Flere kommuner innfører ekstraordinær båndtvang som følge av høye snømengder januar 2024

Den første uka og helga i januar 2024 er det meldt ekstremkulde mange steder i Norge, og dette kombinert med et enormt snøfall tidligere i uken har ført til at mange kommuner innfører ekstraordinær båndtvang for hunder.

For de fleste kommuner gjelder denne fra 3. eller 4. januar og har ulik lengde fra kommune til kommune, men er planlagt fjernet igjen hvis forholdene bedrer seg.

Border collie i snøen
Ha hunden i bånd dersom du skal på ski med hunden når det er ekstraordinær båndtvang.

Bakgrunnen for at de ulike kommunene innfører ekstraordinær båndtvang kommer av at den høye snømengden og kulda gjør det ekstremt vanskelig for hjortedyr (primært rådyr) å bevege seg i snøen. I denne perioden er de svært utsatt for å bli plaget av hunder, og kan i verste fall skade seg fatalt dersom de blir skremt av løse hunder som løper etter dem.

Rådyr med kalver
Rådyr med kalver. Foto publisert med tillatelse.

Utvalgte kommuner som har innført ekstraordinær båndtvang

Nedenfor et et utvalg av noen norske kommuner som har innført ekstraordinær båndtvang for hunder i januar 2024. Merk at listen ikke er komplett, så sjekk med den kommunen du oppholder seg i før du slipper hunden løs!

Dersom jeg har gått glipp av en kommune kan du gjerne bruke kommentarfeltet for å dele info om andre kommuner som også har innført forbudet.

For å sjekke om kommunen din har innført ekstraordinært båndtvang kan du enkelt gå inn på kommunens nettsider og se under fanen «nyheter» eller «aktuelt».

Unntak for ekstraordinær båndtvang

Selv om de aller fleste hunder må ha bånd på seg under den ekstraordinær båndtvangen er det også noen unntak. I korte trekk er hunder som brukes av politi-, toll-, militær- og redningstjeneste, samt hunder som er på oppdrag for å ettersøke etter vilt fritatt fra båndtvangen.

Og akkurat som med vanlig båndtvang gjelder den for alle andre hunder til enhver tid. Båndtvangen gjelder selv om du bare skal ta hunden ut på tunet for å tisse. Båndtvangen gjelder også i egen, privat hage, med mindre den er forsvarlig inngjerdet slik at hunden ikke kan komme seg ut av den.

En kommentar om “Flere kommuner innfører ekstraordinær båndtvang som følge av høye snømengder januar 2024”

Legg igjen en kommentar