Kan katter spise mango? Alt om å la katten smake på mango

Det kan være fristende å la katten få smake litt på ulik menneskemat når man lager seg en salat eller noe godt til seg selv, men det er ikke all mat som er like sunn for katter. Men hvordan er det egentlig med katter og mango?

Mango regnes som helt trygt for katter, og de kan fint smake på noen biter mango hvis de vil. Men katter flest liker ikke mango, og har heller ingen ernæringsmessig fordel av å spise det.

Mango

Så det er fritt frem for å la katten få litt mango for å smake på det, men de færreste katter liker det faktisk.

Dersom katten sin liker å spise mango kan den godt få det i små mengder, men som all annen sukkerholdig mat må du huske at mango er godbit – ikke mat.

For store mengder, eller for ofte mating med mango kan føre til hull i tenner og en utsatt risiko for diabetes.

Men om du bare gir den litt mango som godbit innimellom er mango helt trygt for katter.

PS. Steinen i mangoen regnes som giftig og som en potensiell kvelingsfare for katter, så fjern denne før du lar katten smake mango.

Hvorfor de færreste katter liker mango

Grunnen til at katter ikke liker mango har å gjøre med smaksløkene deres.

Katter har nemlig ikke smaksløker som lar dem plukke opp søke smaker og karbohydrater, noe mangoen er proppfull av.

Istedenfor har de smaksløker som er finstemt for ulike typer fett – noe mango er så godt som tom for.

Av den grunn er ikke mango spesielt godt for katter, men trolig heller nokså smakløst.

Er mango sunt for katter?

Mango regnes som en superfrukt for oss mennesker siden den har nok vitamin C til å dekke et dagsbehov i én frukt. Det er jo vel og bra for oss, men historien er litt annerledes for katter.

Katter har nemlig ikke behov for å spise vitamin C, for de kan lage vitaminet selv i kroppen sin. Mango har derfor ingen helsemessig eller ernæringsmessig verdi for katten.

Så mango må sees på som en sukkerrik godbit som kun skal gis fordi katten skal få noe godt å spise på (hvis den liker mango da), og ikke som en del av et kosthold.

Katter skal alltid ha et godt kattefôr som hovedmat

Det er mange typer menneskemat som er OK å gi katter i små mengder (og en del mat som er farlig for katter), men man må aldri finne på å bytte ut kattematen med menneskemat.

Grunnen er blant annet at kattemat er tilsatt taurin, en aminosyre som ikke vanligvis finnes i så store mengder som katten trenger i vanlig mat. Dette stoffet er helt essensielt for kattens syn, og katter som får menneskemat eller kattemat av lav kvalitet kan i verste fall utvikle sykdommer.

Jeg anbefaler alltid alle om å bruke litt penger på å kjøpe et godt kattefôr! Jeg har skrevet en stor guide om hvordan du selv velger det beste kattefôret for katten din, så ta gjerne en titt på den.

Om du bare vil gjøre det enkelt kan jeg si så mye som at Orijen Original Cat regnes som det beste kattefôret. Her får du alt av næringsstoffer, en høy andel kjøtt (viktig for katten), nok omega 3, nok vitamin A, og lite karbohydrater.

Et litt billigere alternativ som er nesten like godt (men mer enn godt nok!) er Acana Cat. Disse kommer i mange ulike typer, men alle oppfyller alle kravene til å være et knallgodt kattefôr!

Katter som spiser
Det er kjempeviktig å gi katten en god type kattefôr!

Denne artikkelen inneholder reklame for Zoo.no.

Legg igjen en kommentar