Raseprofil: Toyger

Toyger er en katterase som er avlet frem for å ligne på en liten tiger med de karakteristiske tigerstripene. Det er en veldig ny og sjelden katterase som stradig øker i popularitet verden over.

Navnet toyger kommer av ordene toy (leke) og tiger. Rasen er ikke anerkjent som en godkjent katterase av NRR, men er en helt lovlig katterase.

Raseprofil toyger

Toyger raskt oppsummert

  • Utviklet for å ligne en liten tiger.
  • Veldig aktiv katterase.
  • Svært intelligent.
  • Glad i barn og andre dyr.

Atferd og personlighet til toyger

Toyger er en veldig aktiv katterase som er kjent for å bruke mye tid på lek. De er smarte og må aktiviseres, så det anbefales å ha et godt utvalg av leker hvor de må bruke hodet sitt.

Ha gjerne noen leker du roterer på, så kan du bytte de ut når katten har blitt lei av de. Etter noen dager kan du rotere igjen, så er gjerne lekene like spennende som første gangen igjen.

Dersom du ønsker en katt som skal ligge og daffe i fanget er neppe toyger det beste valget. De liker kos og stell, men det høye aktivitetsnivået deres gjør at de heller vil ha deg med på lek enn kos.

Toyger som leker. Foto: Gaynorjl / CC BY-SA 4.0.
Toyger som leker. Foto: Gaynorjl / CC BY-SA 4.0.

De leker gjerne med andre katter, barn i huset eller til og med hunder.

Dette er en katterase som får mye ut av å være utendørs, så de vil trives godt som utekatter, i en stor kattegård, eller ved å lære dem til å gå i bånd.

Ellers er ikke toyger spesielt avvikende fra vanlige katter, så på mange måter er toyger som katter flest – bare litt mer aktiv og energisk.

Toyger. Foto: Gaynorjl / CC BY-SA 3.0.
Toyger. Foto: Gaynorjl / CC BY-SA 3.0.

De fleste toygere vil trives godt sammen med andre katter, både av egen og annen rase. Det kan se ut som om de fleste foretrekker sosiale katteraser som er med på lek og interaksjon.

Utseende og fysikk til toyger

Det åpenbare med utseende til toygeren er jo at den ligner på en katt med tigerstriper. Noen har mer tydelige striper enn andre.

Rasen er mellomstor, og har en kraftig og langstrakt kropp. Toygere har noe kortere ben enn vanlige katter, så skulderhøyden er oftere kortere enn normalt.

Hunnkatter veier typisk rundt 4 – 5 kg, mens hannkattene kan veie mellom 5 og 7 kg.

Toyger som slapper av på safaen. Foto: Bellille / CC BY-SA 4.0.
Toyger som slapper av på safaen. Foto: Bellille / CC BY-SA 4.0.

Stell av toyger

Toyger er nokså lettstelt av seg, og krever ikke spesielt mye mer stell enn katter flest.

Selv om de har kort pels vil en typisk toyger røyte en god der, så det er anbefalt å bruke tid til å børste katten minst en gang i uken for å forhindre pels overalt i huset.

Ellers trenger den vanlig kattestell som tannrens, ørerens, vaksiner og lignende.

Fôring av toyger

Toyger trenger næringsrik mat med høyt innhold av animalsk protein. Siden det er en veldig aktiv rase er det ekstra viktig med kvalitetfôr, og gjerne fri tilgang til det.

Det er svært sjeldent at toygere blir overvektig, så det er ingen grunn til å holde igjen på fôringen.

Les gjerne artikkelen om å finne riktig kattefôr til katten din for et dypdykk i hvordan du velger riktig kattemat, eller sjekk ut de merkene som regnes som best i testOrijen Cat Original og Acana Cat Wild Prairie.

Nærbilde av toyger. Foto: Nickolas Titkov / CC BY-SA 2.0.
Nærbilde av toyger. Foto: Nickolas Titkov / CC BY-SA 2.0.

Toyger sin helse

Det er litt usikkerhet rundt hvordan helsesituasjonen er for toyger. Grunnen er rett og slett at rasen er såpass sjelden at det ikke er nok data til å si noe sikkert.

Det er litt ting som kan tyde på at rasen har forhøyet risiko for bilyd på hjertet, og større risiko for hypertrofisk kardiomyopati (HCM) hvis man sammenligner dem med gjennomsnittskatten.

Toyger sin rasehistorie

Toyger ble utviklet av katteoppdretteren Judy Sugden i USA på 1980-tallet. Judy var ingen hvemsomhelst i kattemiljøet ettersom moren hennes Jean Mill hadde utviklet bengalkatten, så utvikling av katteraser lå i blodet hennes.

Selve rasen ble utviklet fra bengalkatter som ble krysset med korthårede blandingskatter med tigerlignende mønster. Over tid utviklet dette seg til å bli rasen som er kjent som toyger i dag.

Til tross for navnet har ikke toyger noe spor av faktisk tiger i seg. Det nærmeste du kommer er at den har vært blandet med bengalkatter, som igjen har vært krysset inn med det ville kattedyret asiatiske leopardkatt.

Katterasen toyger er avlet frem for å ligne på en tiger.
Katterasen toyger er avlet frem for å ligne på en tiger.

Toyger i Norge

I Norge er toyger svært sjelden, og så vidt jeg har forstått er det ingen i Norge som driver med oppdrett av rasen.

NRR godkjenner ikke toyger som en egen katterase her i Norge.

Toyger på utstilling. Foto: Heikki Siltala / CC BY-SA 3.0.
Toyger på utstilling. Foto: Heikki Siltala / CC BY-SA 3.0. siltala.com

Dersom du ønsker deg en toyger må du regne med å importere den fra et annet land i Europa (det er en del oppdrettere i Storbritannia), eller til og med USA. Prisen er også svært høy, og kattunger kan fort selges for mellom 20 000 og 50 000 kroner!

Prisen varierer ofte av hvor tydelige stripene er, og hvor mye kattungen ligner på en faktisk tiger.

Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.

Legg igjen en kommentar