesker og andre dyr som en del av «forsvaret» sitt.

Det skal mye til før katter blir oversensitive for trusler, men det skjer jevnlig med mishandlede katter, katter som ikke har hatt noen kontakt med mennesker i mange år, og noen katter som utvikler psykiske lidelser som diverse angstlidelser.

Disse kattene bør få oppfølging av veterinær eller en atferdsspesialist, for dette er en type atferd som bør endres før det skjer et alvorlig uhell.

Det som er dumt med denne typen bitt er at de kan være alvorlige. Jeg har møtt personer som har jobbet med mishandlede katter som har måttet sy mange sting som følge av å bli bitt av en livredd katt.

Det er jo ikke akkurat katten sin feil at den har fått trusselvurderingen sin skrudd opp høyt og er redd for mennesker, men samtidig er det jo heller ikke noe fint å dele hjem med en katt som kan gjøre stor skade på deg.

5) Katten har smerter

Dersom katten har en sykdom eller skade som gjør at den har vondt kan dette føre til at den biter. For eksempel vil katter med en kreftsvulst bite om du klapper over det vonde området.

På denne måten kan disse bittene være fornuftige, da de kan hjelpe deg med å finne ut om det er noe som plager katten din.

Så hvis katten for eksempel kun biter hvis du klapper den på venstre bakbein ville jeg absolutt sjekket dette ut hos dyrlegen.

En katt
En sort katt. Foto publisert med tillatelse.

6) Katten er overstimulert

Det er mange som mener at katter kan oppleve en slags overstimuli av å bli klappet på samme punkt igjen og igjen.

Teorien her er at katten blir engasjert og overstimulert av å bli klappet på samme punktet mange ganger. Dette fører at det skilles ut noen hormoner som fører til at den får et slags lite aggressivt utbrudd og biter den som klapper.

Denne teorien er noe mange sverger til, men jeg har ikke funnet noen vitenskapelige kilder som kan bekrefte eller avkrefte teorien.

Jeg tror personlig at det heller har med å gjøre med dempende signaler man har oversett, kanskje i kombinasjon med punktet nedenfor..

7) Katten får elektrisk støt når den klappes

Katter, og spesielt katter med lang pels kan få små, elektriske støt når du klapper dem. Dette skjer spesielt ofte om du klapper om igjen og om igjen på samme punktet.

Grunnen til dette er enkelt nok statisk elektrisitet. Jeg skal ikke late som jeg er veldig god på elektrofysikk, så jeg skal ikke forklare mer om hva statisk elektrisitet er, men poenget er at det oppstår når man klapper katten. Da får katten et lite støt når fingeren din kommer i kontakt med pelsen dens.

Om katten får små støt når den blir klappet er det jo ikke rart at den biter, for dette er åpenbart sjokkerende når den plutselig får et støt.

Her er bittet ofte bare et resultat av at katten blir redd og vil ha deg til å stoppe det du gjør så raskt som mulig. Som regel er disse bittene et dempende signal, og derfor veldig myke.

Katt som klappes
Katt som klappes. Foto publisert med tillatelse.

2 kommentarer om “Derfor biter katter: 7 grunner til at katten biter deg”

 1. Satt hos naboen, på utsiden,. Min katt er 9 år, og når jeg skulle gå derifra kom han og beit meg i leggen. Katten lå ute sammen med oss, byttet plass ett par ganger. Men han var tydelig irritert, og for at han ikke skulle angripe meg en gang til, noe han forsøkte, hadde jeg bare en tom kaffe kopp som jeg tok foran ansiktet hans, han snakket litt, og vi gikk sammen hjem. Det var bare 25 meter mellom der jeg var og hjemmet vårt. Hva er galt.?
  Han biter så blodet renner. Han får mye oppmerksomhet, han er ute katt, er frisk og rask. Er hos dyrlegen og vaksineres hvert år. Kan han være sjalu. Jeg blir litt redd for han angriper igjen om jeg ikke har noe og forsvare meg med. Hjelper ikke og være streng og si hardt nei, noe han ellers forstår.

  Svar
  • Hei, Bente.

   Det kan være mange grunner til slikt, og det er ikke mulig for meg å si noe bastant. Noen ganger kan det være at det er andre ting som plager katten, for eksempel smerte eller sykdom. Jeg ville nok vurdert en ekstra sjekk hos dyrlegen om du tror dette kan være en del av problemet.

   Mvh Nicklas fra Dyreliv.no.

   Svar

Legg igjen en kommentar