Slik fungerer Feliway duftgiver for å roe ned katter

Feliway duftgiver er et produkt man kan kjøpe til katten sin for å få den til å bli roligere. Selve dingsen kobles på en stikkontakt, så brenner den en duft med kattehormoner som sprer seg ut i rommet. Disse hormonene skal hjelpe med å roe ned katten, og reduserer uønsket kloring, gardinklatring, raptuser og annet bøll som ivrige katter finner på.

For mange fungerer Feliway som et vidunderprodukt for rampete katter, mens andre mener at man ikke helt får det resultatet de hadde sett for seg. Men hvordan fungerer egentlig Feliway, og er det bra for katten din?

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva Feliway inneholder, hvordan den bør brukes, hva man kan forvente, og ikke minst hva man ikke kan forvente av å bruke produktet i hjemmet sitt.

Feliway optimum roer ned viltre katter.
Feliway Optimum roer ned viltre katter.

Slik påvirker Feliway duftgiver katten din

Feliway duftgiver fungerer ved at den sender feromoner ut i lufta når den er koblet til et strømuttak. Disse feromonene er i Classic-utgaven de samme som Mamma-katten sender til kattunger når hun dier, og har en naturlig beroligende effekt.

I Optium-versjonen av Feliway er det spesialutviklede feromoner som ikke finnes naturlig, men som har veldig god beroligende effekt. Noen katteeiere føler at denne fungerer bedre, og at de har hatt effekt av Optimum-varianten når Classic-varianten ikke var «sterk nok» for katten deres.

Den beroligende effekten gjør ikke katten slapp eller sliten på noen måte, men fjerner stress katten har i kroppen. Man opplever at katten blir mer selvsikker, mindre redd, og har mindre stress. Dette fører igjen til at katten har mindre risiko for å utagere, tisse innendørs og annen stressrelatert atferd.

Slik bruker du Feliway duftgiver for å få god effekt av produktet

For å komme i gang med å bruke Feliway trenger man først og fremst selve Feliway Classic eller Feliway Optimum startpakken. Disse kan du kjøpe hos Zoo.no ved å klikke her, eller fra en lokal dyrebutikk. Noen apotek har dem for øvrig til salgs, så det er et alternativ man også kan sjekke ut (men ofte er det litt dyrere).

Når du har dingsen i hus bruker du den enkelt nok ved å koble den i et stikkontakt. Den bør settes rett i et stikk i veggen, ikke i en skjøteledning eller forgreiner. Ideelt sett bør den stå i rommet hvor katten oppholder seg mest, og på en måte som gjør at det er OK luftgjennomstrømming rundt den. Det er jo tross alt feromoner som skal spres i rommet, så den gjør ikke jobben like godt om du setter den bak sofaen.

Deretter er det bare å vente i opptil en ukes tid. Her vil du merke at katten gradvis blir roligere og mindre stresset etter hvert som effekten kommer i gang.

Produktet varer i ca. 30 dager, og når det går tomt må du bytte ut den delen som inneholder feromonene i flytende variant. Da kjøper du en såkalt refill-boks som du skrur inn under selve dingsen. Disse er litt billigere enn selve startsettet, og varer også i en måneds tid før de må byttes ut igjen.

Feliway Classic eller Feliway Optimum?

Det finnes flere varianter av Feliway, og lenge var Classic sett på som den store slageren. Den nye varianten Optimum fungerer derimot bedre for veldig mange, og regnes som en slags oppgradering av originalen.

Så jeg anbefaler like greit å kjøpe Optimum først som sist. Prismessig koster den vel rundt 50 kr mer for startsettet, så det er ikke store forskjellen der heller.

Feliway duftgiver
Feliway duftgiver kobles i en stikkontakt, og roer ned viltre katter.

Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.

Legg igjen en kommentar