Raseprofil: Norsk elghund sort

Norsk elghund sort er en av de syv norske hunderasene, og som ofte kommer i skyggen av den mye mer vanlige norsk elghund grå. Denne rasen er likevel en veldig god jakthund som fungerer veldig godt som bandhund til elgjakt.

Som med mange andre jakthundraser anbefales det ikke å ha en norsk elghund sort med mindre du har planer om å jakte med den. Den fungerer godt som en familiehund, men kun om den får utløp for jaktbehovet sitt.

Det tekniske navnet på rasen norsk elghund sort er relativt rart å både si og skrive, så i resten av artikkelen kommer jeg til å bruke sort elghund, noe som også er vanlig å si når man snakker om rasen. Ofte forkortes rasen til NES når man skriver om den på steder som Facebook.

Norsk elghund sort
Norsk elghund sort. Foto: Rvenes / CC BY-SA 3.0.

Sort elghund kort oppsummert

 • En veldig modig rase.
 • En god jakthund.
 • En av Norges nasjonalhunder.
 • Mer sosial enn mange jakthunder.
 • Trenger mye mosjon og mental aktivisering.
 • En del pelsstell.
 • En ganske sjelden rase.
Norsk elghund sort valp
Norsk elghund sort valp. Foto: Eirik Newth / CC BY-SA 2.0.

Atferd og lynne hos sort elghund

Sort elghund er som mange jakthunder svært ivrig og energisk ute på jakt eller i skogen, og nokså stille og rolig innendørs. Rasen er veldig sosial mot mennesker den bor med, og søker mye mer kontakt enn mange andre jakthunder.

Så lenge hunden får nok mental aktivisering og fysisk mosjon er det en god familiehund som er stille og rolig hjemme. Den har derimot et såpass sterkt jaktinstinkt at den bør få jakte, og selv om man gir den all verdens med mental aktivisering på andre måter kan det hende at den ikke roer seg før den får trent jakt.

Av den grunn frarådes det å ha en sort elghund hvis man ikke har tenkt å bruke den til jakt. Om du først bruker den til jakt kan den derimot fint trenes til å bli en god familiehund. Den knytter sterke bånd til alle den bor med, og går godt overens med både barn og andre hunder.

Det er mange myter om at sort elghund er en skikkelig gneldrebikkje, men det er ikke nødvendigvis mye hold i dette. Om hunden får nok mental aktivisering og fysisk mosjon vil den bjeffe relativt lite. Om den derimot står låst fast i en løpestreng i hagen hele dagen uten noe å bruke hodet på vil den trolig bli veldig flink til å bjeffe – for noe må den jo finne på.

Man bør ha tilgang til uteområde, da dette er en hund som trives mye bedre om den får være ute enn om den blir liggende inne i en liten leilighet hele dagen. Det er neppe et godt valg for deg som bor i en liten leilighet i Oslo.

De trives veldig godt ute i skogen, og er passer derfor fint for personer eller familier som liker seg utendørs i all slags vær.

Sort elghund er for øvrig en sosial hunderase som sjeldent kommer i konflikt med andre hunder, verken hjemme eller på jakt. Som med alle hunderaser er det lurt å sosialisere den godt fra den er ung av, så øker man sjansene for at den lærer seg godt «hundespråk» og kommuniserer godt med andre hunder. Dette lærer den bedre som valp, og voksne hunder som ikke er sosialisert godt nok kan faktisk slite litt med dette.

Om den skal brukes i bandjakt er det derfor lurt å bruke en del tid på å få den trygg på andre hunder mens den er valp.

Norsk elghund sort
Norsk elghund sort. Foto: Canarian / CC BY-SA 3.0.

Mosjon av sort elghund

Sort elghund bør få en del mosjon, og du som eier må være klar for å lufte den i all slags vær. Ta utgangspunkt i noen små lufteturer på morgen og kveld, og én lengre luftetur på minst en time-halvannen på ettermiddagen.

Rasen trenger også mental aktivisering. Om den får jevnlig jakttrening kan dette være nok til at den er fornøyd, men det kan hende at du også må inkludere litt trening, snuseoppgaver eller tilsvarende for at den skal få brukt hodet sitt nok.

Trening av sort elghund

Sort elghund er en av jakthundene som regnes som enklest å trene. Grunnen er enkelt nok at den er avlet frem for å være en bandhund, og i denne typen jakt må hunden samarbeide tett med eier for å fungere.

Dette fører selvsagt over til annen type trening, og sort elghund er derfor både lærevillig, kontaktsøkende og lettlært. Både hverdagslydighet og jakttrening pleier å gå nokså smertefritt hos rasen.

Det er også noen som opplever at de kan være litt sta av seg, men om du får en av disse sta hundene er det bare å ha tydelige grenser og bruke tiden til din hjelp. Med god tålmodighet blir selv den staeste hunden trent, så det er bare å fortsette treningen selv om det kan virke utfordrende.

Norsk elghund sort
Norsk elghund sort. Foto: Körte1234 / CC BY-SA 4.0.

Bruksområder for sort elghund

Sort elghund er en ypperlig jakthund som kan brukes til flere typer jakt på flere ulike dyr. Den brukes først og fremst til hjort og elg, men det er også vanlig å bruke dem til reinsdyr og rådyr.

Rasen har nokså begrenset bruksverdi på andre ting, men som en godkjent rase kan den selvsagt delta på hundeutstillinger. Den kan gjøre det godt som ettersøkshund.

Helsen til sort elghund

Som mange av de andre nordiske jakthundene regnes sort elghund som veldig frisk og sunn. Det er ingen kjente, arvelige sykdommer man må være klar over hos rasen, og de fleste lever lange liv uten noen sykdommer eller andre problemer.

Fysikken til sort elghund

Sort elghund er den minste av alle de syv ulike elghundrasene. Voksne hannhunder veier et sted rundt 15 kg, og har en mankehøyde på ca. 47 cm. Tispene er litt lettere med sine omtrentlige 14 kg, og mankehøyde på 44 cm.

Ellers er den sorte pelsen med krøllhalen karakteristisk for sort elghund. Pelsen skal være helt sort, men det godtas at det er litt hvitt på brystet eller på potene. Den tykke pelsen gjør at de trives godt ute i all slags vær, og den tåler både regn, snø og kulde godt.

Norsk elghund sort på utstilling
Norsk elghund sort på utstilling. Foto: Canarian / CC BY-SA 3.0.

Pelsstell hos sort elghund

Sort elghund har lange, strie dekkhår som har veldig lett for å falle av, så det kan være kjekt å børste den litt innimellom. Det er ikke nødvendig å stelle så veldig mye med pelsen dens, men jo mer du børster, jo mindre vil den røyte.

Uansett hvor mye du steller må du likevel regne med at dette er en hund som kommer til å røyte mye, så det er fornuftig å kjøpe en god støvsuger om du skal ha en sort elghund i hjemmet ditt.

Sort elghund sin rasehistorie og utvikling

Sort elghund stammer fra grensetrakter mellom Norge og Sverige, og har trolig eksistert siden 1800-tallet. Da ble den brukt til jakt på både bjørn og elg, og siden den gang har rasen vært systematisk avlet frem for å brukes som bandhund. I dag regnes den som en spesialist på dette, og få andre hunderaser er like gode bandhunder på elgjakta.

Norsk elghund sort har alltid kommer i skyggen av norsk elghund grå, til tross for at disse to er helt forskjellige raser. Der har tidvis vært svært få sorte elghunder igjen, og på flere ulike punkter har rasen vært i direkte fare for å dø ut. Det var heldigvis noen ildsjeler som tok opp avlsarbeidet med å utvikle rasen videre slik at den overlevde.

I dag fødes det omtrent 250 valper årlig, så rasen er ikke spesielt vanlig. Utenfor Norden regnes den som svært sjelden.

Spørsmål og svar om sort elghund

Er sort elghund en god familiehund?

Sort elghund er en god familiehund dersom forholdene ligger til rette for det. Det betyr at den må få nok fysisk mosjon og mental aktivisering. Om den får alt dette er det en veldig snill og grei familiehund som knytter kontakt med alle den bor sammen med.

Går sort elghund godt overens med barn?

Sort elghund går helt OK overens med barn.

Hvor mye pelsstell er det med en sort elghund?

Sort elghund krever en del pelsstell, og det er anbefalt å børste den er par-tre ganger i uken.

Egner sort elghund seg for førstegangs hundeeiere?

Sort elghund kan egne seg for førstegangs hundeeiere som er ute etter en jakthund, men det krever at man setter seg godt inn i oppdragelse av hund.

Hvor mye røyter sort elghund?

Sort elghund røyter en god del, så det er bare å finne frem støvsugeren.

Er sort elghund allergivennlig?

Sort elghund regnes som allergivennlig, og fungerer fint for mange som er allergiske mot hunder. Det er likevel verdt å merke seg at ingen hunder er 100 % allergivennlige, så man må prøve seg litt frem selv for å se om man reagerer på den eller ikke.

Hvem passer sort elghund for?

Sort elghund passer for deg som vil ha en allsidig jakthund, og som har tenkt å bruke den til jakt. Den passer for folk som også har mye tid til å mosjonere og trene med hunden.

Fungerer sort elghund til jakt?

Sort elghund er en god jakthund som er spesialisert på bandjakt.

Er det enkelt å trene en sort elghund?

De fleste sorte elghunder er nokså enkle å trene, for dette er sosiale hunder som liker å lære og trene. Så bruk positiv forsteker for å trene den, så lærer den både hverdagslydighet og jakttrening raskt.

Egner sort elghund seg til utstilling?

Sort elghund er en godkjent rase både i Norge og internasjonalt, så den kan stilles ut.

Hvilken raseklubb tilhører sort elghund?

Sort elghund tilhører raseklubben som heter Norske Elghundklubbers Forbund.

Går sort elghund overens med andre hunder?

Sort elghund er en sosial rase som pleier å gå veldig fint overens med andre hunder. Det kan være lurt å sosialisere den med andre hunder mens den er en valp, så øker man sjansene for at den lærer seg hvordan den skal kommunisere godt med andre hunder som voksen.

Er sort elghund en klengete hunderase?

Sort elghund er ikke spesielt klengete av seg.

Liker sort elghund å leke?

Sort elghund er ikke en direkte leken rase, men kan godt bli med på lek om du tar initiativet til det.

Hvor lenge lever en sort elghund?

Sort elghund leger nokså lenge, og det er vanlig at de blir mellom 12 og 15 år. Noen kan også bli eldre enn dette.

Hvor mye veier en voksen sort elghund?

En voksen sort elghund veier typisk 14 til 16 kg. Hannene er litt tyngre enn tispene.

Bjeffer sort elghund mye?

Sort elghund bjeffer i utgangspunktet veldig lite, men de har en tendens til å bjeffe hvis de er understimulerte eller kjeder seg. Så hvis hunden din begynner å bjeffe kan det være et symptom på et annet problem.

Hvilket land kommer sort elghund fra?

Sort elghund kommer fra Norge.

Hvor ofte må man bade en sort elghund?

Sort elghund trenger kun å bades etter behov hvis den har fått møkkete pels.

Hvor lange turer trenger en sort elghund?

Sort elghund trenger en del mosjon, og det anbefales å beregne 1,5 til 2 timer tur hver dag.

En kommentar om “Raseprofil: Norsk elghund sort”

 1. Familien eier et større jaktområde og ønsker en tispevalp, en bastard mellom sort elghund og border collie med +gener fra sort elghund (reisning ala sort elghund), gjerne med sort pels ispedd noe hvitt (labber eller bryst). Det kan være av interesse med ren rase sort elghund, alternativt av en unghund (bastard tispe) dersom denne er godt sosialisert med andre hunder, kommer fra et snilt og godt hjem med masse trening og godt og rolig lynne.
  Ta kontakt, send e-post til: jann.as@outlook.com, så innleder vi en dialog! (Bor i Midtnorge – ditt bosted ingen hindring).

  Svar

Legg igjen en kommentar