Hvordan lære katter triks

De fleste katter er veldig smarte, og kan enkelt lære seg omtrent like mange triks som en normal familiehund kan. Det er heller ikke så veldig vanskelig å trene katten til å lære seg triks, for katter plukker opp dette mye raskere enn de fleste tror.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan man lærer katter triks, hvilke triks man kan lære dem, og hvordan du går frem for å gjøre det så enkelt som mulig.

Abyssiner
Abyssiner. Foto publisert med tillatelse.

Slik lærer du katten triks

Selve grunnlaget for å trene katten til å gjøre triks er å ha gode godbiter som den virkelig vil ha, og gi den godbit og ros når den gjør som den får beskjed om. Det er enklest å lære den til å komme når du roper på navnet dens, og da er det bare å gi den masse ros og godbiter når den kommer løpende. Det tar ikke lang tid før katten skjønner at den blir belønnet for å komme når du roper, og plutselig har den lært innkallelse.

Dette er bare starten, men det kan altså være lurt å starte med innkallelse ettersom dette er det enkleste. Når innkallelsen sitter kan du gå videre til å lære katten triks som å ligge, sitte, gi labb, gi highfive eller sitte bamse.

Det kan også være lurt å begynne med klikker. Dette er noe de fleste katter raskt skjønner, og kan gjøre det betydelig enklere å trene inn de litt mer vanskelige triksene når man kommer dit.

Slik lærer du katten din å sitte på kommando

Å få katten til å sitte på kommando er nokså enkelt, og du trenger igjen godbiter og eventuelt en klikker. Hold godbiten over hodet på katten og gi kommandoen «sitt» mens du flytter godbiten bakover over hodet på katten. Da vil den følge godbiten med blikket, og da blir det naturlig for den å sette seg.

Når katten setter seg ned er det bare å gi godbit, ros og klikke på klikkeren! Gjenta igjen og igjen helt til den skjønner at den skal sette seg ned når du sier sitt.

Dersom katten ikke vil sette seg ned naturlig når du drar godbiten bak over hodet på den kan du gi den et lett dytt på rompa for å oppmuntre den til å sette seg ned.

Egyptisk mau
Egyptisk mau. Foto: liz wes / CC BY 2.0.

Tren katten til å bli

For å trene katten til å bli er det bare å finne frem enten matskålen eller godbiter, og sett disse noen meter fra katten. Gi kommandoen «bli» sammen med en tydelig håndbevegelse, og gi ros og godbit når den stopper. Noen katter kan trenge litt tid før de skjønner greia, og det kan være at du må hjelpe den litt med å stoppe.

Når man trener inn bli er det også fornuftig å terpe på innkallelse samtidig, slik at den skjønner når den er ferdig med å bli.

Slik får du katten til å gi labb

Å få katten til å gi labb er også egentlig ganske enkelt, men her må man hjelpe katten litt i gang. Start med å ha godbit og klikker klar, og si «gi labb» eller den kommandoen du vil bruke. Ta så og løft labben til pusen slik den ville gjort om den kunne kommandoen.

Gi ros og godbit selv om du egentlig gjorde hele jobben for den, og repeter dette mange ganger. Etter en liten stund skjønner katten at den skal løfte poten opp til hånden din selv, og vipps så har du lært den å gi labb.

Noen raser har enklere for å lære triks enn andre

Det er stor forskjell i både intelligensens og lærevilligheten til ulike raser, og det er langt ifra alle raser som er like godt egnet til å lære triks. Om du har en katterase som er kjent for å være litt lat og sær kan det være at det blir litt av en utfordring å lære den til å ville gjøre triks, mens andre raser lærer det på utrolig kort tid.

Uansett rase kan det være lurt å ha korte treningsøkter. Det er bedre med mange treningsøkter på rundt 5 minutter hver enn én gang treningsøkt på en halvtime. Kort og intensiv trening er det som får katten til å lære raskest.

Bengalkatter
Bengalkatter lærer raskt. Foto publisert med tillatelse.

Katter bør ikke ha straff under trening

Det er viktig å være klar over at katter ikke bør ha straff eller negativ forsterker under trening, og heller kun må trenes med positiv forsteker når de gjør noe riktig. De færreste katter skjønner hva som er greia om de får straff, og du vil neppe lære den mange triks om den forbinder treningen med straff.

Legg igjen en kommentar