Hvordan finne stamtavle for katt digitalt

Rasekatter flest kommer med stamtavler, og disse fungerer på mange måter helt likt som hunder sine stamtavler. Ved å sjekke stamtavla til en rasekatt kan man få informasjon om foreldre, søsken, eventuelle sykdommer, hvor de ulike foreldrene, besteforeldrene og flere stammer fra, og passe på at katten ikke er et resultat av innavl.

I Norge forvaltes stamtavle for rasekatter via Norske Rasekattklubbers Riksforbund (NRR). På tjenesten deres «Min katt» kan du søke opp katter ved å bruke oppdretternavnet, og få mye informasjon om katten. Her er det både stamtavlen, helseopplysninger, utstillingsresultater og info om avkom og søsken.

Stamtavler for katter er heldigitale, og alle norske rasekatter skal i utgangspunktet være registrert hos Min katt-tjenesten til NRR.

Maine coon katt
Maine coon er en av rasene som finnes i stamtavleboka til NRR. Foto: Nicklas Iversen / Dyreliv.no.

Alle de anerkjente katterasene er en del av NRR, og alle seriøse oppdrettere av rasekatter er registrert der. Om du skal kjøpe en rasekatt uten å finne noen av foreldrene registrert hos den digital stamtavleboken kan det være et dårlig tegn. I såfall må du sjekke ut hvorfor den ikke er der, og om katten i det hele tatt er en renraset katt.

3 kommentarer om “Hvordan finne stamtavle for katt digitalt”

  1. Hei. Datteren min har fått en katunge som gave av en vennefamilie. Moren til kattungen er scottish og faren er britisk. Lurer på om det kan være mulig å lage stamtavle til katten.
    Hilsen Zulihan

    Svar
    • Hvis du kan finne stamtavle til mor og far på Minkatt, har du i utgangspunkt stamtavlen til din katt. Men du får den ikke skrevet ut og registert hos NRR. Du kan bli medlem i en katteklubb og deretter registrere katten hos NRR som Huskatt slik at dere kan delta på katteutstillinger.

      Svar

Legg igjen en kommentar