Raseprofil: Tyrkisk angora

Tyrkisk angora er en slank og grasiøs katt med mellomlang silkepels. Den er kanskje mest kjent for å pleie å ha heterokromi hvor det ene øyet er blått mens det andre er ravfarget. Det er derimot ikke alle tyrkiske angorakatter som har slike øyne, selv om det er veldig vanlig.

Ellers er tyrkisk angora en veldig aktiv og intelligent katt som raskt kan dominere alle andre kjæledyr i hjemmet sitt.

Tyrkisk angora
Tyrkisk angora. Foto publisert med tillatelse.

Tyrkisk angora raskt oppsummert

  • Smidig, vakker og energisk.
  • Som regel hvit, men kommer i mange farger.
  • Trenger en del mental aktivisering.
  • Ikke så all verdens med pelsstell.
  • En god familiekatt.
Tyrkisk angora
m,Tyrkisk angora. Foto publisert med tillatelse.

Atferd og personlighet hos tyrkisk angora

Personligheten til tyrkisk angora er sterkt preget av at det er en aktiv og livlig katt. De er både høyt og lavt, og har alltid et høyt tempo. De elsker lek i alle former, og på grunn av rasens intelligens er de ypperlige problemløsere.

I praksis betyr det at man raskt kan få en katt som skjønner hvordan den åpner skap eller dører, eller hvordan lysbryteren fungerer. De har behov for en del mental aktivisering, enten i form av lydighetstrening (kom, sitt, ligg og lignende kommandoer) eller ved at de får ulike leker som kattepuslespill og lignende som skal utfordre hjernen til katten.

Les mer om mental aktivisering av katter her.

Tyrkisk angora har et sterkt jaktinstinkt, og det kan være lurt å tilby den måter å få ut dette instinktet på.

Rasen kan finne på å kjede seg raskt, og du som eier må tilby den nok mental aktivisering. En katt som kjeder seg kan raskt bli destruktiv, og ødelegge ting for å finne ut av hvordan tingen ser ut på innsiden. Da er det bedre om den heller får noen nye, egne leker den kan underholde seg med.

Tyrkisk angora har en tendens til å bli en enmannskatt. De vil ofte velge seg én person de liker best, og da merker man tydelig at dette er favoritten. Til tross for dette knytter de bånd til alle i familien, og vil absolutt bytte på å søke oppmerksomhet hos alle de bor samen med.

Noen mener at rasen kan være overbeskyttende ovenfor eierne sine, og følge møysommelig med hvis det kommer ukjente mennesker på besøk.

Tyrkisk angora er også en rase som trives veldig godt i høyden. Den bør få ha et høyt klatrestativ eller lignende som har liggeplasser høyt oppe. Da kan den ligge og følge med på hva som skjer med alle i familien. Hvis den ikke har det vil ofte kjøleskap, gardinstenger eller lignende bli brukt som liggeplass.

Det er mer vanlig at tyrkisk angora søker kontakt for å leke enn at den søker kontakt for å kose. Det er på ingen måte en kosebamse av natur, men den kan fint finne på å legge seg ved siden av deg for å bli klappet litt. Kosestundene varer derimot sjeldent spesielt lenge før den kjeder seg og heller vil leke eller utforske.

Rasen har en tendens til å være ganske dominante mot andre katter og hunder, og med en tyrkisk angora i hus vil både hunder og katter raskt få en ny sjef.

De fungerer helt fint i hjem med andre kjæledyr, men det kan bli litt krangling om man har flere katter som ønsker å være den dominerende parten. Hunder pleier ofte å bli underdanige raskt.

Ellers går tyrkisk angora fint sammen med barn, men fortrinnsvis litt eldre barn. De kan være bestemte også mot barn, og mislike barn som ikke respekterer grensene til katten.

Tyrkisk angora regnes som en sosial rase, og vil trives best i et hjem hvor det ofte er mennesker hjemme med den. Den trenger en del oppmerksomhet, og fungerer derfor godt i familier hvor den kan rotere rundt på hvem den krever oppmerksomhet fra.

Tyrkisk angora
Tyrkisk angora. Foto publisert med tillatelse.

Utseende og fysikken til tyrkisk angora

Tyrkisk angora er en mellomstor katt med en lang, elegant og grasiøs kropp. Den er dekket av en halvlang og silkemyk pels, og mangler helt underull. De er lette, og voksne hanner veier bare 5 til 7 kg, mens hunnkattene pleier å veie mellom 3 og 5 kg.

Hvite tyrkiske angorakatter kan enten ha ravfargede eller blå øyne, og kan også ha heterokromi, en tilstand hvor det er to ulike farger på hvert øye. Dette er relativt vanlig for rasen, spesielt hos de hvite kattene.

Selv om de aller fleste tyrkiske angorakatter er hvite, finnes også rasen i andre farger, og faktisk så er nesten alle farger godkjent. Hvit er desidert mest vanlig, og alle de andre fargene regnes som veldig sjeldne.

Tyrkisk angora
Tyrkisk angora. Foto publisert med tillatelse.

Stell av tyrkisk angora

Man skulle kanskje tro at tyrkisk angora trenger store mengder med pelsstell, men det stemmer faktisk ikke. Rasen mangler nemlig underull, og dette betyr at den sjelden tover seg, så man trenger kun å bekymre seg for den halvlange silkepelsen den har.

Pelsen er jo ganske lang, så et godt utgangspunkt er å gå over den med en kam eller børste én eller to ganger i uken. Dette trenger ikke å ta så lang tid, men det er kjekt for å fjerne løs pels. Dette er også viktig hvis du ikke er glad i røyting.

I tillegg til alt pelsstellet trenger tyrkisk angora oppfølging fra veterinær etter behov. Jeg anbefaler også sterkt å gi katten en årlig helsesjekk og vaksine i tillegg til å kontakte veterinær når det er behov for hjelp.

Tyrkisk angora
Tyrkisk angora. Foto publisert med tillatelse.

Fôring av tyrkisk angora

Som regel er det ingen store utfordringer når det kommer til fôring av tyrkisk angora, og de fleste kan ha maten stående fremme, så regulerer den inntaket selv uten å bli overvektig. Her er det selvsagt unntak, så det må man jo bare se an på katten sin.

Jeg anbefaler sterkt å velge et fôr av høy kvalitet slik at du er sikker på at katten får alle næringsstoffene den trenger for å holde seg frisk og rask, og at pelsen holder seg lang og fin.

Les også: Slik velger du et godt fôrmerke til katten din.

Tyrkisk angora
Tyrkisk angora. Foto publisert med tillatelse.

Helseproblemer hos tyrkisk angora

Tyrkisk angora er i utgangspunktet en ganske frisk rase, men den har noen problemer.

Alle hvite katter med blå øyne har stor risiko for døvhet, og man antar at omtrent 75 % av alle blåøyde katter med hvit pels er døve. Omtrent det samme tallet gjelder for katter med heterokromi (to ulike øyefarger). Mange katter kan leve fint selv om de er døve, mens andre sliter stort med det.

Heterokromiske katter er som regel nesten 100 % sikkert døve på det ene øret hvor de har det blå øyet. Å være døv på kun ett øre er sjeldent spesielt problematisk for katten, men det kan noen ganger by på litt utfordringer når den skal beregne hvor ting befinner seg i rommet.

Ellers har tyrkisk angora potensialet for en sykdom som heter ataksi. Dette er en sykdom hvor nervesystemet til katten angriper enten hodet, overkroppen, beina eller alle tre delene. Ofte blir unge katter angrepet av sykdommen, som regnes som dødelig for katten.

Tyrkisk angora kan også få hypertrofisk kardiomyopati (HCM) som alle katter, så dette er noe man må følge med på selv om rasen ikke har betydelig høyere risiko enn andre raser. Hvis katten har HCM vil hjertet være forstørret, og dette fører ofte til blodpropp og andre problemer.

HCM er arvelig, og man kan i stor grad unngå det ved å kjøpe en katt fra foreldre som har fått hjertet sjekket.

Ellers er det en viss risiko for at tyrkisk angora blir solbrent, da pelsen mangler pigmenter og dermed ikke beskytter spesielt godt mot solen. Dette fører igjen til at de også har økt risiko for hudkreft.

Tyrkisk angora sin rasehistorie

Opprinnelsen til tyrkisk angora kan spores tilbake til 1400-tallet, men trolig har den eksistert også mye lenger enn dette. Som navnet tilsier kommer rasen fra Tyrkia, i byen som da het Angora, men som nå har skiftet navn til Ankara.

Rasen ble eksportert ut av Tyrkia til Frankrike og Storbritannia allerede på 1400- og 1500-tallet, men den Europeiske bestanden døde ut ved starten av 1900-tallet ettersom de ble blandet ut med persere. Tyrkerne hadde heldigvis tatt vare på rasen, og etablerte målrettede avlsprogrammer for å sikre rasen som de ser på som en nasjonalskatt.

I dag lever katterasen i beste velgående, men den regnes som sjelden.

Tyrkisk angora
Tyrkisk angora. Foto publisert med tillatelse.

Spørsmål og svar om tyrkisk angora

Er tyrkisk angora en god familiekatt?

Tyrkisk angora er en god familiekatt som kommer godt overens med alle i familie, selv om den ofte velger seg én utvalgt favoritt. Den bør ha et hjem som kan tilby den mye oppmerksomhet.

Går tyrkisk angora godt overens med andre katter?

Tyrkisk angora går helt greit overens med andre katter, men liker å være sjefen i hus. Den kan derfor gå fint sammen med litt mer passive katter, mens det ofte kan bli litt knuffing med andre dominante katteraser.

Går tyrkisk angora godt overens med barn?

Tyrkisk angora går godt sammen med litt eldre barn som kan respektere grensene til katten. Da vil den elske barn, spesielt de som gidder å leke mye med den!

Hvor mye koster en tyrkisk angora?

Tyrkisk angora koster ofte et sted mellom 13 og 15 000 kroner.

Er tyrkisk angora en kosete rase?

Tyrkisk angora er ikke spesielt kosete av seg. Den kan godta litt kos og klapp, men ikke lenge om gangen.

Er tyrkisk angora en inne- eller utekatt?

De fleste har tyrkisk angora som innekatt. Den kan sikkert fint fungere som utekatt også, men trenger da tilgang til et varmt sted ettersom den ikke har underull til å varme den om vinteren.

Er tyrkisk angora allergivennlig?

Tyrkisk angora regnes ikke som allergivennlig.

Røyter tyrkisk angora mye?

Tyrkisk angora røyter en god del. Man kan minske røytingen ved å børste den én eller to ganger i uken for å fjerne løse hår.

Hvor lenge lever en tyrkisk angora?

Tyrkisk angora lever som regel rundt 14 – 16 år, men kan bli eldre enn dette i noen tilfeller.

Er tyrkisk angora en god rase for førstegangs katteeiere?

Tyrkisk angora krever en del fra eierne sine, men det er ikke så krevende at det ikke fungerer for førstegangseiere. Så lenge man setter seg godt inn i behovene til katten kan den være et godt valg for førstegangseiere.

Legg igjen en kommentar