Hvordan beskytte katter mot flått og flåttbårne sykdommer

Utekatter har fort for å bli stappfulle av flått når de får vandre løst på sommeren, men akkurat som hos mennesker og hunder kan også katter bli syke som følge av flåttbårne sykdommer som smitter fra slåtten til katten. Det finnes heldigvis noen tiltak du som katteeier kan gjennomføre for å beskytte katten mot flått, så i denne artikkelen skal vi se nærmere på ulike metoder for å beskytte katter mot å få flått.

Den beste måten å beskytte katten mot flått og flåttbårne sykdommer på er ved å få resept for et spot-on-preparat fra dyrlegen. Disse selges så på apoteket, og har dokumentert effekt. Preparatene fungerer ved at flåtten dør kort tid etter at den biter seg fast på katten.

Bengalkatt
Utekatter har alltid en risiko for å få flått. Her er en bengalkatt avbildet. Foto publisert med tillatelse.

Kort om spot-on-preparater mot flått til katt

Spot-on-preparater er reseptpliktige preparater som fungerer ved at de dreper flåtten når den prøver å bite seg fast i katten. Flåtten klarer å feste seg, men dør innen 24 timer etter bittet. Ofte må man fjerne død flått fra katten, men dette er helt ufarlig.

Selve preparatet mot flått hos katter dryppes forsiktig i nakken til katten. Der absorberes det inn i huden, og katten blir beskyttet mot flått.

Det er svært få bivirkninger ved å bruke spot-on-preparater mot flått, men det er viktig at barn holder seg unna katten i 2 til 3 dager etter at man smører inn nakken til katten, da disse stoffene kan være skadelig for små barn.

Les også: Alt du må vite om flått hos katter.

Potensielle bivirkninger av å bruke spot-on-preparater mot flått

Det er sjeldent at spot-on-preparater mot flått gir bivirkninger, men det er noen som kan forekomme. Det vanligste er at katten får lokal kløe i nakken hvor du la dråpene. Noen får også håravfall i dette området, og får en rødhet på hunden under pelsen. Noen får også mer alvorlige bivirkninger som skjelving og sløvhet.

Det er flere ulike typer spot-on-preparater, så snakk med veterinæren eller les på pakningsvedlegget for å lære mer om bivirkningene til den typen du velger.

En katt
En sort katt. Foto publisert med tillatelse.

Andre alternativer for å beskytte katten mot flått

Det er også mulig å gi katten flåttabletter for å beskytte den mot flått. Disse fungerer ved at du får katten til å spise en slik flåttablett, så er den immun mot flått i omtrent 3 til 4 måneder. Også her vil flåtten dø kort tid etter at den biter seg fast i katten.

Flåttabletter fungerer for det meste godt, men det er litt større risiko for bivirkninger enn med spot-on-preparater. Dessuten kan det være vanskelig å få noen katter til å godta å spise tabletten.

Det finnes også flåtthalsbånd. Disse fungerer veldig likt som spot-on-preparatene ved at de doserer litt flåttmiddel i nakken til katten hele tiden. Her får katten en mindre dose, men jevnere. Fordelen er at det kan være mindre risiko for bivirkninger, samtidig som du enkelt kan ta av halsbåndet hvis den reagerer på stoffet, mens ulempen derimot er at effekten vil avta om man tar av halsbåndet til katten. Så man bør regne med å ha på flåtthalsbåndet hele tiden når katten ferdes ute på sommeren for maks effekt.

Du må aldri finne på å bruke flåttpreparater for hund på katt. Disse inneholder nemlig noen stoffer som hunder fint tåler, men som kan være dødelige for katter.

Alle gode flåttmidler krever resept fra veterinær

Om du skal beskytte katten din mot flåttbitt og flåttbårne sykdommer er det kun spot-on-preparater, halsbånd med flåttmiddel og flåttabletter som krever resept som er gode nok. Alle disse krever at man booker time hos en veterinær som kan skrive dem ut og ta en sjekk av katten din. Dette gir dem mulighet til å hjelpe deg med å velge den typen som er best for katten din.

Det er mulig å få en digital veterinærtime for å få resept på flåttmiddel. Jeg har tidligere skrevet om mine egne erfaringer med å få digital resept på flåttmiddel, så ta en titt der for mer informasjon. Denne handler riktignok om å få flåttmiddel for hund, men fremgangsmåten er helt lik for katter.

Kort fortalt trenger man kun å ta en videochat med en veterinær for å få resepten. Der kan man stille spørsmål for å finne den som passer katten din best. Mot slutten av samtalen må du fysisk vise frem katten, så sørg for at den er inne når du har avtalen. Det er nemlig ikke mulig for veterinærer å skrive en resept uten å fysisk se dyret.

En stor fordel med å gjøre det digitalt er at prisen kun var på 180 kr da jeg gjorde det. Det er i alle fall mye billigere enn når man booker en normal avtale hos en dyreklinikk.

Når det er sagt kan du selvsagt også fint booke deg en time hos en fysisk veterinær for å få resept til et flåttemiddel for katter. Dette kan godt kombineres med en helsesjekk eller tannkontroll for å slå ta fluer i én smekk.

Etter at du har vært hos veterinæren for å få resept må du til apoteket for å faktisk kjøpe flåttmiddelet du fikk resept på.

En katt med sele
En katt med sele og bånd. Foto publisert med tillatelse.

Legg igjen en kommentar