Om fettkuler (lipom) hos hund

Fettkuler, kjent som lipomer på fagspråket er godartede svulster som kan oppstå hvor som helst på hunden. Disse fettkulene oppstår av fettvev som vokser til en kul, og det er vanligst at de sitter under huden.

Lipomer hos hund er i utgangspunktet helt ufarlig så lenge de ikke er til bry for hunden, men det er vanlig å sjekke fettkulene hos dyrlegen på grunn av en liten fare for at fettkulene er ondartede kreftsvulster. Da heter de i såfall liposarkomer, men er ellers kliss like vanlige lipomer fra utsiden.

Det skal nevnes at ondartede fettkuler er svært sjeldent hos hund, så hvis du sitter med en klump i halsen når du leser om dette kan du roe deg ned, for det er nesten helt sikkert at fettkulen er godartet og helt ufarlig.

Slik oppdager du fettkuler på hunden

Fettkuler kjennes som en glatt, myk og avgrenset kul som ligger rett under huden på hunden. De fleste oppdager fettkuler når de klapper eller steller hunden. Kulene kan dukke opp hvor som helst på hunden, men det er vanligst på brystet eller på buken. Det skal ikke gjøre vondt når du tar på fettkulen på samme måte som du ville tatt på resten av hunden.

Dersom hunden har en fettkul på innsiden av kroppen (altså ikke ved huden) er det veldig vanskelig å oppdage det, og noe som i utgangspunktet først og fremst oppdages under røntgen, ultralyd eller CT.

Dette må du gjøre om du oppdager en fettkul på hunden din

Dersom du oppdager en fettkul på hunden din anbefales det å booke en time til veterinær. Da kan den undersøkes for å sikre at det faktisk er en lipom, og ikke en ondartet liposakrom-fettkul. Det er som regel ikke noen sterk hast med å forte seg til dyreklinikken, samtidig som man ikke bør utsette besøket unødvendig lenge.

Undersøkelsen gjøres ved at veterinæren bruker en tynn nål til å ta en prøve av fettkulen. Deretter undersøkes celleprøven i mikroskop for å konstatere at det faktisk er snakk om en godartet fettkul. Dersom det er mistanke om at fettkulen er ondartet vil den bli sendt videre til laboratoriet for en mer omfattende undersøkelse før man stiller en diagnose.

Det er ganske vanlig at hunden som har fått én fettkul får flere fettkuler over tid. Noen ganger kommer den neste etter ganske kort tid, mens det andre ganger kan ta flere år før den får en ny. Det er likevel anbefalt å sjekke ut alle fettkulene hos veterinær for å være på den sikre siden.

Det er ganske vanlig med fettkuler hos hund

Fettkuler hos hund regnes som veldig vanlig, og man bør ikke bli overrasket om hunden får en slik en i løpet av livet sitt. Det er spesielt vanlig at eldre eller overvektige hunder får fettkuler.

Ellers er det noen raser som er mer utsatt for å få fettkuler enn andre. Noen typiske raser som regnes for å ha forhøyet risiko for å få fettkuler er:

En gammel golden retriever
En gammel golden retriever har høy risiko for å få en fettkule eller to. Foto publisert med tillatelse.

Skal man fjerne fettkulen?

Så lenge fettkulen er godartet er det sjeldent nødvendig å fjerne den. Det er helt mulig å skjære den vekk kirurgisk, men så lenge den ikke plager hunden er det sjeldent noe dyrleger anbefaler. Grunnen er enkelt nok at hunden må i narkose og på operasjonsbordet for å få den vekk, så med mindre den er til plage er det ikke noe vits i å la hunden gå gjennom alt dette.

Det er likevel noen tilfeller hvor det er normalt å fjerne fettkuler med kirurgi. Det kan enten være at fettkulen sitter på en plass som gjør det vanskelig for hunden å bevege seg skikkelig, eller at den ligger på en slik plass at man frykter at den kan skade hunden om den får vokse (for eksempel i nærheten av halsen). Her gjøres det en individuell vurdering av skadepotensialet av dyrlegen, så fjernes fettkulen hvis de mener det er best.

Også ondartede fettkuler fjernes kirurgisk.

Spørsmål og svar om fettkuler på hund

Er det farlig om hunden får fettkuler?

I de aller fleste tilfeller er fettkulene godartede, og er da ikke farlige i det hele tatt med mindre de fysisk forhindrer hunden fra å bevege seg eller ellers er til plage.

Hvor sjeldent er fettkuler hos hund?

Det regnes som nokså vanlig at hunder får fettkuler, spesielt om hunden er overvekt, senior eller tilhører en rase som har forhøyet risiko for fettkuler.

Hvor stor er det vanlig at fettkulen er?

Fettkuler begynner som veldig små, men kan vokse over tid. Alt mellom 1 og 6 cm i diameter er vanlig, men en stor fettkul på 6 cm tar jo lang tid å utvikle, så du kommer nok til å merke den mye tidligere.

Må fettkuler undersøkes av en veterinær?

Det er sterkt anbefalt å ta med hunden til veterinær for en sjekk av fettkulen. Da kan de ta en celleprøve for å avgjøre om den er god- eller ondartet.

Legg igjen en kommentar