Er det farlig å bli bitt og kloret av katter? Alt du må vite!

Katter er veldig fine lekekamerater, men noen ganger går leken for langt. De fleste katteeiere har nok opplevd å bli kloret av de sylskarpe klørne til katten, mens andre også opplever at katten biter fra tid til annen. Men hvor farlig er det egentlig å bli bitt eller å bli klort av katten?

I de aller fleste tilfeller er det ufarlig å bli bitt eller kloret av katten, men samtidig er det en risiko for bakterieinfeksjon i såret. Følg med på alle bitt og kloringer, og kontakt lege hvis de blir hovent, rødt eller ser betent ut. Om du ikke er vaksinert mot stivkrampe bør du ta vaksinen hvis du blir bitt eller klort til blods.

De aller fleste bitt og kloringer vil ikke føre til noen bakterieinfeksjon eller større problemer, og går over av seg selv etter kort tid. Men i noen svært sjeldne tilfeller kan det altså skje at man får en infeksjon i såret. Katter har jo mange bakterier i både munnen og på potene som kan gi oss mennesker sykdom.

Katt som jakter
Katt som jakter. Foto publisert med tillatelse.

Behandling av katteklor

Katteklor er kanskje de vanligste sårene man får fra katter, for katten kan fort klore uten at den mener noe vondt med det. Selv har jeg mange ganger blitt kloret til blods fordi katten har brukt armen min til å holde seg fast eller noe sånt, og det er jo aldri noe moro.

Det er heldigvis veldig sjeldent at det er farlig med et katteklor, men man bør likevel behandle såret.

Et overflatisk kloremerke som ikke er spesielt dypt eller blør mye bør renses (for eksempel med Pyrisept, eller bare såpe og vann). Deretter trenger man bare å se det an et par ganger om dagen for å forsikre seg om at det ikke blir hovent, rødt eller betent. Om det blir det bør du kontakte lege, så vil de som regel behandle såret med antibiotika.

I 99 % av alle klortilfeller går såret over av seg selv uten noen problemer i det hele tatt. Det er sjeldent med stivkrampe fra klor, spesielt hvis det er et overflatesår.

Et skikkelig dypt klor bør tas litt mer alvorlig, og da bør man vurdere å ta stivkrampevaksine dersom man ikke har det. I tillegg anbefales det å kontakte lege hvis man får et dypt kutt. I noen tilfeller kan det være at kuttet må sys.

Huskatt som klappes
Huskatt som klappes. Foto publisert med tillatelse.

Behandling av kattebitt

Kattebitt regnes gjerne som litt mer alvorlige enn kloringer, da et skikkelig kattebitt kan stikke ganske dypt. Man bør også ta det litt mer alvorlig, men fremgangsmåten for behandling av kattebitt er ganske lik som for kloring.

Alle kattebitt må renses godt med et rensemiddel som Pyrisept. Deretter må såret observeres for å sjekke at det ikke blir rødt, hovent eller betent, for da må man kontakte lege. I disse tilfellene behandles som oftest bittet med antibiotika. Om det er mer enn 5 år siden du fikk stivkrampevaksine må du ta denne innen et par dager etter at du ble bitt.

Dersom du mangler stivkrampevaksinen anbefaler jeg deg å kontakte lege eller apotek for å ta denne uansett om såret blir betent eller ikke. Det er nokså liten sjanse for å få stivkrampe, men siden dette er en ganske alvorlig infeksjon er det lurt å være på den sikre siden.

Katt som leker
Katt som leker. Foto publisert med tillatelse.

Sykdommer du kan få som følge av kattebitt eller kloring

Katter har som nevnt mange ulike bakterier på både poter og i munnen, men det er kun noen få av disse som er kjent for å føre til sykdom hos mennesker.

Her skal vi se nærmere på noen av bakteriene som oftest skaper sykdom hos mennesker når katten har klor eller bitt.

Katteklorfeber fra bakterien Bartonella henselae

Katteklorfeber er som navnet sier en infeksjon som gir feber, og kommer av katteklor. Det er bakterien Bartonella henselae som står bak infeksjonen.

Den gode nyheten med katteklorfeber er at den kun gir en mild infeksjon, og vanligvis får man feber og redusert allmenntilstand, og ømme lymfeknuter, nesten som når man er forkjøla. Etter 4 – 5 dager får infeksjonen over av seg selv, så det er nokså ufarlig for ellers friske mennesker.

Noen få uheldige får langtidsproblemer med katteklorfeber, og i disse tilfellene må sykdommen behandles av en lege. Det finnes antibiotika som er god for å ta knekken på bakterien, så kontakt lege om du ikke blir frisk innen noen få dager etter at du fikk infeksjonen.

PS. bakterien som forårsaker er svært sjelden hos norske katter, så risikoen for å få katteklorfeber er lav.

Symptomer på katteklorfeber:

  • Hovne lymfeknuter i halsen.
  • Hovne lymfeknuter under armer.
  • Feber.
  • Redusert allmenntilstand.

Stivkrampe fra bakterien Clostridium tetani

Stivkrampe er en betydelig mer alvorlig sykdom enn katteklorfeber, og som i verste fall kan føre til døden. Heldigvis er det svært få som dør av sykdommen nå om dagen.

Det finnes en god vaksine mot stivkrampe, og denne må tas hvert 5. år. Vaksinen er en del av standard vaksineprogram for barn, men mange voksne glemmer å fylle på nye doser når de slutter med vaksineprogrammet på skolen.

Det er også mulig å ta vaksinen mot stivkrampe med god effekt etter at man blir bitt eller kloret, så det anbefales å ta denne sprøyten dersom man er uvaksinert, men blir bitt eller klort dypt av katten.

Dersom du har mistanke om at du kan ha blitt infisert med stivkrampe må du kontakte lege umiddelbart!

Symptomer på stivkrampe:

  • Smertefulle kramper.
  • Kjevesperre.
  • Problemer med å svelge.
Sibirkatt
Sibirkatt. Foto publisert med tillatelse.

Hvor alvorlig må bitt eller klor fra katt være før man kontakter lege?

Når det gjelder din egen helse bør du alltid kontakte lege én gang for mye enn én gang for lite. Dersom du har fått et bitt eller et klor som gjør deg usikker anbefaler jeg at du kontakter lege med det samme, så kan de hjelpe deg med å avgjøre om det er alvorlig eller ikke.

Spørsmål og svar om å bli bitt eller klort av katt

Hva skal man gjøre når barn blir bitt eller klort av en katt?

Dersom et barn blir bitt eller klort av en katt er det samme fremgangsmåte som for voksne: rens såret, se det an, og vurder om du vil kontakte lege for råd og veiledning. Barn er gjerne vaksinert mot stivkrampe, men ta en dobbelsjekk for å være sikker.

Trenger man antibiotika ved kattebatt eller katteklor?

I mange tilfeller vil leger gi antibiotika hvis du blir kloret eller bitt av en katt, men ikke alltid. Dette er en vurdering som må tas av lege eller kvalifisert helsepersonell.

Bør man ta stivkrampevaksine hvis man blir bitt eller klort av katten?

Dersom du ikke allerede er vaksinert mot stivkrampe bør du ta dette dersom du blir kloret eller bitt til blods av en katt.

Legg igjen en kommentar