Raseprofil: Kampucheisk razorback

Kampucheisk razorback er en ekstremt sjelden og veldig spesiell hunderase fra Kambodsja. Rasen regnes som en svært primitiv hunderase som kun bør holes av erfarne hundeeiere med erfaring fra urhunder, da de byr på en stor utfordring for folk flest.

Rasen har en karakteristisk hårkam på ryggen, noe som gjør at den kan minne om den mer kjente rhodesian ridgeback eller thai ridgeback.

Siden kampucheisk razorback er såpass sjelden er det ikke like mye god informasjon om dem tilgjengelig som det er for mer vanlige raser, så raserprofilen er hakket tynnere enn vanligvis. På engelsk kalles rasen ofte for cambodian razorback.

Jeg har ingen bilder av kampucheisk razorback som jeg lovlig kan gjengi på Dyreliv.no, så denne artikkelen er dessverre helt bildeløs. Om du skulle ha et bilde av en kampucheisk razorback som du vil vise frem her må du gjerne ta kontakt med nicklas@dyreliv.no.

Kampucheisk razorback kort oppsummert

  • En primitiv hunderase.
  • Svært sjelden.
  • Brukes som jakthund og vakthund i hjemlandet.
  • Har halvlang pels, noe som er uvanlig for tropiske hunderaser.
  • Bør få en del mosjon.
  • Bør kun holdes av spesielt interesserte.

Atferd og lynne hos kampucheisk razorback

Kampucheisk razorback sin atferd er ganske unik. På en måte er den en typisk primitiv hunderase som trives best i flokken sin, men på den andre siden ser man at den ofte er mye mer åpen for fremmede enn det andre primitive hunderaser er. Så denne hunderasen vil ikke nødvendigvis hate alle fremmede, selv om den bør sosialiseres godt for å sikre at den ikke blir usikker når den kommer i nye situasjoner.

Rasen er kjent for å lage mange ulike lyder, og noen mener at det høres mest ut som jodling mens andre synes det høres ut som en slags type uling. De fleste som har kampucheisk razorback er enige om at de lager mange rare lyder, og er vokale av seg.

Kampucheisk razorback er likevel ikke kjent for å være utpreget bjeffete, men de vil bjeffe med en høy røst om det for eksempel kommer noen på besøk eller andre er innenfor det de ser på som territoriet sitt. Rasen har jo vært brukt som vakthund, så dette er helt naturlig for dem. Du kan ikke regne med å klare å trene vekk denne varslingen, men samtidig er det ikke en typisk gneldrehund som står og bjeffer dagen lang.

Det er mange kampucheisk razorback-eiere som regner rasen til å være en god familiehund i hundevante familier, men det er jo en hund som krever mye innsats fra eierne sine. De knytter veldig sterke bånd til alle de bor med (flokken sin), og vil behandle alle der med respekt og kjærlighet.

En kampucheisk razorback må sosialiseres veldig godt mens de er valper og unghunder. Jo mer den utsettes for miljøtrening, jo bedre vil den håndtere dette som voksen. Så bruk mye tid på å la den bli kjent med ulike mennesker, hunder og andre ting den kommer til å møte som voksen. Husk at dette er en hunderase som ikke normalt sett er vandt til å ferdes i et vestlig samfunn.

Mosjon av kampucheisk razorback

Man regner kampucheisk razorback for å være en hunderase som trenger mye mosjon. Den trives godt ute i naturen, og bør få noen solide turer.

Rasen trenger også store mengder mental aktivisering. Dette er tross alt en hunderase som har klart seg godt selv i lang tid, og må få bruke hodet sitt daglig for å få utløp for dette instinktet.

Trening av kampucheisk razorback

Det kan være litt krevende å trene en kampucheisk razorback, da den som en primitiv hunderase ofte har sterke egne meninger. Å få den til å gjøre som du ønsker kan være en skikkelig tålmodighetsprøve, så rasen bør først og fremst holdes av erfarne hundeeiere med erfaring fra lignende raser.

Bruksområder for kampucheisk razorback

Kampucheisk razorback har vært brukt som både jakthund og vakthund i hjemlandet sitt, men vil i vestlige land trolig først og fremst fungere som en spesiell type selskapshund. Det er trolig mulig å trene den opp til å bli en ypperlig vakthund.

Helsen til kampucheisk razorback

Det er lite kjennskap til potensielt arvelige sykdommer hos kampucheisk razorback. Dette kommer av at datagrunnlaget er så tynt, og det ikke er noen organisert registrert av sykdom siden rasen ikke har en egen raseklubb.

Siden kampucheisk razorback er en primitiv hunderase som ikke har vært avlet for et spesifikt utseende er det ganske trygt å regne med at det er en sunn hunderase som ikke har de store problemene.

Fysikken til kampucheisk razorback

Kampucheisk razorback er en stor og muskuløs hunderase. En typisk kampucheisk razorbackhann har mankehøyde på rundt 50 centimeter, og vekt på mellom 25 og 30 kg. Tispene er betydelig mindre enn hannene.

Det mest karakteristiske med utseende til rasen er den tydelig ryggkammen. Siden dette er en av veldig få langhårede «ridgeback»-raser kalles den for razorback. Dette er fordi kammen står så mye som 5 cm opp fra ryggen, og stikker opp som et barberblad.

Hodet er kort og kraftig, mens øyne skal være mørke. Pelsen er middels lang, med en hale som er buskete på undersiden.

Siden kampucheisk razorback ikke er en godkjent rase med egen rasestandard er det heller ingen faste rammer for hva man kan forvente av utseende.

Pelsstell hos kampucheisk razorback

Kampucheisk razorback krever ikke all verdens med pelsstell, men det kan være lurt å gå over den med en børste siden den har en del pels. Dette er for å unngå at den røyter veldig mye.

Kampucheisk razorback sin rasehistorie og utvikling

Kampucheisk razorback stammer fra områder mot Laos-grensa i Kambodsja. Der lever den i en slags halvvill tilstand hvor de brukes som jakt- og vakthunder av lokalbefolkningen. Hundene er kjent for å klare å skaffe sin egen mat, og spiser ofte fra søppelkasser og annet avfall de kommer over i landsbyene.

Rasen har blitt importert til vestlige land, og finnes i en viss grad spesielt i USA. Det er svært sjeldent å se den i Europa, og trolig er den ikke her i Norge i det hele tatt.

Spørsmål og svar om kampucheisk razorback

Er kampucheisk razorback en god familiehund?

Kampucheisk razorback kan fungere som en familiehund i de rette familiene, men er på ingen måte en hund som passer inn i en vanlig familie.

Går kampucheisk razorback godt overens med barn?

Kampucheisk razorback går som regel greit overens med «egne» barn, men vil ofte være litt skeptisk til fremmede barn,

Hvor mye pelsstell er det med en kampucheisk razorback?

Kampucheisk razorback krever ikke all verdens med pelsstell, men man bør børste over pelsen ukentlig.

Hvor vanskelig er det å trene en kampucheisk razorback?

Det kan være litt krevende å skulle trene en kampucheisk razorback, da det er en primitiv hunderase som ikke nødvendigvis har et sterkt ønske om å gjøre som eieren vil. Oppdragelse og trening krever mye innsats og tid.

Egner kampucheisk razorback seg for førstegangs hundeeiere?

Kampucheisk razorback er ikke egnet for førstegangs hundeeiere.

Hvor mye røyter kampucheisk razorback?

Kampucheisk razorback røyter en god del, spesielt hvis man er litt slurvete på pelsstellet.

Er kampucheisk razorback allergivennlig?

Kampucheisk razorback er ikke allergivennlig.

Er kampucheisk razorback en vanlig rase?

Kampucheisk razorback er ikke en vanlig rase. Tvert imot regnes den som ekstremt sjelden.

Hvem passer kampucheisk razorback for?

Kampucheisk razorback passer kun for spesielt interesserte som ønsker seg en helt spesiell og unik hund, og har satt seg godt inn i hva det innebærer å ha en slik type hund.

Fungerer kampucheisk razorback til jakt?

Kampucheisk razorback er tradisjonelt sett en jakthund, men den egner seg trolig ikke som jakthund under norske forhold.

Egner kampucheisk razorback seg til utstilling?

Kampucheisk razorback er ikke en godkjent hunderase, så den kan heller ikke stilles ut.

Hvilken raseklubb tilhører kampucheisk razorback?

Kampucheisk razorback har ingen egen raseklubb.

Går kampucheisk razorback overens med andre hunder?

Kampucheisk razorback kan noen ganger fungere godt med andre hunder, men det krever tilvenning fra hunden er ung.

Liker kampucheisk razorback å leke?

Kampucheisk razorback setter pris på lek.

Hvor lenge lever en kampucheisk razorback?

Det er normalt at kampucheisk razorback blir rundt 10 til 12 år. Men her er det stor usikkerhet siden det er få innrapporterte hunder.

Hvor mye koster en kampucheisk razorback?

Det er umulig å si noe om hvor mye en valp koster, da rasen ikke selges over det åpne markedet under normale forhold. Man må nok regne med å reise langt for å få tak i en kampucheisk razorback-valp.

Hvor stor blir en kampucheisk razorback?

Kampucheisk razorback kan få en mankehøyde på opptil 50 cm.

Hvor mye veier en voksen kampucheisk razorback?

En voksen kampucheisk razorbackhann veier typisk mellom 25 og 30 kg, mens tispene gjerne blir et sted rundt 20 kg.

Bjeffer kampucheisk razorback mye?

Kampucheisk razorback bjeffer ikke direkte mye, men de kan fint si ifra. De er også kjent for å lage en del andre lyder.

Hvilket land kommer kampucheisk razorback fra?

Kampucheisk razorback kommer fra Kambodsja.

Hvor lange turer trenger en kampucheisk razorback?

Kampucheisk razorback bør få lange turer hver dag.

Legg igjen en kommentar