De 15 mest populære katterasene i Norge

Det finnes mange forskjellige katteraser, men det er langt ifra alle som er like vanlige og populære som andre. Akkurat som med hunder er det visse raser med katter som er betydelig mer populære enn andre,

I denne artikkelen skal vi se nærmere på de 15 mest populære katterasene, og gi en kort beskrivelse av hver enkelt rase. Kanskje finner du en rase du har lyst på som din neste katt?

Det er ingen offisiell registreringsstatistikk over hvilke raser som registreres ofte, så listen er ikke offisiell. Listen er laget med tall fra søke på Finn, annonser på Finn, søk på Google, søk på Dyreliv, og Google Trends. Dette har gitt en oversikt over hvilke raser som er mest populære, men det er ikke nødvendigvis det samme som hvilke katteraser som er mest vanlig.

1) Maine coon

Maine coon er den desidert mest populære rasekatten vi har her i Norge, og er dessuten den aller største av alle katterasene. Som regel blir de «bare» mellom 5 og 9 kg tunge, men i noen tilfeller har folk fått katter som er over 15 kg tunge, og kan være over 1 meter lange når de strekker seg ut.

Noe av det flotte med maine coon er at den er snill og har et rolig temperament, og passer godt inn i de fleste typer familier. Rasen går godt overens med både store og små, og er jevnt over flink med både barn og hunder den bor sammen med.

I motsetning til mange rasekatter kan man ha maine coon som en vanlig utekatt på samme måte som man gjør med huskatter / blandingskatter. Dette gjør dem litt enklere å ha med å gjøre enn for andre rasekatter hvor man må innrede hele huset til å tilpasse seg katten.

Som man kan gjette seg frem til fra den lange pelsen trenger den mye pelsstell, og bør helst børstes daglig hvis man har muligheten til det.

Les mer om maine coon på raseprofilen dens her.

Maine coon
Maine coon. Foto: Fisle / CC BY-SA 4.0.

2) Perser

På verdensbasis er perser trolig den mest populære katterasen, og den er også blant de aller mest populære katterasene vi har her i landet. Perser kjennetegnes kanskje best ved den flate nesen dens, men også den lange og fluffy pelsen er karakteristisk for rasen.

Persere er kjærlige og snille katter som elsker kos. Disse elsker å ligge på fanget og bli klappet og stellet med, og vil trives best i familier hvor det er noen hjemme størstedelen av dagen.

Også perser krever mye pelsarbeid. Den fluffy pelsen vil raskt bli flokete om den ikke får nok stell, så her er det ekstremt viktig at man får børstet den daglig. De fleste som har persere har de som innekatter, og de fungerer best til dette.

Rasen har dessverre noen arvelige sykdommer man må følge med på, og regnes som en av de rasene med litt helseproblemer knyttet til seg.

Les mer om perser på raseprofilen dens her.

Perser
Perser. Foto publisert med tillatelse.

3) Sibirkatt

Sibirkatt er en katterase som ligner veldig på villkatter, og man minne mye om både maine coon og norsk skogskatt. Sibirkatten er en ganske stor katt som er kjent for å være veldig leken og snill, men har også et høyt aktivitetsnivå.

En sibirkatt liker å kose, men det er ikke en katterase som bare ligger og daffer hele dagen. Den vil trives best om den får en kattegård, turer eller mulighet til å være utekatt, og er en nysgjerrig katt som er en kapabel musejeger.

Også sibirkatten har lang pels som krever sitt av pelsstell, og bør helst få ganske jevnlig børsting for å unngå flokete pels.

Les mer om sibirkatt på raseprofilen dens her.

Sibirkatt
Sibirkatt. Foto publisert med tillatelse.

4) Ragdoll

Ragdoll er en veldig unik katterase, og har et navn som kommer av at den ikke gjør motstand når den løftes opp. Istedenfor å balansere vekten til kroppen slik som alle andre katter gjør, bare henger den og slenger. Så da ble den selvsagt kalt ragdoll (som kan oversettes til filledokke).

Den mellomlange og silkemyke pelsen gjør den skikkelig myk, og denne rasen trives godt med mye kos, og vil bli veldig glad om den får ligge lenge på fanget over tid. Det er en stor katterase som er kjent for å være veldig sosial, og vil mistrives om den må være alene hjemme hele dagen. Derfor passer den best for dere som allerede har katter, eller som ønsker dere to ragdoller.

En ragdoll er ekstremt mild og føyelig, og jevnt over utrolig enkel å ha med å gjøre. Den tilpasser seg livet til de den bor med, og passer inn i både rolige så vel som aktive familier.

Det rolige temperamentet dens gjør den til delvis uegnet som utekatt, da den har en tendens til å havne i bunnen av rangstigen siden den aldri tar opp kampen mot de andre kattene i gata. De fleste har den derfor som ren innekatt.

Les mer om ragdoll på raseprofilen dens her.

Ragdoll
Ragdoll. Foto: Eric Semling / CC BY 2.0.

5) Bengalkatt

Bengalkatt er en utrolig vakker katt som ofte kan minne mer om store kattedyr enn en vanlig katt. Disse flotte kattene har blitt utrolig populære de siste årene, og det er jo ikke så rart. Få raser kan matche de vakre flekkene til en bengalkatt!

Atferden til bengalkatt skiller seg en del fra andre katter, og de er betydelig mer aktive og livlige enn de fleste andre katterasene på denne listen. Man regner det som mer krevende å ha bengalkatt enn mange av de andre rasekattene, og de fleste må gjøre tilpasninger til både hjemmet sitt og livssituasjonen for å tilpasse seg de kravene en bengalkatt stiller til eieren sin.

Hvis man først er villig til å legge innsats i å dekke behovene til bengalkatten får man en nydelig katt som gir deg mye tilbake. Disse kattene er smarte nok til å lære seg klikkertrening, og vil alltid være nysgjerrige på hva du driver med. Du må kunne gi dem mange katteleker og ulike leker som er laget for å være hjernetrim for katter slik at de ikke kjeder seg.

Bengalkatter som kjeder seg er litt som hunder som ikke får nok mental aktivisering; de kan begynne å ødelegge møbler og ting i hjemmet i ren kjedsommelighet.

Bengalkatter er også veldig sosiale, og det er veldig vanlig å ha to bengalkatter hvis man først skaffer seg en slik katt.

Les mer om bengalkatt på raseprofilen dens her.

Bengal
Bengal. Foto publisert med tillatelse.

6) Siameser

Siameser er blant de eldste katterasene, og er en intelligent, pratsom og veldig kosete katterase. Også denne rasen er kjent for å være veldig krevende, og trenger en eier som har mye tid og oppmerksomhet til å via katten.

Dette katterasen er nok mest kjent for de utrolig øyne sine, som er knall blå og i sterk kontrast til den mørke tegningen de har på hodepartiet sitt.

De fleste siamesere er utrolig nysgjerrige, og vil følge etter eierne sine hele dagen. Om du går til et annet rom følger de etter for å se hva du skal finne på, så det er sjeldent man får være i fred når man har en siameser i hus.

Rasen har en høy og raspende stemme, og det er en del bråk med denne katterasen sammenlignet med de mer stille katterasene.

Siamesere elsker å leke, og trenger leker den kan bruke tid på. Også siameseren trenger katteleker som kan kreve at den bruker hodet, som kattepuslespill, jaktleker og lignende. Aktivitetsnivået regnes som høyt, og de vil foretrekke å leke fremfor å kose.

De trives dårlig om de må være lenge alene hjemme, og kan fort finne på å ødelegge møbler om de må være altfor lenge hjemme alene uten god nok tilvenning.

Om man jobber en normal jobb hvor man er borte rundt 8 timer om dagen kan det være lurt å skaffe seg minst to siamesere slik at de har noen å være sosiale med når de er hjemme alene.

Siameser
Siameser. Foto publisert med tillatelse.

7) Hellig birma

Hellig birma har også knallblåe øyne akkurat som siameseren, og deler også en del andre likhetstrekk. Denne rasen er nemlig også leken, nysgjerrig og vennlig, og trenger også en del oppmerksomhet fra eieren sin.

Med en hellig birma i hus er det viktig med et godt utvalg av katteleker for å holde den opptatt, og hele tiden sørge for at den er tilstrekkelig mentalt stimulert. Det kan være lurt å ha et godt utvalg av katteleker som man roterer på slik at den ikke går lei av alle lekene den har tilgang til.

Til tross for at helldig birma regnes som en veldig sunn og frisk katterase er den nokså sjelden å se til salgs. Grunnen er at det er ganske vanskelig å avle på den, da hvert kull typisk bare er på 3 eller 4 kattunger.

Noe som trekker mange til å velge hellig birma som sin favoritt er at den mangler underpels. Dette gjør pelsstellet enkelt til tross for at den har fin og halvlang pels.

Les mer om hellig birma på raseprofilen dens her.

Hellig birma
Hellig birma. Foto publisert med tillatelse.

8) Norsk skogkatt

Norsk skogkatt er en stor katt med lang pels, som på mange måter er veldig lik på dens amerikanske «søskenbarn» maine coon. Dette er også en stor og muskuløs katt som er veldig flink til å jakte, og fungerer godt som en utekatt hvis man lærer den opp til det.

Hvis du vil ha en lat katt som bare ligger på fanget hele dagen for å kose, er nok ikke norsk skogkatt riktig valg for deg. Denne rasen foretrekker nemlig å følge med på hva eierne sine driver med, gjerne fra avstand, fremfor å være helt tett på. Den godtar selvfølgelig å bli klappet og koset med, men kommer neppe til å ligge på fanget i mange timer sammenhengende.

Norsk skogkatt regnes som en veldig sosial rase mot både mennesker og andre dyr. De kan kommunisere godt ved bruk av stemmen sin, selv om den aldri blir direkte masete. Selv om de er sosiale av seg er de ofte litt skeptiske til fremmede, og foretrekker å tilbringe tid med mennesker den kjenner fremfor fremmede.

Til tross for at det er en katt som er energisk og liker å jakte er den for det meste rolig og tålmodig innendørs, og vil ikke være spesielt krevende å ha med å gjøre.

Les mer om norsk skogkatt på raseprofilen dens her.

Norsk skogskatt
Norsk skogskatt. Foto publisert med tillatelse.

9) Orientalsk korthår

Orientalsk korthår er en korthåret katterase som egentlig ligner veldig mye på siameser. Istedenfor blå øyna har de derimot olivengrønne øyne.

Pelsen er kort og silkefin, og trenger lite stell. Orientalske korthårkatter er intelligente, sosiale og ikke minst pratsomme. De lager mye lyd og kommuniserer mye med eierne sine, og elsker å være i nærheten av dem.

Også orientalsk korthår trenger en del katteleker og måter å få brukt hodet sitt på, og er for det meste mer interessert i lek og moro eller kos og klapp, selv om den også godtar å koses med innimellom.

Les mer om orientalsk korthår på raseprofilen dens her.

Orientalsk korthår
Orientalsk korthår. Foto publisert med tillatelse.

10) Britisk korthår

Britisk korthår er en gammel katterase som lenge har vært populær. Rasen er kjent for den sølvblå pelsen, selv om den også kommer i andre fargevarianter. Mange liker det bamseaktige utseende dens, og den myke og tette pelsen.

En typisk britisk korthårkatt er rolig og stille, og foretrekker å få mye kos, klapping og oppmerksomhet. Den er robust og sunn, men langt ifra den aller livligste katten.

De knytter tette bånd til eierne sine, men er gjerne litt skeptiske til fremmede. Rasen er ikke en katt som liker å ligge timevis på fanget for å få kos, men holder seg alltid i nærheten av der det skjer. Britisk korthår er også kjent for å mislike å bli båret rundt på, og vil heller gå selv når det lar seg gjøre.

Les mer om britisk korthår på raseprofilen dens her.

Britisk korthår
Britisk korthår. Foto publisert med tillatelse.

11) Devon rex

Devon rex har blitt gradvis mer populær de siste ti årene, og folk begynner virkelig å få opp øyne for denne rasen. Om du er ute etter en skikkelig kosekatt kan devon rex være et godt valg for deg, for disse tassene elsker kos. En devon rex kan fint finne på å ligge og kose på fanget ditt hele kvelden mens du ser på TV, og blir tilsynelatende aldri lei av kos og klapp.

Denne katterasen regnes også som ekstremt sosial, og vil nesten ikke trives om den er helt alene. Så hvis dette er favorittrasen din bør du vurdere mulighetene for å kjøpe to stykker, eller én devon rex og en annen katt.

Pelsen til devon rex er utrolig myk, og det regnes som en rase som fungerer godt for mange allergikere.

Devon rex er dessuten en intelligent og nysgjerrig katterase som ofte liker å dilte etter eierne sine fra rom til rom.

Les mer om devon rex på raseprofilen dens her.

Devon rex
Devon rex. Foto: John Lester / CC BY 2.0.

12) Russisk blå

Russisk blå, også kjent som russian blue, er også en ekstremt kosete katt som også regnes som allergivennlig. Dette er en katt som knyttet svært tette bånd til alle den bor med, og fungerer godt som en familiekatt. Den er derimot veldig skeptisk til fremmede, og må bruke litt tid på å bli kjent med folk før den lar dem komme tett på seg.

Hvis man skal ha en russisk blå bør man kunne tilby den et ganske stabilt hjem. Dette er nemlig en katterase som foretrekker tydelige rutiner hvor eierne gjør mer eller mindre det samme hver dag. Det betyr at man bør gi den fôr til omtrent samme tid hver dag, lufte den til samme tid hver dag, og ikke ha altfor store omveltninger i hverdagen sin.

I dagliglivet liker russisk blå å få mye kos, og elsker å få oppmerksomhet fra eierne sine. De regnes likevel som en rase som godtar å være alene en stund, så de klarer seg OK alene mens eierne er på jobb.

Les mer om russisk blå på raseprofilen dens her.

Russisk blå
Russisk blå. Foto publisert med tillatelse.

13) Abyssiner

Abyssiner er en svært energisk katterase som elsker å leke, hoppe og klatre. Rasen er kjent for å aldri ligge stille, og er alltid i bevegelse, enten det er på vei opp gardinene eller fordi den leker med lekene sine.

Hvis du vil ha en aktiv tass som krever mye oppmerksomhet, så kan abyssiner fungerer for deg. Om du helst vil ha en katt som «går av seg selv» så lenge den får fôr og litt kos, bør du se etter en annen rase.

Abyssinere trenger nemlig mye oppmerksomhet, og trenger å få daglig hjernetrim for å trives. Du bør ha et godt utvalg av ulike leker designet for å stimulere hjernen dens, som kattepuslespill eller lignende leker. I tillegg må man kunne gi den oppmerksomhet og ha tid til å stelle med den.

Noe artig med en abyssiner er at den ofte blir familiens klovn. De er skikkelig morsomme, og vil alltid gjøre sitt beste for å være midtpunktet i familien.

Les mer om abyssiner på raseprofilen dens her.

Abyssiner
Abyssiner. Foto publisert med tillatelse.

14) Exotic

Hvis du synes at perser er den perfekte katterasen, bortsett fra at du ikke egentlig har lyst til å drive med alt pelsstellet, så kan exotic være midt i blinken. Exotic er nemlig en korthåret variant av perser, som er helt lik på perseren når det kommer til atferden, men som har mindre krav til pelsstell.

Det betyr at exotic er en mild, kosete og nysgjerrig katterase som går fint overens med både barn, katter og hunder. Favorittplassen er gjerne på fanget til eierne, hvor de kan ligge og kose seg i timevis om de får lov.

Les mer om exotic på raseprofilen dens her.

Exotic
Exotic. Foto publisert med tillatelse.

15) Balineser

Balineser er en egen katterase som har blitt avlet frem fra siameseren. Atferden til disse to katterasene er relativ lik, og den aller største forskjellen er pelsen. Balineseren har nemlig lang, silkemyk pels med en buskete hale. Selve kroppen er også litt mer robust enn det siameseren er, men ellers er det ikke så store forskjellen.

Det betyr at balinesere altså er en vokal rase som lager en del lyd. De elsker å leke, og trenger mye mental aktivisering i form av katteleker som «tvinger» dem til å bruke hodet sitt for å løse oppgaver. Jaktinstinktet er godt, og de vil ha et høyt aktivitetsnivå.

Les mer om balineser på raseprofilen dens her.

Balineser
Balineser. Foto: Talophex / CC BY-SA 4.0.

Legg igjen en kommentar