Kan katter spise ost? Alt om å gi katten ost!

Er katten din masete på å få smake på osten din når du lager en brødskrive med ost på? Det er ikke så uvanlig at katter er interessert i å spise ost, da de trekker mot alle matvarer som har høyt fettinnhold, noe alle typer ost har. Men er det egentlig greit å la katten spise ost?

Katter kan spise litt ost, men velg helst en laktosefri ost (som helt vanlig gulost fra Synnøve, Jarlsberg eller lignende). Men gi kun litt ost som snacks hvis katten vil ha, ikke ha det som en del av kostholdet. Unngå myke oster, da disse har veldig mye laktose og salt i seg.

Så hvis katten maser om å få en liten smakebit av gulosten du har på brødskiva er det ikke noe i veien for å gi den en liten bit. Men husk at selv om det ikke er laktose i gulost er det heller ikke noe som er spesielt sunt for katten din, så gi med måte.

Ost med salat og tomat
Katter tåler fint å spise litt gulost.

Noen katter tåler for øvrig laktose dårligere enn andre, så du må se an katten din litt hvis du skal gi en smakebit fra myke oster, cheddarost, cottage cheese eller andre oster med laktose.

Sjekk om den blir dårlig i magen, og hvis den blir det må du rett og slett droppe fremtidig ostesnacks med laktose. Da er det bare å finne frem gulosten, eller bare droppe osten totalt.

PS. gulost er ikke nødvendigvis 100 % laktosefri, men det er såpass lite laktose at vanlige katter ikke blir påvirket av mengdene i osten om de bare får det som snacks.

Kan katter spise brunost?

Brunost er proppfull av laktose, så det frarådes å gi katten sin selv små smakebiter av brunost. Det er rett og slett ikke en egnet type kattesnacks, så hold katten vekk fra brunosten din.

For øvrig er brunost veldig søtt, ikke fettete som annen ost, så de fleste katter vil ikke være like interessert i brunost som i annen ost. Katter har jo ikke smaksløker for søte smaker tross alt.

Det er faktisk mye salt i ost!

Et annet element med ost er saltet. Man tenker kanskje ikke over det, men noen typer ost har faktisk veldig høyt innhold av salt. Dette gjelder spesielt for noen typer mykost, noe som er grunnen til at jeg fraråder all mykost til katter. Verst av alle er blåmuggost.

Huskatt som klappes

Katter skal alltid ha et godt kattefôr som hovedmat

Det er mange typer menneskemat som er OK å gi katter i små mengder (og en del mat som er farlig for katter), men man må aldri finne på å bytte ut kattematen med menneskemat.

Grunnen er blant annet at kattemat er tilsatt taurin, en aminosyre som ikke vanligvis finnes i så store mengder som katten trenger i vanlig mat. Dette stoffet er helt essensielt for kattens syn, og katter som får menneskemat eller kattemat av lav kvalitet kan i verste fall utvikle sykdommer.

Jeg anbefaler alltid alle om å bruke litt penger på å kjøpe et godt kattefôr! Jeg har skrevet en stor guide om hvordan du selv velger det beste kattefôret for katten din, så ta gjerne en titt på den.

Om du bare vil gjøre det enkelt kan jeg si så mye som at Orijen Original Cat regnes som det beste kattefôret. Her får du alt av næringsstoffer, en høy andel kjøtt (viktig for katten), nok omega 3, nok vitamin A, og lite karbohydrater.

Et litt billigere alternativ som er nesten like godt (men mer enn godt nok!) er Acana Cat. Disse kommer i mange ulike typer, men alle oppfyller alle kravene til å være et knallgodt kattefôr!

Katter som spiser
Det er kjempeviktig å gi katten en god type kattefôr!

Denne artikkelen inneholder reklame for Zoo.no.

Legg igjen en kommentar