Kan katter spise mais? Alt om å gi katter mais

Katter er glade i å spise det meste de får tak i, spesielt mat med mye smak i seg. Det er mange katter som er glade i å spise mais, og som tigger som bare rakkern om du åpner en boks mais. Men er det egentlig slik at katter kan spise mais, eller er det usunt for dem?

Det er helt trygt for katter å spise mais, så du kan godt gi katten din litt mais innimellom. Samtidig er ikke mais spesielt sunt, bra eller nødvendig for katten, og det finnes mange andre typer mat som er bedre egnet å gi den. Det er derimot vanlig å se maismel brukt i billig kattefôr.

Det er med andre ord helt trygt å gi katter mais, så det er bare å dele hvis du åpner en boks med mais og vil la katten smake litt.

Ikke gi for mye eller for ofte

Vær obs på at mais (og spesielt mais fra boks) har mye vann i seg, og det er fort gjort at katten blir dårlig i magen om den spiser mye mais. Det er ikke noe farlig, men det er heller ikke spesielt behagelig for katten.

Det er også mye sukker i mais, og det kan være fornuftig å være litt forsiktig med å ikke gi katten mais for ofte. Dette kan nemlig over tid være skadelig for tenner, og kan bidra til at katten kan utvikle sykdommer som diabetes.

Om du bare gir katten litt mais innimellom er det ikke noe problem, men det bør ikke være en godbit du gir den daglig.

Så hvis du åpner en boks mais eller finner frem en koble er det best å gi katten maks 5 – 10 maiskorn på en gang, så slipper du å bekymre deg for at den blir dårlig i magen av det.

Er det sunt med mais eller maismel i kattemat?

Det er vanlig å se maismel som en del av ingrediensene på kattemat, spesielt på de typene som er på den billige delen av skalaen. Grunnen til dette er enkelt nok at maismel er veldig billig å produsere, og gir et OK næringsinnhold.

Men trenger katter mais i fôret sitt? Nei, det gjør de ikke.

Katter bør ha et fôr med så mye proteiner som mulig, og litt fett. Mais og andre grønnsaker er ikke en naturlig del av katters kosthold, for katter er rene kjøttetere.

På mange måter er mais «tom» mat for kattene. Det fyller opp plass i magesekkene deres, men det gir dem absolutt ingen utbytte.

Det er absolutt ingen vits i å velge et fôr med mye mais i seg, og tvert imot et mye maismel en god indikator på at produsenten er mer opptatt av å lage maten billig enn å lage maten riktig for katten.

Mais er likevel ikke det verste man kan finne i kattematen siden de ikke blir syke av det, men det er heller ikke det beste.

Kan katter få popkorn eller tørket mais?

Man bør ikke gi katten sin verken tørket mais eller saltet popkorn.

Katten vil ha store problemer med å tygge tørket mais (som upoppa popcorn). I mange tilfeller vil den nok svelge dem hele, og det er ikke spesielt sunt.

Noen mener også at tørket mais kan sette seg i svelget til katten, noe som åpenbart kan være farlig.

Samtidig klarer ikke katten å bryte ned tørket mais, så denne blir bare liggende i magesekken før den kommer ut igjen i samme stand som den kom inn.

Når det kommer til poppa popkorn kan du la katten smake om du er helt sikker på at det er usaltet og ikke har noen andre krydder på seg. I disse tilfellene er det OK, men igjen har det ingen næringsmessig verdi for katten.

Om popkornet er saltet bør man ikke gi det til katten.

Popkorn

Katter skal alltid ha et godt kattefôr som hovedmat

Det er mange typer menneskemat som er OK å gi katter i små mengder (og en del mat som er farlig for katter), men man må aldri finne på å bytte ut kattematen med menneskemat.

Grunnen er blant annet at kattemat er tilsatt taurin, en aminosyre som ikke vanligvis finnes i så store mengder som katten trenger i vanlig mat. Dette stoffet er helt essensielt for kattens syn, og katter som får menneskemat eller kattemat av lav kvalitet kan i verste fall utvikle sykdommer.

Jeg anbefaler alltid alle om å bruke litt penger på å kjøpe et godt kattefôr! Jeg har skrevet en stor guide om hvordan du selv velger det beste kattefôret for katten din, så ta gjerne en titt på den.

Om du bare vil gjøre det enkelt kan jeg si så mye som at Orijen Original Cat regnes som det beste kattefôret. Her får du alt av næringsstoffer, en høy andel kjøtt (viktig for katten), nok omega 3, nok vitamin A, og lite karbohydrater.

Et litt billigere alternativ som er nesten like godt (men mer enn godt nok!) er Acana Cat. Disse kommer i mange ulike typer, men alle oppfyller alle kravene til å være et knallgodt kattefôr!

Katter som spiser
Det er kjempeviktig å gi katten en god type kattefôr!

Denne artikkelen inneholder reklame for Zoo.no.

Legg igjen en kommentar