Raseprofil: Silkemynde

Silkemynde er en type mynde som ble utviklet ved å krysse windsprite (en langhåret whippet) med rasen borzoi. Resultatet er akkurat som forventet, og silkemynde er på mange måter en slags mellomstor versjon av borzoien med sin typiske myndeoppførsel.

Rasen regnes som snill og rolig, og fungerer som familiehund for de som har litt større barn som vet å respektere hundens grenser.

Per 2023 er ikke silkemynde noen godkjent rase her i Norge (eller i de fleste andre land), men internasjonalt er interessen for rasen stigende.

Silkemynde
Silkemynde. Foto: Talismanhound / CC BY-SA 3.0.

Silkemynde kort oppsummert

  • En liten/mellomstor mynde.
  • Mindre pelsstell enn man kanskje skulle tro.
  • Vekt: Fra 10 til 25 kg.
  • Stille og rolig innendørs.
  • Ofte uinteressert i fremmede mennesker.
  • Liker en rutinepreget hverdag.
Silkemynde
Silkemynde. Foto: Talismanhound / CC BY-SA 3.0.

Atferd og lynne hos silkemynde

Silkemynde er som mynder flest: aktiv og livlig med en enorm toppfart når den er ute på tur, og rolig til doven innendørs.

Når de er inne liker silkemyndene gjerne å ligge på et mykt og lunt sted, og gjør ikke nødvendigvis så mye ut av seg i det hele tatt. Noen er nysgjerrige av seg, mens andre er nokså uinteressert i fremmede mennesker og dyr, og bryr seg stort sett kun om flokken sin.

Utendørs er derimot silkemyndene i sitt ess, og som andre mynder er dette en rase som trenger mye plass til fritt løp for å trives. De har en utrolig fart når de løper!

Om du vurderer deg en silkemynde bør du ha en plan for å gi den et område den kan løpe fritt på, selv under båndtvangsperioden.

Silkemynde
Silkemynde. Foto: Talismanhound / CC BY-SA 3.0.

Rasen silkemynde regnes som en ålreit familiehund, men de trives best i familier med litt eldre barn som ikke «plager» hunden for mye. Det kan gå fint med småbarn, men de kan også bli litt brydd av de minste hvis de ikke skjønner seg på grensene til hunden.

Som andre mynder bør silkemynder behandles med respekt, og må ikke få for harde føringer. De mistrives om du må heve stemmen. Silkemynder er også kjent for å foretrekke en hverdag med forutsigbarhet og rutiner.

Mosjon av silkemynde

Man bør beregne en god del mosjon med en silkemynde, for de trenger både fysisk og mental mosjon i tillegg til jevnlig tilgang til fri spurt.

Ideelt sett bør hunden få løpe fritt hver dag. Her kan man bruke store åpne plasser som et jorde som ikke er i bruk, en hundepark eller en hage.

Rasen trenger også vanlige lufteturer som andre hunder, og klarer seg godt med en times mosjon daglig.

Silkemynde er ikke rasen som er mest opptatt av mentalt arbeid, men den bør likevel få litt av dette i hverdagen, for eksempel ved å bruke leker som krever at den må bruke luktesansen for å finne mat.

Trening av silkemynde

Silkemynde er en nokså sta hunderase som bruker litt tid på å trene til å bli lydig, akkurat som begge hunderasene som er brukt for å utvikle den.

Rasen kan oppleves som ganske sta når man prøver å lære den nye ting, og du må jobbe lenge for å få den til å godta nye kommandoer. For å gjøre saken verre er det en del individer som ikke bryr seg stort om godbiter, og da er det ikke bare enkelt å trene med dem.

Det er derfor viktig å jobbe jevnt og trutt med hverdagslydighet fra ung alder av, og ikke bli sint eller frustrert når det tar lenger tid enn man skulle tro. Her er god tålmodighet viktig!

Bruksområder for silkemynde

Silkemynde er først og fremst familiehunder eller selskapshunder, men de egner seg også godt til lure coursing. De kan ikke delta på offisielle lure coursing-arrangementer her i Norge ettersom de ikke regnes for å være en ekte rase, men de trives godt med denne sporten uoffisielt.

Det er heller ikke mulig å stille ut silkemynder i noen utstillinger i regi av NKK her i Norge.

SilkemyndeSilkemynde på lure coursing
Silkemynde på lure coursing. Foto: Talismanhound / CC BY-SA 4.0.

Helsen til silkemynde

Silkemynde regnes for å være en OK frisk hunderase, men det foreligger ikke nok statistikk om hunderasen til å kunne si stort om sykdommer og helseproblemer man oftere finner hos den.

Når det er sagt er både windspirte og borzoi nokså friske hunder, og borzoiens problemer kommer mest av størrelsen, så det er god grunn til å regne med at silkemynder er nokså friske hunder.

Fysikken til silkemynde

Silkemynder har ingen offisiell standard for utseende, men skal ha en smal, muskuløs og rektangulær kropp. Alle kombinasjoner av farge og pels er godtatt.

Mankehøyden er som oftest mellom 46 og 60 cm, og tispene er noe mindre enn hannene. Vekten kan variere en del fra 10 til 25 kg, mens 18 til 24 er vanligst.

Silkemynde sammen med en borzoi
Silkemynde sammen med en borzoi. Foto: Talismanhound / CC BY-SA 3.0.

Pelsstell hos silkemynde

Silkemynder trenger litt pelsstell, og det er fornuftig å børste den et par ganger i uken for å unngå floker. Ellers bør den bades og vaskes etter behov.

Silkemynde sin rasehistorie og utvikling

Silkemynder ble utviklet i USA på 1980-tallet ved at oppdrettere krysset windsprite med borzoi for å få en middels stor versjon av en mynde med lang pels.

Siden den gang har rasen spredd seg litt rundt om i verden, og er nå å finne her i Norden. Den er ikke så vanlig i Norge, men i Sverige og Finland er det flere aktive oppdrettere.

Silkemynde
Silkemynde. Foto: Talismanhound / CC BY-SA 3.0.

Spørsmål og svar om silkemynde

Er silkemynde en god familiehund?

Silkemynde er en OK familiehund, spesielt for familier med litt eldre barn.

Går silkemynde godt overens med barn?

Silkemynder går for det meste greit overens med barn, men vil trekke seg unna viltre eller unge barn den ikke føler seg 100 % trygg på. Sørg for at hunden får muligheten til å trekke seg vekk.

Hvor mye pelsstell er det med en silkemynde?

Silkemynder trenger litt pelsstell, og man må regne med å børste over hunden jevnlig for å holde pelsen flokefri.

Hvor vanskelig er det å trene en silkemynde?

Silkemynder er sta hunder som trenger mye trening før de godtar ulike kommandoer, så regn med et litt krevende prosjekt.

Egner silkemynde seg for førstegangs hundeeiere?

Silkemynder er ikke spesielt vanskelig av seg, og kan derfor godt fungere for førstegangs hundeeiere, så lenge man har den tålmodigheten som trengs for å trene den.

Hvor mye røyter silkemynder?

Silkemynder røyter en god del, så her er det bare å kjøpe en god robotstøvsuger!

Er silkemynder allergivennlig?

Silkemynder er ikke allergivennlig.

Er silkemynde en vanlig rase?

Silkemynde regnes som en veldig sjelden hund her i Norge.

Hvem passer silkemynde for?

Silkemynde passer for deg som ønsker deg en mellomstor mynde med lang pels, og som synes en vanlig borzoi er hakket for stor.

Fungerer silkemynde til hundesport?

Silkemynder er veldig gode på lure coursing, men er ellers ikke godt egnet til hundesport.

Fungerer silkemynde til jakt?

Silkemynder kan nok brukes til hetsjakt, men denne formen for jakt er ikke lov i Norge.

Egner silkemynde seg til utstilling?

Silkemynder kan ikke stilles ut på NKK-arrangerte utstillinger i Norge.

Hvilken raseklubb tilhører silkemynde?

Silkemynder har ingen egen raseklubb i Norge, men det finnes internasjonale raseklubber for rasen som jobber for å få den anerkjent.

Går silkemynde overens med andre hunder?

Silkemynder trives godt med andre hunder, og liker godt å bo et i et hjem med flere hunder.

Er silkemynde en klengete hunderase?

Silkemynde kan som andre mynder bli litt klengete av seg, selv om ikke alle er det. Det er anbefalt å trene den til å ikke få én eier, men heller trives med alle den bor med.

Liker silkemynde å leke?

SIlkemynder er for det meste veldig lekne seg seg, både med lek sammen med mennesker, men også med lek mellom hunder.

Bjeffer silkemynde mye?

Silkemynder bjeffer lite.

Hvilket land kommer silkemynde fra?

Silkemynden stammer fra USA.

Legg igjen en kommentar