Kan katter spise tomat? Alt du må vite om å la katter spise tomat

Katter liker mange typer menneskemat, og spiser gjerne både frukt og grønt om den får sjansen. Men kan man egentlig la katter spise tomat?

Katter bør ikke få spise tomater, da tomater inneholder et giftig stoff som heter atropin, og er altfor syrlige for katter. Både frukten og planten er giftige, og katten bør ikke få så mye som en liten smakebit engang.

Katter bør ikke spise tomat

Det skal sies at svaret egentlig er litt mer nyansert enn «tomater er giftige», for det er ikke alltid det er gift i tomaten.

Helt modne tomater har veldig lite innhold av atropin, og jo mer umodne de er, jo giftigere er de.

Det samme gjelder syrligheten. Noen tomater er mer syrlige enn andre, og hvor modne de er har mye å si.

Og for å gjøre det ennå litt mer komplisert er det noen typer tomater som har mer atropin og er mer syrlige enn andre typer.

Hvor giftig er egentlig tomater for katter?

Som nevnt ovenfor er det stor ulikhet i hvor mye atropin og syrlighet det er i de ulike tomatene, men selv om katten din spiser en veldig umoden tomat er det ikke slik at den kommer til å dø.

Tomater vil først og fremst føre til magetrøbbel for katten. Den kan få diaré, magesmerter og oppblåst mage. Dette kan være veldig smertefullt for katten, men går heldigvis over av seg selv.

I noen tilfeller kan atropinen føre til hjerteproblemer.

Til tross for at tomater ikke er dødelig for katten er det likevel såpass store risiko for at katten blir syk av det at det frarådes å gi tomater i det hele tatt.

Samtidig er det ikke verdens undergang om katten får i seg små menger med et uhell.

Tomater
Tomater. Foto publisert med tillatelse.

Katter skal alltid ha et godt kattefôr som hovedmat

Det er mange typer menneskemat som er OK å gi katter i små mengder (og en del mat som er farlig for katter), men man må aldri finne på å bytte ut kattematen med menneskemat.

Grunnen er blant annet at kattemat er tilsatt taurin, en aminosyre som ikke vanligvis finnes i så store mengder som katten trenger i vanlig mat. Dette stoffet er helt essensielt for kattens syn, og katter som får menneskemat eller kattemat av lav kvalitet kan i verste fall utvikle sykdommer.

Jeg anbefaler alltid alle om å bruke litt penger på å kjøpe et godt kattefôr! Jeg har skrevet en stor guide om hvordan du selv velger det beste kattefôret for katten din, så ta gjerne en titt på den.

Om du bare vil gjøre det enkelt kan jeg si så mye som at Orijen Original Cat regnes som det beste kattefôret. Her får du alt av næringsstoffer, en høy andel kjøtt (viktig for katten), nok omega 3, nok vitamin A, og lite karbohydrater.

Et litt billigere alternativ som er nesten like godt (men mer enn godt nok!) er Acana Cat. Disse kommer i mange ulike typer, men alle oppfyller alle kravene til å være et knallgodt kattefôr!

Katter som spiser
Det er kjempeviktig å gi katten en god type kattefôr!

Denne artikkelen inneholder reklame for Zoo.no.

Legg igjen en kommentar