Raseprofil: Savannah

Savannah er en katterase som ble laget ved å krysse tamkatter med det ville kattedyret serval over tid, og i dag er det en katt som minner mye om en villkatt i både utseende og til dels oppførsel.

Noe av det unike med savannah er at mye av personligheten fra serval fortsatt finnes i katten, og mange mener at en savannah minner mer om en hund enn en katt i måten den oppfører seg på. De er ekstremt sosiale, og er kjent for å være veldig lojale mot eierne sine.

Savannah kort oppsummert

  • En aktiv krabat.
  • Avlet frem ved å krysse katter med ville serval-kattedyr som finnes i naturen i Afrika.
  • Oppfører seg veldig hundeaktig.
  • Sjelden katterase som ikke er godkjent av NRR.
  • Sosiale og kosete.
  • Krever mye av deg som eier.
En savannah-katt på tur i fjellet. Foto: will.wade / CC BY-SA 2.0.
En savannah-katt på tur i fjellet. Foto: will.wade / CC BY-SA 2.0.

Atferd og personlighet hos savannah-katter

En typisk savannah-katt har en litt annerledes personlighet enn det man kanskje forventer fra en katt. Istedenfor å være en «sær» type som trives best for seg selv (som mange katter jo er) vil en savannah sette stor pris på å være sosial, og trives aller best i en gruppe.

Den egner seg derfor ypperlig til deg som allerede har katter, hunder, barn eller andre dyr. En savannah vil bli glad for oppmerksomhet, og kan ofte være litt klengete på de den er glad i.

Savannah-katter er lekene og nysgjerrige. Få ting gjør katten like glad som om du finner frem katteleker og leker med den, og det er mange som har savannah-katter som leker med hunder de bor sammen med.

Noen mener savannah-katter kan være litt vel aktive, og det er ingen tvil om at rasen har et høyt energinivå. De liker å bruke kroppen sin, er gode klatrere, og har ingen problemer med å komme seg opp på hyller, benker og andre steder i huset.

Rasen er kjent for å være enkle å trene, og kan godt forstå kommandoer og enkle triks. Tren dem med positiv forsteker (godbit og ros), så kommer du til å bli overrasket over hvor mye den kan lære!

Savannah som slapper av. Foto: gsloan / CC BY 2.0.
Savannah som slapper av. Foto: gsloan / CC BY 2.0.

Siden dette er en katt som bruker mye tid på å leke og være aktiv anbefales det å bruke litt penger på å kjøpe noen skikkelige katteleker av typen som krever at den bruker hodet sitt – spesielt hvis det er en innekatt. Dette er noe en savannah vil få mye glede av (og samtidig begrense hvor mye den kommer til å rampe seg på møbler og annet inventar).

Nettsider som Zoo.no har et godt utvalg av aktiviseringsleker for katter. Disse kommer i alle slags former, størrelser og prisklasser, så man må finne ut hvilke som passer best.

Til tross for at savannah-kattene er svært aktive av seg er de fortsatt også kosekatter. De elsker å legge seg på fanget for å få kos, og kan til tider bli nesten masete på kos.

Noen opplever at savannah-katten sin ikke trives så godt alene, men her er det store individuelle forskjeller. Ofte trives de aller best om de får være sammen med andre katter, en hund eller et menneske på dagtid, men noen klarer seg også OK alene mens eierne er på jobb.

Savannah F5. Foto: Savannah Clark / CC BY-SA 4.0.
Savannah F5. Foto: Savannah Clark / CC BY-SA 4.0.

Er savannah-katter lovlige i Norge?

I Norge er savannah-katter lovlige så lenge de er 5. generasjon (F5) eller mer. Det vil si at det maks kan være rundt 11 % serval-DNA i katten.

På dette tidspunktet regnes de som vanlige katter, og ikke som hydbridkatter som er blanding av katt og villkatt (serval).

De fleste som drettes her i Norge er såkalte SBT-katter, noe som vil si at de avles frem ved å krysse savannah med savannah hvor begge er minst 5. generasjon.

Dersom du skal importere en savannah-katt til Norge er det ditt ansvar å ha dokumentasjon på at det er en katt som er innenfor loven. Det betyr i praksis at du minst må ha en stamtavle, mens det i noen tilfeller også kan være nødvendig med en genetisk test.

Savannah F1 (første generasjon). Denne generasjonen er ikke lovlig i Norge.
Savannah F1 (første generasjon). Denne generasjonen er ikke lovlig i Norge.

Utseende og fysikken til savannah

Savannah er en stor katt som skal være høy, slank og med tydelig prikker. Ideelt skal katten være lik på servalen, men selvsagt litt mindre i størrelse.

De store ørene på toppen av hodet er karakteristiske, og skiller seg fra ørene til andre katteraser.

En savannah har lange bein, og den slanke og store kroppen får katten til å virke større og tyngre enn den faktisk er.

Vekten på en voksen savannah kan være alt mellom 3,5 og 5 kg hos hunnene, og typisk mellom 5 og 8 kg hos hannene, selv om noen kan bli over 10 kg.

Høyden er på ca. 45 centimeter i mankehøyde, noe som gjør den merkbart høyere enn vanlige huskatter.

Det er noe mer variasjon på størrelse og vekt hos savannah enn hos andre katteraser på grunn av at det er en såpass nye katterase som nylig har fått inn mye genetisk materiale fra villkatter.

En savannah-katt på tur. Foto: will.wade / CC BY-SA 2.0.
En savannah-katt på tur. Foto: will.wade / CC BY-SA 2.0.

Om savannah og katteallergi

Det går en del rykter om at savannah er en såkalt «allergivennlig katterase», og dette stemmer til en viss grad.

Disse kattene produserer lite av proteinene som utskilles i spytt og pels som mange reagerer på, og for mange med mild katteallergi kan det gå overraskende fint å leve sammen med en savannah. De røyter dessuten lite.

Det finnes derimot ikke noen 100 % allergivennlig katt, så her må man nesten prøve seg litt frem. Mange med allergi for katt reagerer ikke på savannah-katter, mens andre gjør det.

Jeg har skrevet mer utdypende om katteallergi i artikkelen om allergivennlige katterase. Det er anbefalt lesing for alle med pels- eller katteallergi som vurderer å kjøpe seg katt, uansett om det er snakk om en savannah eller andre raser.

Stell av savannah

Savannah-katter trenger ikke så all verdens med stell utover det alle katter trenger. Den korte pelsen krever ikke stort av stell fra din del, og den gjør mesteparten av jobben selv.

Mesteparten av stellet er derfor basert på å gi katten vann og mat, og følge den opp hos veterinær hvis det skulle være behov for det.

Som alle katter bør den få årlig helsesjekk og vaksiner hos veterinær.

Savannah F3. Foto: Sokrates 399 / CC BY-SA 4.0.
Savannah F3. Foto: Sokrates 399 / CC BY-SA 4.0.

Fôring av savannah

Savannah-katter er energiske katter som bør få kattefôr med høyt energiinnhold. Velg helst en type som har mye proteiner fra animalske kilder, og lite korn og lignende ting.

Les gjerne artikkelen om å finne riktig kattefôr til katten din for et dypdykk, eller sjekk ut de merkene som regnes som best i test: Orijen Cat Original og Acana Cat Wild Prairie.

Savannah som ute- eller innekatt?

De fleste som har savannah-katter holder dem som innekatter, og det er et par ulike årsaker til dette.

For det første er det veldig mange som foretrekker å ha rasekatter som innekatter. Å være ute vil øke risikoen for trafikkulykker og lignende, og en utekatt har betydelig redusert forventet levetid sammenlignet med en innekatt.

For det andre er det mange som velger å ta hensyn til det lokale fuglelivet. Vanlige katter er gode jegere, men savannah-katter er helt latterlig gode fuglejegere. De kan gjøre enorm skade på lokalt fugleliv, og har null problemer med å klatre opp i trær og ta fugler som ikke følger med.

Det er fullt mulig å ha savannah-katter som utekatter, men det er en vurdering man må ta selv. Det er jo også mange fordeler med å ha en utekatt, som at den har mulighet til å være mer aktiv og leve et mer naturlig liv enn den får ved å tilbringe hele livet innendørs.

En god løsning for mange er å ha et stort utebur til katten, eller lære den å gå i bånd. Da kan den få gleden av å ferdes ute, samtidig som den ikke kommer til skade for verken seg selv eller lokalt fugleliv.

Helseproblemer hos savannah

Savannah regnes som en frisk katterase som ikke har noen kjente rasespesifikke lidelser. Det betyr at den kan bli syk på lik linje med alle andre katter, men den har ingen store, kjente arvelige lidelser.

Det skal sies at stikkordet her er «kjente». Savannah er en veldig ny og ikke minst rase, og det kan være at den har visse sykdommer eller lidelser som bare ikke har blitt kartlagt ennå.

Så det er ingen grunn til å tro at det er noen store helseutfordringer forbundet med rasen, samtidig som man ikke med sikkerhet kan si at det ikke finnes.

Det er også litt usikkert hvor gammel en savannah-katt kan bli. Dette er rett og slett fordi rasen er såpass ny at miljøet ikke helt har kontroll over hvor lenge som er normal levealder, spesielt siden det er grunn til å tro at det kan variere litt etter hvilken generasjon den er. Det er derimot ganske mange som har rapportert inn levealder på mellom 14 og 18 år, så det er ingen grunn til å tro at rasen lever verken spesielt mye kortere eller lengre enn vanlige huskatter.

Savannah sin rasehistorie

Savannah ble utviklet i USA på midten av 1980-tallet ved at oppdrettere krysset siameser-katter med serval. For å få avlen til å fungere måtte de bruke hunnkatter og hannservaler, og i første kull ble kun én kattunge født.

Gjennom 90-tallet ble rasen mer og mer blandet med katter for å få et resultat som lignet med på en katterase, og ikke en serval-hybrid som det begynte som.

Savannah-kattene ble for alvor kjent for verden på slutten av 90-tallet, og gjennom tidlig 2000-tall ble de ettertraktede katter blant de som interesserte seg for unike katteraser. Siden den gang har rasen sakte, men sikkert økt i popularitet, og spredt seg rundt om i hele verden.

Rasen kom for første gang til Norge i 2008, og det er per 2023 en håndfull aktive oppdrettere av rasen.

En serval. Disse ville kattedyrene har vært brukt for å utvikle katterasen savannah. Foto: ErRu / CC BY-SA 3.0.
En serval. Disse ville kattedyrene har vært brukt for å utvikle katterasen savannah. Foto: ErRu / CC BY-SA 3.0.

Spørsmål og svar om savannah-katter

Er savannah en god familiekatt?

Savannah kan godt være en god familiekatt, og den knytter seg til alle i familien. Den vil neppe være spesielt glad i kos med de aller minste, men trives godt med eldre barn som kan respektere kattens grenser.

Går savannah godt overens med andre katter?

Savannah er en sosial katt som trives godt sammen med andre katter, spesielt med andre rasekatter som også er sosiale av seg. Savannah-katter vil trives veldig godt sammen med andre savannah-katter.

Hvor mye koster en savannah?

Prisen på en savannah kan være nokså stiv, og det er ikke uvanlig å se alt mellom 10 000kr og 20 000kr for en kattunge. Tegninger, farge og mønster kan påvirke prisen, og visse varianter regnes som sjeldne og koster deretter.

Er savannah en kosete rase?

Savannah-katter er jevnt over veldig glad i kos, og liker godt å ligge på fanget for å bli kost og klappet.

Er savannah allergivennlig?

Savannah er ikke direkte allergivennlig, men den har lav produksjon av proteinene som skaper allergi hos personer med katteallergi, så mange reagerer godt på den.

Røyter savannah mye?

Savannah-katter røyter jevnt over veldig lite.

Er savannah en god rase for førstegangs katteeiere?

Når man skal ha sin første katt kan en savannah være et godt valg, så sant man har satt seg skikkelig godt inn i rasen og hva det betyr å eie en slik aktiv og unik katt. Erfaring med katt fra før av er ikke nødvendigvis noen fordel når man får seg en savannah, for man må gjøre gode undersøkelser og tilrettelegge for savannah-katter på en egen måte.

Hvor mye veier en voksen savannah?

Vekten kan være så lite som 4 – 5 kg for hunnkatter, og rundt 7 – 8 kg hos hannkatter. Det er noen individer som blir betydelig større enn normalen, med en vekt på over 10 kg, selv om det er sjeldent.

Kan man stille ut savannah?

Savannah er ikke godkjent som en rasekatt av NRR (Norske Rasekattklubbers Riksforbund) som er Norges største raseklubb for katter, og kan dermed heller ikke stilles ut i deres utstillinger. I praksis betyr det at savannah-katter ikke kan stilles ut på 99 % av katteutstillinger her i Norge. I utlandet finnes det noen nisjeforbund som godtar rasen.

Kommer NRR til å godkjenne savannah som en egen katterase?

FIFe som er overordnet organ for NRR har uttalt at de ikke har noen planer om å godkjenne flere hybridkatteraser i fremtiden, så det er svært lite sannsynlig at savannah noen gang kommer til å bli en godkjent rase via FIFe og NRR.

Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.

Legg igjen en kommentar