Lær å kjenne kattens dempende signaler: Hvordan se at katten er irritert

Katter har et kroppsspråk som de bruker for å kommunisere med både andre katter og oss mennesker, men det er langt ifra alle som er like gode til å lese signalene til katten.

Det finnes derimot noen enkle, men tydelige signaler man kan bruke for å se om katten er irritert og ønsker litt mer avstand fra deg, og katter vil i alle tilfeller sende ut slike dempende signaler om irritasjon før de hveser eller biter for å si ifra.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan du kan se når katten er irritert via dens dempende signaler, slik at du kan gi den litt rom til å være i fred før den blir skikkelig sinna.

Katten sender ut flere dempende signaler som betyr at den er irritert, og de vanligste tegnene på at den vil ha litt avstand fra deg er at den:

  • Legger ørene bakover.
  • Slår med forlabbene.
  • Vifter med halen.
  • Vifter raskt med haletippen (kan ligne på pisking).
  • Har oppsperrede øyne.
  • Har store pupiller.
  • Slikker på snuten sin.

Dersom katten sender deg dempende signaler bør du slutte å klappe den med en gang, eller sette den ned på gulvet hvis du bærer på den. Du trenger ikke å legge den ned på gulvet om den ligger på fanget ditt, men det kan tyde at den bare vil ligge der uten å bli tatt på.

Om katten ikke får respons på disse dempende signalene kan den gå over til mer tydelig signaler. Disse vil da være:

  • Hvesing.
  • Biting ved at den tar tennene tydelig mot fingene dine, uten å bite hardt.
  • Strekker ryggen opp.
Katt som leker
Katt som leker. Foto publisert med tillatelse.

På dette punktet skjønner de fleste at det er på høy tide å trekke seg unna katten og la den være i fred. Men i virkeligheten har katten sendt mange signaler om at den vil være i fred før den hveser eller biter.

Ved å lære seg å lese de dempende signalene til katten kan man forstå når den er irritert lenge før den biter eller hveser, og kan dermed unngå disse kjipe situasjonene.

Når man bor sammen med en katt er det viktig at alle i huset har en OK forståelse over kattens dempende signaler, spesielt om det bor barn i huset. Det er ofte barn som er dårligst til å lese kroppsspråket til katten, men med litt veiledning og hjelp fra oss voksne kan alle barn lære å se når katten har fått nok.

Og selv om det er kjipt for barna å ikke få holde pus så lenge som de skulle ønske vil de fleste katter bli tryggere og mer sosiale av å få signalene sine respektert. Da vet det at de kan oppsøke alle i familien uten å frykte å bli holdt fast mot sin vilje, og har da lavere terskel for å kose.

To chartreux-katter
To chartreux-katter. Foto publisert med tillatelse.

Det kan være vanskelig å forstå kattens signaler

De av oss som har både hund og katt lærer gjerne å lese hundens signaler lenge før kattens. Grunnen til dette er at hundens signaler som regel er mye, mye tydeligere. Selv de dempende signalene til hunden er ofte mye mer intuitive for oss mennesker enn det kattens signaler er.

Grunnen til dette er at hunder er flokkdyr, og da må de sende tydelig signaler. Katter er derimot dyr som trives best alene, og derfor ikke har behov for like mye kommunikasjon.

Katter har likevel et tydelig kroppsspråk, og du ser det best om du observerer når katten din møter andre katter. Da vil du tydelig legge merke til de dempende signalene som jeg snakket om ovenfor.

Men med litt trening vil alle kunne lære å kjenne igjen kattens dempende signaler. Når man først har lært seg å kjenne dem igjen er det faktisk veldig enkelt å merke når katten begynner å bli irritert.

Norsk skogkatt
Norsk skogkatt. Foto publisert med tillatelse.

Dempende signaler kan også bety andre ting

Det er viktig å se de dempende signalene i perspektiv, og ikke se på dem helt alene. For eksempel er jo oppsperrede øyne et dempende signal som tyder på at katten er irritert og vil være i fred. Men det kan også bety andre ting.

Katten kan nemlig også sperre opp øyne for å se bedre, for eksempel hvis den er årvåken og følger med på noe. For eksempel vil den gjøre dette om den mistenker at det er en fare eller andre katter den ikke kjenner til i nærheten, og prøver å få mer informasjon.

Oppsperrede øyne kan for øvrig være en av de vanskeligste dempende signalene for oss mennesker å forstå. For oss er jo dette noe helt annet, og vi tror ofte at katten er irritert hvis den har halvlukkede øyne (at den skuler på oss). Dette betyr derimot at den slapper av.

Det er også mye av samme greia for når katten legger ørene bakover. Dette er et dempende signal, men den vil også gjøre akkurat det samme når den er på jakt. Da har dette til funksjonen at det lukker for at det skal komme luft inn i ørene, og har ingenting med å sende signaler å gjøre.

Så ikke se deg helt blind på de dempende signalene, og se de i sammenheng av situasjonen dere er i. Men om du har katten på fanget eller holder på med dem vil atferden i de fleste tilfeller være et signal.

En katt
Katt. Foto publisert med tillatelse.

Hva er egentlig et dempende signal?

Dempende signaler er alle små signaler som katten sender ut for å dempe konfliktnivået.

I praksis inkluderer det signalene den sender oss mennesker og andre katter for å roe ned oss, seg selv eller situasjonen, og brukes for å fortelle oss at den ønsker at du skal slutte med noe eller endre hva du driver med.

Vi ser kattens dempende signaler oftest når vi har katten på fanget og koser den, når vi løfter katter, eller når vi ser katter som møter andre katter.

Legg igjen en kommentar