Om nyttårsaften med kaniner

De fleste av oss må ta hensyn til hunder og katter på nyttårsaften, men det er minst like viktig å huske å ta hensyn til kaniner. Dessverre er det slik at mange kaniner dør hver eneste nyttårsaften fordi de får sjokk når rakettene smeller, så denne dagen kan bli fatal for disse dyrene.

Ettersom fyrverkeri kan føre til sjokkskader som kan være dødelige for kaniner er det viktig å skjerme dem. Utekaniner bør flyttes inn i låver, boder eller garasjer, mens innekaniner bør få dekket for gardinene slik at de ikke ser fyrverkeriet. Det er først og fremst lyset som er farlig for kaniner, ikke lyden, men å lydisolere er også positivt for dem.

Nyttårsraketter
Raketter på nyttårsaften kan ta livet av utekaniner. Foto publisert med tillatelse.

Det er viktig å merke seg at jeg sier at det er lyset som er farligst, men det betyr ikke at de liker lyden likevel. Kaniner er ofte veldig lydsensitive, og det er stor risiko for at de er livredde på nyttårsaften selv om de ikke ser fyrverkeriet.

Lysene kan derimot være så skremmende at kaninene dør som følge av dem.

Så dekk for alle vinduer i rommet hvor kaninene står, og gjør det du kan for å fjerne så mye lyd som mulig. Akkurat som med andre dyr kan du prøve å overdøve bråket ved å ha litt musikk på, så blir det litt «jevnere bråk» istedenfor komplett stillhet med høye smell om hverandre.

Slik håndterer du utekaninene på nyttårsaften

Det er mange som kanskje er fristet til å ta utekaninene inn for å skjerme dem, men kaniner er også svært sensitive for temperaturendringer, så også dette kan være farlig for dem.

Aller best er det om utekaninene får stå et plass hvor det er nesten lik temperatur, men som skjermer litt for lys og lyd. Garasjer, boder, kjellere og låver er svaret for mange.

Om det er helt umulig å ta dem inn kan du bruke presenning eller andre ting for å dekke til så mye av himmelen som mulig. Jo mindre lys de ser, jo bedre er det for dem.

Det er først og fremst kaniner som står ute uten muligheten til å gjemme seg inne som er i risikosonen for død som følge av sjokk. Det er heldigvis sjeldent at de dør, men det er lurt å være på den sikre siden på nyttårsaften.

Så om de ikke har hus som dekker godt for innsyn bør du sette inn dette i forkant av feiringen.

Glem heller ikke at det alltid er noen genier som tror det er morsomt å fyre opp raketter på kveldene før nyttårsaften, så det kan være lurt å sette kaninene inn i boden eller lignende tidlig i romjula.

To kaniner
Kaniner bør få være innendørs på nyttårsaften. Foto publisert med tillatelse.

Innekaniner klarer seg fint med gardiner

Dersom du har kaninen i et bur innendørs pleier det som regel å gå helt fint å trekke for gardinene slik at den ikke ser lyset fra de blinkende lysene.

Om du har mulighet kan du gjerne ha buret i et rom hvor det ikke bråker så mye, men som sagt er det lyset som er farligst for kaniner.

Legg igjen en kommentar