Raseprofil: Munchkin

Munchkin er en spesiell katterase som lider av achondroplasi (dvergvekst), noe som gir den et unormalt stort hode, lang ryggrad og korte bein. Alle kattene i denne rasen har sykdommen, og dette har derfor kitt den et karakteristisk utseende, og mange synes denne unike katten er veldig søt og flott.

Det er viktig å være klar over at munchkin er avlet frem ved å avle på katter med dverggener. Dette er ikke bare en del av utseende, men altså en genetisk arvelig sykdom, og kommer med en rekke ulike potensielle helseproblemer. Du som vurderer rasen må selv sette deg godt inn i de potensielle risikoene, og vurdere om du synes det er etisk forsvarlig å kjøpe rasen.

Munchkin er bannlyst hos Norske Rasekattklubbers Riksforbund (NRR), noe som betyr at de ikke driver avlsarbeid eller lar kattene bli med i klubben. Det regnes som svært vanskelig å oppdrive rasen her i Norge, men den er nokså utbredt i visse land lenger sør i Europa, og i Asia.

Munchkin
Munchkin. Foto publisert med tillatelse.

Munchkin raskt oppsummert

  • En svært spesiell og karakteristisk katt.
  • Kommer med svært mange potensielle helseplager.
  • Kan komme i lang eller kort pels, i de fleste farger og tegninger.
  • Lekne og nysgjerrige katter.
  • Løper fort, men sliter med å hoppe høyt.
Munchkin
Munchkin. Foto: Sasha Krotov / CC BY 3.0.

Atferd og personlighet hos munchkin

Det mest karakteristiske med atferden til en munchkin er at den er nysgjerrig og leken selv i voksen alder. Mange mener at de alltid oppfører seg som kattunger, og kan leke og surre i mange timer om dagen.

En munchkin vil derfor foretrekke å bo i et hjem med mange katteleker, og godtar gjerne lekekamerater i form av andre katter, barn eller andre kjæledyr.

Munchkinkatter regnes som svært sosiale, og liker de fleste den møter, både mennesker og andre dyr.

Rasen er relativt intelligente, og kan lære å apportere og gjennomføre enkle triks.

På grunn av de korte beina er den betydelig dårligere til å hoppe enn de fleste andre katter. De vil derfor ikke hoppe opp i høyden for å slappe av, og holder seg gjerne på bakkenivå eller rett over. Om du tilpasser det slik at den kan ta mange korte hopp istedenfor ett høyt hopp kan man derimot fort finne den på toppen av bokhylla eller tilsvarende steder.

Til tross for korte bein kan de løpe like fort de fleste andre katteraser, og liker å være utendørs hvis du lar dem. De fleste har derimot rasen som en innekatt, men de fungerer som både inne- og utekatt.

Om du har munchkinen din som utekatt vil den være en kapabel jeger. Noen mener også at denne katterasen har en forkjærlighet for ting som skinner, og kan finne på å stjele med seg smykker og andre slike ting for å legge de på favorittplassen sin.

Munchkin
Munchkin. Foto: Pockle / CC BY-SA 3.0.

Utseende og fysikken til munchkin

Munchkin skiller seg kraftig fra andre katter ved at de har svært korte bein. Skallen er noe større, og ryggraden litt lenger enn de fleste andre katteraser. Alt dette skyldes den genetiske sykdommen achondroplasi som finnes i 100 % av de renrasede munchkinkattene.

Pelsen kan komme i både lang og kort utgave, og i nesten alle farger og mønstre.

Vekten til en voksen munchkin er som regel et sted mellom 2 til 4 kg, hvor hannene er litt tyngre enn hunnkattene.

Munchkin
Munchkin. Foto: Sg0668commons / CC BY 3.0.

Stell av munchkin

Munchkinkatter trenger jevnt over mer stell enn andre katter med tilsvarende pels. Dette er fordi den spesielle kroppen gjør at veldig mange av de sliter med å komme til på hele kroppen for å slikke og stelle seg slik som katter skal, så da må du som eier hjelpe til med dette og sørge for at pelsen er ren og pen. Dette gjelder først og fremst for de langhårede, men også i en viss grad for de korthårede utgavene.

Den langhårede munchkinvarianten må også børstes jevnlig for å unngå floker.

Munchkin trenger som alle katter vaksine mot kattepest og katteinfluensa, og det anbefales å gi en årlig vaksine samtidig som man tar en helsesjekk av katten. Det er noen sykdommer som er viktig å følge litt med på, og veterinærer kan ofte oppdage disse på helsesjekken selv om de er vanskelig å oppdage for deg som katteeier.

Fôring av munchkin

Munchkin trenger næringsrik kattefôr av høy kvalitet. Det er viktig at de får fôr med rikelig andel protein, og ikke får for mye fôr slik at de blir overvektige.

Les også: Slik velger du et godt fôrmerke til katten din.

Munchkin
Munchkin krysset med en scottish fold for å gi bøyde ører. Foto: Grendelkhan / CC BY-SA 4.0.

Helseproblemer hos munchkin

Munchkin har litt ulike helseproblemer, men det er faktisk litt usikkerhet rundt nøyaktig hvor store helseplager den har på grunn av achondroplasi. Det man derimot vet med sikkerhet er at det er et par sykdommer som er relatert til achondroplasi, og dette er blant annet:

  • Spinal stenose / lordosis. Dette er en skjev ryggrad som kan føre til en rekke ulike helseplager for katten.
  • Traktbryst (pectus excavatum). Dette er en sykdom hvor det er en fordypning i brystet.
  • Ocsteochondrose dissecans (OCD). Dette er en sykdom hvor katten får smertefulle helseplager rundt ulike bruskområder i kroppen. Hos munchkin skjer det først og fremst i beina, da de får feil belastning i forhold til hva en normal katt ville fått.

Det er også mange som tror at de er mer utsatt for artrose (slitasjegikt), men per 2021 er det usikkert om de faktisk er mer utsatt for dette i det hele tatt, eller om det bare er en myte.

Munchkin sin rasehistorie

Katter med achondroplasi har dukket opp med jevne mellomrom, blant annet i Storbritannia på 1930-tallet og i Russland på 1950-tallet, men ingen av disse genetisk muterte kattene ble utviklet videre til å bli en egen rase. Når mutasjonen for achondroplasi ble oppdaget på kattekull i USA i 1983 ble de derimot avlet videre på, og dette ble starten på Munchkin-rasen.

I dag er munchkin svært kontroversiell, og i noen land er den godkjent av de nasjonale katteklubbene, mens de er forbudt eller bannlyst i andre land. Det er derfor en nokså utbredt rase i visse deler av verden, og tilnærmet umulig å få tak i andre steder.

I Norge regnes fortsatt munchkin som svært sjelden. Det er usikkert hvorvidt det å avle på den går imot dyrevelferdsloven ettersom man avler på dyr som har en påvist sykdom, så dette er noe man må vurdere selv hvis man skal bruke dem til avl.

Spørsmål og svar om munchkin

Er munchkin en god familiekatt?

Munchkin regnes som en god familiekatt som går godt overens med de fleste.

Går munchkin godt overens med andre katter?

De fleste munchkiner går fint overens med andre katter, både av samme rase så vel som andre raser.

Går munchkin godt overens med barn?

Munchkin går for det meste fint overens med barn, og er sjeldent spesielt redde for småbarn.

Hvor mye koster en munchkin?

Prisen for en munchkinkattunge er typisk rundt 15 til 20 tusen kroner.

Er munchkin en kosete rase?

Muchkin er midt på treet på koseskalaen. Det vil si at de godt kan kose en del med eierne sine, men de er heller ikke rasen som bruker mesteparten av dagen på å prøve å få komme opp på et fang for å få kos.

Er munchkin en inne- eller utekatt?

De aller, aller fleste har munchkin som utelukkende innekatt, men de er kapable jegere som er nysgjerrige av seg, og kan sånn sett også fungere fint som utekatt.

Er munchkin allergivennlig?

Munchkin regnes ikke som allergivennlig.

Røyter munchkin mye?

Munchkin røyter en del, så du bør regne med å få litt røyting i huset.

Hvor lenge lever en munchkin?

Til tross for at munchkin har en del helseproblemer er det vanlig at de blir 15 – 16 år gamle.

Er munchkin en god rase for førstegangs katteeiere?

Munchkin kan være en grei rase for førstegangs katteeiere, da den ikke har noen spesielt store krav til eierne sine. Men de krever en eier som har tid, energi og mulighet til å gi den riktig oppfølgning hos veterinær, og som kan dekke potensielt høye utgifter om den får noen av de rasetypiske sykdommene.

Hvor mye veier en voksen munchkin?

En voksen hannmunchkin veier som regel 3 til 4 kg, mens hunnkattene veier mellom 2 og 3 kg.

En kommentar om “Raseprofil: Munchkin”

Legg igjen en kommentar