Hvordan hilse på en ny hund på en trygg måte (som et menneske)

Noen hunder elsker å hilse på alle og enhver, mens andre hunder er mer reserverte og helst ikke ønsker å hilse i det hele tatt. Når man skal hilse på fremmede hunder man ikke kjenner fra før av er det viktig å gjøre det på en måte som får hunden til å føle seg trygg, og det er heldigvis noen enkle regler man kan følge for å hilse på nye hunder på en trygg måte.

Når du skal hilse på en fremmed hund er det best å sette seg ned på huk, unngå å se hunden rett inn i øyne, og vente til den kommer bort for å snuse på deg. La den få snuse litt mens du holder hode og hender stille. Når den er trygg kan du klappe den forsiktig på halsen, langs siden eller ved beina. Ikke klapp den på toppen av hodet!

Og verre er det egentlig ikke! Dette var en ekstremt kort oppsummering, men som alltid skal vi jo gå mer i detalj nedenfor slik at du får full innføring i hva du bør og ikke bør gjøre når du hilser på nye hunder.

Det er viktig å lære både voksne og barn hvordan man hilser på fremmede hunder. Barn er kanskje verst, men det er overraskende mange voksne også som ikke vet helt hvordan de skal forholde seg til en fremmed hund.

Å hilse på fremmede hunder på feil måte kan i beste fall ende med at hunden får en ubehagelig opplevelse, og i verste fall kan det ende opp med knurring eller bitt. Så dette er noe alle som skal hilse på hunder bør ta seriøst!

Australian cattledog
Australian cattledog. Foto: Eva Holderegger Walser / CC BY-SA 2.5.

Slik nærmer du deg en fremmed hund

Hva du gjør i tiden fra du ser hunden til du faktisk kommer i fysisk kontakt med den er vel så viktig som selve hilsingen, og hunder har mange ulike dempende signaler de bruker for å kommunisere med deg allerede før dere er nær hverandre.

Som oftest går det helt fint å nærme seg en fremmed hund, men det vet du jo aldri før du faktisk har prøvd. Så da er det bedre å være forsiktig og la tilnærmingen skje på en måte som er kontrollert for hunden.

Vil hunden hilse?

Det er ikke alle hunder som har lyst til å hilse på deg, selv om eieren sier at det går fint. Se på hundens kroppsspråk for å se om den i det hele tatt har lyst til å hilse.

Noen tegn på at hunden kanskje ikke er så interessert i å hilse er at den snur seg bort, fysisk trekker seg noen steg unna hvis du går mot den, har halen mellom beina, eller ser anspent ut.

Om hunden glefser, knurrer eller flekker tenner er det et veldig tydelig tegn på at den ikke vil hilse.

Samtidig er det viktig å alltid spørre eier før du hilse på en hund! Du vet ikke hvordan denne hunden er hvis du ikke kjenner til den, og noen hunder kan utagere helt uten advarsler først.

Samtidig er det betryggende for hundene dersom de ser at eieren har en rolig samtale med deg. Dette sender da signaler til hunden om at du ikke er noen fare.

Du bør aldri hilse på hunder som står bundet fast alene eller som du møter uten at eier er til stede.

Skotsk terrier
Skotsk terrier. Foto publisert med tillatelse.

La hunden komme til deg

Dersom det virker som om hunden har lyst til å hilse kan du optimalt sett sette deg ned på bakken eller på huk for å komme ned på dens nivå. Der sitter du mens hunden får anledning til å gå mot deg. La hunden få bruke den tiden det tar!

Når den nærmer seg bør du holde hendene på siden din eller bak ryggen. La hunden få snuse litt på deg, og de fleste hunder tar gjerne en runde rundt deg for å snuse bak også.

Om hunden er veldig sjenert kan du prøve å se litt til siden. Skeptiske hunder synes nemlig det kan være skummelt med blikkontakt, og ved å la dem få snuse mens du ser en annen vei kan de bli tryggere på deg.

PS. om hunden er veldig ivrig bør du ha en litt annerledes fremgangsmåte. Vi kommer tilbake til dette litt lenger ned i artikkelen.

Vær rolig og avslappet

Hunder er svært gode til å lese kroppsspråket til oss mennesker (mye bedre enn mennesker flest er til å lese hunders kroppsspråk i alle fall). De kan enkelt oppdage om du er nervøs eller stressa for å hilse, eller om du av andre grunner er litt oppkava.

Mange hunder er veldig sensitive for slikt stress, og vil bli anspente i hilsesituasjonen om du er det. Dette skaper dårlig forutsetning for en god hilsing.

Ofte ser man dette hos folk som egentlig synes hunden er litt skummel, men som likevel har lyst til å hilse. Her merker hunden at du er redd, og da tenker den med en gang at det er en situasjon hvor den må være på vakt.

Fransk bulldog
Fransk bulldog. Foto publisert med tillatelse.

Hvordan hilse på hunden når den har snust på deg

Når hunden har fått snuse litt på deg kan du gjøre det de fleste vil, nemlig å klappe eller kose på hunden.

I møte med en ny hund bør man alltid være rolig i bevegelsene når man hilser på hunden. Klapp den rolig og forsiktig på bryst, hals, forlabber eller langs siden. Da har hunden kontroll over hvor du har hendene dine, og trenger ikke å være redd.

Omvendt må du unngå å klappe på hode eller ryggen. Hunder synes det er skummelt når du har hender over dem, for da mister de kontrollen. Samtidig synes mange hunder det er litt ubehagelig om man har hånden for tett mot snuten deres.

Dersom hunden ikke ønsker å bli klappet er det viktig å respektere dette! Signaler som at hunden trekker seg unna når den har snust på deg bør tolkes som at den ikke vil ha kos.

Noen hunder liker rett og slett ikke kos, og da er det viktig at du respekterer dette.

Hvordan hilse på en overivrig hund

Så langt i artikkelen har jeg skrevet en del om forsiktige hunder. Grunnen er enkelt nok at det ofte er disse det oppstår problemer med, mens en overivrig hund som regel er veldig trygg selv om det kan bli voldsomt for oss mennesker.

Det finnes likevel noen triks du kan bruke når du skal hilse på en hund som er veldig ivrig og vilter, og superglad for å hilse.

For å hilse på en overivrig hund bør du selv bruke hundens dempende signaler. Da vil hunden klare å lese hva du mener, og roe seg ned. I praksis betyr det at du kan gjespe og blunke, og snu deg vekk fra hunden. Ikke gi den oppmerksomhet før den roer seg ned.

Det er ikke lurt å løpe vekk, da hunder flest tolker dette som lek, og dette vil bare forverre situasjonen ved at hunden girer seg opp.

Labrador retriever
Labrador retriever. Foto publisert med tillatelse.

Legg igjen en kommentar